ΣΥΡΙΖΑ: Διαρκές σφυροκόπημα για τη μεσαία τάξη

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η κυβέρνηση θα δώσει στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε η προηγούμενη, τροφοδότησε εκ νέου την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επενδύσει πολιτικά στην επαναπροσέγγιση με τη μεσαία τάξη υπό το σκεπτικό ότι χωρίς αυτή δεν κερδίζεται η εκλογική μάχη του κέντρου.
Τμήμα της στρατηγικής επαναπροσέγγισης είναι η αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής σε συνάρτηση με τις προεκλογικές εξαγγελίες

της Ν.Δ. που στόχευσαν στη μεσαία τάξη προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεκλογή της.

Σήμερα όχι απλώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει «ξεχάσει» αυτές τις δεσμεύσεις, αλλά επιπλέον επιτίθεται σε αυτούς που τη στήριξαν για να κερδίσει τις εκλογές, υποστηρίζει σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.
Στην Κουμουνδούρου όσο βλέπουν κινήσεις που υποδηλώνουν προετοιμασία για εκλογές, ανεξαρτήτως του ότι ο πρωθυπουργός δημοσίως «γειώνει» αυτά τα σενάρια (κάτι που θεωρούν ότι είναι αυτονόητο και δεν αποτελεί ένδειξη του τι θα πράξει τελικώς), τόσο ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Αντιλαμβάνονται εξάλλου ότι το «μπρα-ντε-φέρ» για τη μεσαία τάξη θα είναι σκληρό.

Τέτοιες κινήσεις, που «κουμπώνουν» και με την ανάλυση της Κουμουνδούρου ότι ο Μητσοτάκης θα εξαναγκαστεί να πάει σε εκλογές εντός του 2021 για να «προλάβει» τη διαφαινόμενη επιδείνωση της οικονομίας, είναι – πέρα απ’ την απόπειρα αλλαγής του εκλογικού νόμου – η στροφή στη μεσαία τάξη με φορολογικές εξαγγελίες.

Φλερτ επαναπροσέγγισης


Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ρίξει μεγάλο βάρος στο να εξισορροπείται η αντιπολιτευτική κριτική και ο καταγγελτικός λόγος με την κατάθεση προτάσεων που να είναι ρεαλιστικές και διαχειριστικές, να εκφράζουν δηλαδή τις αγωνίες του κόσμου της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και να προσλαμβάνονται ως τέτοιες και από αυτούς στους οποίους απευθύνονται. Να βλέπει δηλαδή ο κόσμος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τη λύση στο πρόβλημά του.

Με αφορμή τόσο τις κυβερνητικές εξαγγελίες στήριξης στις επιχειρήσεις όσο και το προαναγγελλόμενο σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι χωρίς τα μέτρα στήριξης και βιώσιμης επανεκκίνησης που έχει προτείνει, το άνοιγμα θα είναι δώρον άδωρον, ενώ απευθύνει μόνιμη προειδοποίηση ότι θα φέρει απολύσεις και λουκέτα.


Η δε επιλογή του πρωθυπουργού, χθες, ύστερα από δύο χρόνια διακυβέρνησης και έναν χρόνο πανδημία με τη συγκεκριμένη διαχείριση στην οικονομία, να αναφερθεί στις «αδικίες του χθες» ανασύροντας τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εξόργισε την Κουμουνδούρου, η οποία αντέδρασε ευθύς αμέσως. Κάλεσε τον πρωθυπουργό, αντί να προσπαθεί να πουλήσει «success story», να επιστρέψει στη μεσαία όσα της αφαιρεί εδώ και ενάμιση χρόνο, τα οποία συνόψισε ως εξής:


«Καταργεί το 8ωρο και μειώνει μισθούς για εργαζόμενους. Αφήνει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χωρίς ίχνος ρευστότητας αντιμέτωπες με λουκέτα και απολύσεις και αρνείται τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους», ενώ επιπλέον «εξευτελίζει δικηγόρους, οικονομολόγους και μηχανικούς χωρίς στήριξη και με προγράμματα Σκόιλ Ελικικού». Περαιτέρω, «βγάζει στο σφυρί την πρώτη κατοικία με τον νέο πτωχευτικό».

Υπέρ των λίγων και ισχυρών

Επίσης, η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ο στόχος του Προϋπολογισμού, περί ανάπτυξης 4,8% για φέτος, ψαλιδίστηκε ήδη από την ίδια στο 3,6%», κάτι που εξίσωσε με ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης.


Επανέλαβε επίσης την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι στο Υπουργικό ο πρωθυπουργός ουσιαστικά παρουσίασε «το ίδιο σχέδιο, που δεν αφορά τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Την ίδια ώρα, σημείωσε, η κυβέρνηση επιμένει «να αρνείται τη ρύθμιση των χρεών με “κούρεμα”, την ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας, την προστασία των θέσεων και σχέσεων εργασίας» και να «τιμωρεί την κοινωνική πλειοψηφία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά προωθεί την αναδιάρθρωση της αγοράς υπέρ των μεγάλων συμφερόντων και ομίλων και υπό αυτό το πρίσμα αντέδρασε και στις ανακοινώσεις των φορολογικών μέτρων που έκανε η κυβέρνηση την Πέμπτη. Η αρμόδια τομεάρχης Οικονομικών είχε κάνει λόγο για μέτρα που «δεν αφορούν την επιβίωση των μικρομεσαίων και ευνοούν προνομιακά τους ισχυρούς», στον βαθμό που αυτά «δεν αγγίζουν καν τα δύο μείζονα προβλήματα των επαγγελματιών: τη σώρευση χρεών και την έλλειψη ρευστότητας». Σημείωνε επίσης ότι «η μείωση της φορολογίας των κερδών αφορά λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν κέρδη, ενώ, ειδικά σήμερα, οι μικρομεσαίες έχουν καταβαράθρωση τζίρου και ζημιές».


Όσον αφορά τις φορολογικές εξαγγελίες πιο ειδικά, ανέφερε τέσσερα σημεία:

Η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα και αρνείται τη διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος που αφορά τους πάντες, απαιτώντας την πληρωμή του, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, με κρατική εντολή, απαγορευόταν να ασκήσουν δραστηριότητα.Η παράταση της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης – ίσχυε ήδη – ευνοεί κυρίως και πολλαπλάσια όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, ενώ μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν καθόλου ή ελάχιστο όφελος, λόγω και της ραγδαίας μείωσης των εισοδημάτων τους, που τους θέτει έτσι κι αλλιώς εκτός εισφοράς.Η εισφορά αλληλεγγύης εξακολουθεί να μην αναστέλλεται για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.Η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών –ίσχυε ήδη – ευνοεί πολλαπλάσια τις μεγάλες επιχειρήσεις, με το όφελος για τους εργαζόμενους να είναι ελάχιστο και την απώλεια πόρων για τον ΟΑΕΔ τεράστια, με συνεπακόλουθη μείωση κοινωνικών πολιτικών για τους ανέργους και την ενίσχυση της εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα