ΣΥΡΙΖΑ: Απομόνωση Τεμπονέρα μετά το προξενιό με Αχτσιόγλου, Χριστοδουλάκη – Στο «ψάξιμο» για την προκριματική διαδικασία

Μπορεί η Κουμουνδούρου να έδειξε αυτοσυγκράτηση στην αντίδρασή της για την εκδήλωση Τεμπονέρα με Αχτσιόγλου και Χριστοδουλάκη πολλοί όμως στο εσωτερικό είναι έξαλλοι και χρεώνουν στο στέλεχος της ΠΓ «προσωπική στρατηγική».

Ένας εξ αυτών ήταν ο Νίκος Παππάς ο οποίος δεν δίστασε να ρίξει τα βέλη του δημόσια, καθώς όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή του αν θα πάει στην εκδήλωση είπε πως θα λείπει στο εξωτερικό αλλά «δε θα πήγαινα».

«Μας αφορά», είπε, ο διάλογος για την Κεντροαριστερά, «αλλά πρέπει να γίνει από τις συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις και δεν είναι κάτι που αφορά υποκλαπείσες έδρες

και προσωπικές στρατηγικές».

Για «προσωπική στρατηγική» μίλησε και ο Χάρης Μαμουλάκης, ενώ ο Βασίλης Κόκκαλης πήρε αποστάσεις λέγοντας πως δεν θα πήγαινε στην εκδήλωση, καθώς δεν είναι εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο εσωτερικό το «βράσιμο» φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο: στέλεχος των λεγόμενων «νεοπροεδρικών» έκανε λόγο για κίνηση «πέρα από κάθε όριο κομματικής νομιμότητας».

Στην Κουμουνδούρου φαίνεται να υπάρχει προβληματισμός για το αν πρέπει να υπάρξει μια πιο αναβαθμισμένη αντίδραση που να δείχνει αποδοκιμασία ή να μείνει στο στάτους της αδιαφορίας και της απαξίωσης.

Κάποιοι θεωρούν ότι εκπέμπεται λάθος σήμα στην κοινωνία, τέσσερις μήνες πριν τις ευρωεκλογές και λίγες μέρες πριν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρέχουν για «επιδιορθώσεις» στην προκριματική διαδικασία

Στο μεταξύ, στο ψάξιμο φαίνεται πως βρίσκονται οι κομματικοί επιτελείς για την προκριματική διαδικασία.

Ένα βασικό θέμα που φαίνεται να έχει ανακύψει είναι ότι η πλατφόρμα του i-syriza δεν μπορεί να «σηκώσει» ηλεκτρονική ψηφοφορία αυτής της κλίμακας, ενώ υπάρχουν ζητήματα διαβλητότητας. Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα, κάτι που υποχρεώνει τους Γραμματείς και όσους τρέχουν το ζήτημα να αναζητήσουν λύσεις ώστε και το εσωκομματικό δημοψήφισμα να μην παρθεί πίσω, εφόσον είναι επιλογή του προέδρου, και η διαδικασία να είναι αποτελεσματική, έγκυρη και δίκαιη.

Έτσι, έχουν υπάρξει σκέψεις για στήσιμο κάλπης και για το ευρωψηφοδέλτιο. Υπήρξε η σκέψη να στηθεί μία τέταρτη κάλπη στις 17 – 18 Φεβρουαρίου μαζί με τις κάλπες για τα νέα συντονιστικά στις οργανώσεις, τις νέες Νομαρχιακές Επιτροπές και την εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριο. Όμως, φαίνεται πως η ιδέα αυτή εγκαταλείφθηκε διότι δεν επαρκεί ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος (δηλαδή την κατάθεση αιτήσεων στην πλατφόρμα από τους ενδιαφερόμενους) και για την πρώτη διαλογή που θα πρέπει να κάνει το κόμμα.

Υπήρξε ακόμη, μια σκέψη να στηθεί κάλπη στο Συνέδριο, όμως ούτε αυτή προχώρησε.

Επομένως, προς το παρόν παραμένει ο αρχικός σχεδιασμός για ηλεκτρονικό δημοψήφισμα στα μέσα Μαρτίου με αρχές Απριλίου και από εκεί και πέρα τα διαδικαστικά της διαδικασίας εκλογής θα συζητηθούν σε σχετική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Σε σχέση με τα τρωτά της προκριματικής διαδικασίας κριτικά επιχειρήματα που έχουν εκδηλωθεί μέχρι στιγμής έχουν ως εξής:

-Θεωρείται ότι δεν εξασφαλίζεται ίση μεταχείριση στους υποψηφίους, καθώς οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με σταυρό και όχι με λίστα, επομένως προβάδισμα θα έχουν αυτοί που στις εσωκομματικές εκλογές θα έρθουν πρώτοι σε σταυρούς και γενικώς όποιοι είναι αναγνωρίσιμοι. Ένας από αυτούς που αναδεικνύουν αυτό το ζήτημα ήταν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά την πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία, ο οποίος επιπλέον χαρακτήρισε την προκριματική εκλογή «αντικαταστατική».

-Επίσης, θεωρείται ότι με την προκριματική διαδικασία δεν διασφαλίζεται ότι το ψηφοδέλτιο που θα προκύψει μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό. Τι θα γίνει ρωτούν κάποιοι, αν στους 42 δεν εκλεγεί αγρότης ή εκλεγεί μόνο ένας, ή δεν εκλεγεί ελεύθερος επαγγελματίας, κ.ο.κ.

-Υπάρχει ακόμη ένα ερώτημα αν θα προκριθεί η πανελλαδική σταυροδοσία κατ’ αναλογία προς το κεντρικό εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών ή ανά περιφέρεια.

Στο μεταξύ, κατά της πανελλαδικής σταυροδοσίας στις ευρωεκλογές τάχθηκε ο Κώστας Ζαχαριάδης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσαρμόζει το εκλογικό σύστημα στις επιδιώξεις της, υπό το σκεπτικό ότι είναι ένα σύστημα αντιδημοκρατικό διότι δεν επιτρέπει ισότιμη συμμετοχή.

Μιλώντας ωστόσο για την προκριματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η πρόταση του προέδρου έχει θετικά (πχ, υποψηφίους έξω από το «κομματικό απαράτ και το πολιτικό star system»), με δεδομένο το εκλογικό σύστημα, μίλησε όμως και για «αδυναμίες», αποφεύγοντας να τις προσδιορίσει.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για αγρότες: Mέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. σε αποζημιώσεις – Δεν θα γινόταν αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες, αδιάλλακτη με… ανοιχτές πόρτες η κυβέρνηση – Μπλόκα στις εθνικές και «απόβαση» στην Αθήνα

Συνάντηση Δούκα με Χαρίτση και Ηλιόπουλο: Η επικοινωνία θα συνεχιστεί, συζήτηση και για ΚΕΔΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Απομόνωση Τεμπονέρα, Αχτσιόγλου Χριστοδουλάκη –,syriza, apomonosi tebonera, achtsioglou christodoulaki –