ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίνει τα ψηφοδέλτια εν μέσω σύγκρουσης για πλειστηριασμούς

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, λόγω και της έντονης πολιτικής επικαιρότητας, στην έγκριση του βασικού κορμού των ψηφοδελτίων του προχωρά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το μεσημέρι (15:30).

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός προβλέπει την ανακοίνωση του 80% των ψηφοδελτίων, ως εκ τούτου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ο κορμός των βασικών, κομματικών υποψηφιοτήτων.

Από εκεί και πέρα είναι πιθανόν σε αυτή την πρώτη «παρτίδα» ανακοινώσεων η Κουμουνδούρου να συμπεριλάβει κάποια

από τα νέα πρόσωπα με τα οποία θέλει να συμβολίσει την ανανέωση και την διεύρυνση, ωστόσο αναμένεται πως οι «μεγάλες εκπλήξεις» θα κρατηθούν για αργότερα (και πιθανόν να δίνονται στη δημοσιότητα σταδιακά), όπως άλλωστε και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Τα στελέχη, τα οποία ανέλαβαν να καταρτίσουν η γραμματέας της ΚΕ Ράνια Σβίγγου, ο Αναπληρωτής Γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης και ο διευθυντής του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου, είχαν τη δύσκολη αποστολή να συνδυάσουν μια σειρά από κατευθύνσεις που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Τα κριτήρια αυτά τα οποία τηρήθηκαν στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων είναι η ανανέωση, ηλικιακή και σε πρόσωπα, η τοποθέτηση γυναικών σε ποσοστό 50%, η ανάδειξη νέων κομματικών στελεχών μετά τη διεύρυνση του κόμματος την περασμένη Άνοιξη, η ανάδειξη προσώπων από την κοινωνία, είτε με πιο εξειδικευμένη γνώση σε κρίσιμους τομείς – οι λεγόμενοι «τεχνοκράτες» είτε με αναγνωρισμένη προσφορά στο πεδίο τους πχ καθηγητές, συνδικαλιστές, άνθρωποι των γραμμάτων και του πολιτισμού, κλπ.

Σε ό,τι αφορά τους τεχνοκράτες, αναμένεται να καταγραφεί η αξιοποίηση προσώπων από το «think tank» του Αλέξη Τσίπρα, με βέβαιη μέχρι στιγμής την υποψηφιότητα του καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη στην Κεφαλονιά, ενώ ακούγεται και η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ, είναι δε με ερωτηματικό αν τελικώς θα υπάρξει υποψηφιότητα του καθηγητή αιματολογίας Γρηγόρη Γεροτζιάφα. Για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας φαίνεται να προορίζονται πρόσωπα όπως ο Όθωνας Ηλιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Χάρβαρντ, ο πρώην υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Αποστολάκης, κ.ά.

«Μετωπική» μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου

Πέρα από την έγκριση των ψηφοδελτίων και του πολιτικού προγράμματος, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να τεθούν και τα θέματα της επικαιρότητας, μεταξύ άλλων το θέμα των πλειστηριασμών μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου και οι αντιδράσεις στον Πολιτισμό, λόγω του προεδρικού διατάγματος για τα «καλλιτεχνικά πτυχία» και το θέμα της μετατροπής των 5 μεγαλύτερων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ – στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου σήμερα είναι πιθανόν να μιλήσει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την Παρασκευή, οπότε έγινε γνωστή η απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς ξέσπασε πόλεμος μεταξύ αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την προστασία των 700.000 δανειοληπτών, ενώ τα τελευταία 24ωρα η Κουμουνδούρου επιχειρεί να αντικρούσει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας διενεργούνται με βάση τη νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, επί της ουσίας διαβάζουν «πολιτικά χαρακτηριστικά» στην απόφαση του Αρείου Πάγου, καθώς όπως ανέφερε η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου «το ανώτατο δικαστήριο έδειξε μία απίστευτη σπουδή και έβγαλε μία τέτοια απόφαση τόσο γρήγορα», ενώ «η ΤτΕ και ο διοικητής της ο κ. Στουρνάρας ήδη από τον Νοέμβριο είχαν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της απόφασης». Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης η απειλή εκτεταμένων πλειστηριασμών είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα

-του πτωχευτικού νόμου που ψήφισε αντικαθιστώντας το πλαίσιο που ίσχυε επί σύριζα και όπου μέχρι το τέλος του 2019 ίσχυε η προστασία πρώτης κατοικίας, όπως είχε παραδεχτεί και ο πρωθυπουργός στη Βουλή,

-του εξωδικαστικού μηχανισμού που δεν προβλέπει καμία δεσμευτικότητα για την πλευρά των τραπεζών/funds για προσπάθεια ρύθμισης

-του σχεδίου Ηρακλής που η κυβέρνηση συνέδεσε με το νόμο του 2003 ο οποίος δίνει τη δυνατότητα μεταβίβασης κόκκινων δανείων από τις τρ΄παεζες σε funds χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση για τα funds και καμία υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης στον δανειολήπτη, όρους που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο του 2015.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «τεράστια αναδιανομή πλούτου υπέρ των funds», με πλήρη απελευθέρωση στων πλειστηριασμών που πλέον απειλούν και ενήμερους δανειολήπτες καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων και κατά συνέπεια των δόσεων «απειλούν» με «κοκκίνισμα» δανείων. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των προγραμματικών του εξαγγελιών δεσμεύεται για την κατάργηση του πτωχευτικού πλαισίου της ΝΔ, με θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου προστασίας της λαϊκής πρώτης κατοικίας και πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των οφειλών των πολιτών, με δεσμευτικότητα για τους πιστωτές και με κανόνες για τα funds και τους servicers, «που σήμερα λειτουργούν με πλήρη ασυδοσία».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Σε διήμερη περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία από σήμερα

Πλειστηριασμοί και καλλιτέχνες στριμώχνουν την κυβέρνηση – Τι φοβάται το Μαξίμου

Χριστοδουλίδης – Κύπρος: Από την Δευτέρα οι διαβουλεύσεις για νέο υπουργικό συμβούλιο (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Εγκρίνει,syriza, egkrinei