ΣΥΡΙΖΑ: Αντεπίθεση μετά το σοκ

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Στη δίνη του κυκλώνα η Κουμουνδούρου οικοδομεί την άμυνά της εξαπολύοντας επίθεση στον Μητσοτάκη για παρακράτος

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ από το μεσημέρι της Δευτέρας που ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής (εμπλεκόμενος σε υποθέσεις της γνωστής Λίστας Λαγκάρντ) κατέθεσε στην Προανακριτική ηχητικό ντοκουμέντο με ηχογραφημένη συνομιλία του ιδίου με τον Νίκο Παππά το 2016.

Αν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας έδειχνε να έχει μαρκάρει στενά την κυβέρνηση για την

υπόθεση της χρηματοδότησης των ΜΜΕ με τα 20 εκ. ευρώ, πλέον η προσπάθεια επικεντρώνεται στην οργάνωση μιας γραμμής άμυνας απέναντι στην κυβέρνηση και της πολιτικής ζημιάς που προκαλούν οι αποκαλυπτικές συνομιλίες Παππά - Μιωνή.

Μετά το πρώτο σοκ και την «αναγκαστική» κάλυψη σε Παππά, στο ηγετικό επιτελείο τώρα αναμένουν το πώς θα κινηθεί στη συνέχεια:

 Η πλευρά Μιωνή, αν δηλαδή θα δώσει στη δημοσιότητα και άλλα ηχητικά που φημολογείται πως διαθέτει. Ο δικηγόρος του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία ανέφερε χθες ότι υπάρχουν κι άλλες αποδείξεις που τεκμηριώνουν εκβιασμό του Δ. Παπαγγελόπουλου προς τον πελάτη του.

 Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν δηλαδή θα αξιοποιήσει την υπόθεση για να οξύνει το κλίμα με την αξιωματική αντιπολίτευση και άρα το πολιτικό κλίμα ή θα δώσει σήμα αυτοσυγκράτησης. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν εκτιμήσεις πως η υπόθεση αυτή προσφέρει μια ευκαιρία στον πρωθυπουργό να αποδεσμευτεί από την ομηρεία Σαμαρά. Θεωρείται ότι βασική επιδίωξη του τελευταίου, ο οποίος έχει «δικά του» στελέχη στην Προανακριτική όπως είχε φανεί από την αρχή της συγκρότησης της Επιτροπής το φθινόπωρο του 2019, είναι η ένταξη στο κάδρο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, κάτι το οποίο όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέτρεψε, με τον ΣΥΡΙΖΑ τότε να μιλά για «μισό χατίρι» σε Σαμαρά.

Χθες, μπροστά στις διάφορες πληροφορίες για νέα ηχητικά, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κλιμακώσει καταγγέλλοντας σε υψηλούς τόνους παρακράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που μάλιστα, όπως ανέφεραν πηγές του κόμματος, είχε στηθεί από τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες πηγές προφανώς για να ενισχύσουν το επιχείρημα περί μητσοτακικού παρακράτους (και σε μια λογική «σόι πάει το βασίλειο»), παρέπεμπαν στις τηλεφωνικές υποκλοπές Μαυρίκη που αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι τον ρόλο αυτό σήμερα τον έχει αναλάβει ο Σάμπυ Μιωνής.

Αν και είναι φανερό ότι πίσω από την εξέλιξη της Προανακριτικής βλέπουν τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αντεπιτεθεί και να ασκήσει πολιτική πίεση στον πρωθυπουργό αποδίδοντάς του αποκλειστικά την ευθύνη για την ύπαρξη παρακράτους , τον καλεί δε να βάλει φρένο προκειμένου να μην τραυματιστεί περαιτέρω η πολιτική ομαλότητα. «Καλούμε ευθέως τον κ. Μητσοτάκη

να σταματήσει άμεσα αυτόν τον επικίνδυνο κατήφορο για τη δημοκρατία. Να σταματήσει να κυβερνά με μαφιόζικες και παρακρατικές μεθόδους» αναφέρεται σε χθεσινό άτυπο σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλεί επίσης τον πρωθυπουργό « ό,τι υλικό διαθέτει από τον νέο Μαυρίκη, κ. Μιωνή, να το δώσει τώρα στη δημοσιότητα» διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι «όσο βαθιά και αν έχει αποφασίσει να κυλιστεί στον βούρκο» να γνωρίζει «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας, δεν έχουν ούτε να φοβηθούν ούτε να κρύψουν τίποτα. Γιατί δεν έχουν σκελετούς στις ντουλάπες τους».

Περαιτέρω, ο ΣΥΡΙΖΑ, στο εν λόγω άτυπο ενημερωτικό του σημείωμα χθες το απόγευμα:

- Χρεώνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υποσκάπτει την πολιτική ομαλότητα της χώρας μέσα από το σκηνικό των υποκλοπών.

- Μιλάει για «στήσιμο» της υπόθεσης στην Προανακριτική, το οποίο εξηγεί και σε άλλο σημείο: «η συντονισμένη και σκηνοθετημένη αποδοχή και ανάδειξη από την πλευρά της κυβέρνησης της Ν.Δ. της παράνομης υποκλοπής ιδιωτικών συνομιλιών πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί την πολιτική ζωή του τόπου, με απόλυτη επιλογή και ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη λάσπη και στον βούρκο».

- Κάνει λόγο για «παρακρατικό δίκτυο» το οποίο συνάγεται ότι «λειτουργούσε ήδη από την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με παράνομες ηχογραφήσεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και με παράνομες παρακολουθήσεις από ιδιωτικούς μηχανισμούς εκπαιδευμένων επαγγελματιών, με ή χωρίς πτυχίο, αλλά που ήξεραν να κάνουν καλά τη δουλειά».

- Καταγγέλλει ότι το παρανόμως και προ τετραετίας κτηθέν υλικό παρέμεινε στα συρτάρια «μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο timing για να το ρίξει στην αρένα».

- Καταγγέλλει επίσης, ότι «αδιάψευστος μάρτυρας» του παραπάνω συμπεράσματος είναι το γεγονός ότι το υλικό αυτό «ήταν από καιρό πριν γνωστό ακόμη και σε βουλευτές της Ν.Δ.» και αυτό το αποδεικνύουν «οι ερωτήσεις που υπέβαλε ο κ. Πλεύρης στον κ. Παππά κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Προανακριτική Επιτροπή, μήνες πριν και συγκεκριμένα στις 5.3.2020. Ερωτήσεις που αφορούσαν ακριβώς στα επίμαχα σημεία της υποκλοπής». Σημειώνεται ότι με βάση αυτές τις ερωτήσεις η Ν.Δ. προσπαθεί να τεκμηριώσει «ψευδορκία» του Νίκου Παππά προκειμένου να τον παραπέμψει στην Προανακριτική.

- Καταγγέλλει «ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. φρόντισε πολύ νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 18.11.19, να αλλάξει τον νόμο προκειμένου να νομιμοποιήσει τη χρήση σε δίκες παράνομων αποδεικτικών μέσων, προφανώς για να μπορέσει να αξιοποιήσει τις κασέτες που είχε ήδη στα συρτάρια του ο κ. Μητσοτάκης εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου».

Μετά το σοκ

Όσον αφορά το χρονικό της εξέλιξης των αντιδράσεων του ΣΥΡΙΖΑ από το μεσημέρι της Δευτέρας:

Αρχικώς υπήρξε παγωμάρα, με τον Νίκο Παππά να προσπαθεί να «μαζέψει» τις εντυπώσεις από τα πρώτα αποσπάσματα που έβγαιναν στα ΜΜΕ σταδιακά.

Το πρωί της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας κάλυψε τον Νίκο Παππά με δήλωσή του από το Μεσολόγγι στην οποία κάνει λόγο για «σκανδαλολογία ανύπαρκτων σκανδάλων» μέσω της οποίας επιχειρείται να κρυφτεί το μεγάλο σκάνδαλο, το ότι με την αδράνειά του έχει βυθίσει την ελληνική οικονομία σε μια εφιαλτική προοπτική». Σημειώνεται πως λίγο πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ζητήσει τη διαγραφή του Νίκου Παππά, ενώ επανερχόμενος μετά τη δήλωση Τσίπρα ανέφερε ότι το θέμα δεν κλείνει και ο Αλέξης Τσίπρα έχει δύο επιλογές, είτε να διαγράψει τον Παππά είτε «να αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους». Στην ίδια δήλωση, επανέλαβε τα περί «μαφιόζικων και πρακτόρικων πρακτικών» στο πνεύμα των δηλώσεων Παππά τη Δευτέρα.

Η γραμμή που χαράχτηκε από τις πρώτες ώρες ήταν ότι η Ν.Δ. επιχειρεί αντιπερισπασμό σε διάφορα μέτωπα:

 Τη λίστα Πέτσα.

 Τις αποκαλύψεις, στο πλαίσιο της Προανακριτικής, για τον σύζυγο της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, ο οποίος, σύμφωνα με πόρισμα του ΕΟΠΥΥ, ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο με 1,7 δισ. ευρώ.

 Δικογραφία που έφθασε τις προηγούμενες ημέρες στην Προανακριτική, για την υπόθεση της Πανγαία, στην οποία καταγγέλλεται ότι ποσό 2,6 εκατ. ευρώ πήγε μέσω Παπασταύρου, συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, στον προεκλογικό αγώνα της Ν.Δ. το 2015.

Σε αυτά, όπως ήδη είπαμε, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε τη μεγάλη εικόνα, αυτή της οικονομίας. Μάλιστα στη δήλωσή του από τον «Κήπο των ηρώων» στο Μεσολόγγι την Τρίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε σε έναν και μόνο αντιπερισπασμό, ως προς την οικονομία και την ύφεση, χαμηλώνοντας ενδεχομένως το θέμα της λίστας Πέτσα για την οποία ήδη είχαν αρχίσει οι διαρροές ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Ακολούθως, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να πετάξει το γάντι στην κυβέρνηση καλώντας αντί να ζητά διαγραφές να συμπεριλάβει τον Νίκο Παππά στο κατηγορητήριο της Προανακριτικής για τη Νovartis, υπό το πνεύμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να «χυθεί άπλετο φως». Κάλεσμα που σε επόμενη ανακοίνωση συμπληρώθηκε με «προειδοποιήσεις» για αποκαλύψεις από «εκκρεμότητες» του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος όμως «δύσκολα διαγράφεται». Ενδεχομένως, σε αυτά τα τροχιοδεικτικά πυρά να εντάσσεται και η χθεσινή δήλωση που φέρεται να έκανε στην Προανακριτική ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ότι « την κυρία Γκραμπόφσκι ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να τη βάλει στο κάδρο στη συνομιλία που είχαμε και, μάλιστα, με αήθεις χαρακτηρισμούς».

Διακριτική απομόνωση;

Ο Νίκος Παππάς φαίνεται, παρά τη στοιχειώδη κάλυψη Τσίπρα την Τρίτη, πως έχει αφεθεί μόνος να υπερασπιστεί τη θέση του μέσα από την παρουσία του στα ΜΜΕ, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν ήταν σε γνώση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η συγκεκριμένη συνάντηση Παππά - Μιωνή και το περιεχόμενο αυτής, αλλά ότι κατόπιν συνεννόησης με τον Νετανιάχου είχε δώσει κατεύθυνση καταλλαγής μεταξύ των δύο «αντιμαχόμενων μερών» (Παπαγγελόπουλου - Μιωνή).

Στο προαναφερθέν άτυπο σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι για το υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας, «ο ίδιος έχει δώσει τις εξηγήσεις του». Πέραν αυτού ουδέν.

Άλλωστε είναι πολύ δύσκολο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δεδομένου ότι το ηχητικό και η απομαγνητοφώνησή του έχουν διαρρεύσει και, παρά την προφορικότητα των συνομιλιών, η αναφορά στην «ατζέντα» είναι σαφές ότι αφορά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όπως και όλη η περιγραφή που κάνει στον συνομιλητή του ο Νίκος Παππάς. Στο επίμαχο σημείο για τον Παπαγγελόπουλο, ερωτηθείς από τον Σάμπυ Μιωνή «πώς τον διαβάζεις;» ο πρώην υπουργός αναφέρει ότι «έχει τη δική του ατζέντα» και προσθέτει: «Ξέρω, καταλαβαίνω, οσμίζομαι, μαθαίνω ότι κάποιοι βγάζουνε λεφτά». Και συνεχίζει: «Και αυτό μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το είδαμε. Το no go είναι όταν η ατζέντα τους κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού. (...) Εάν κρίνουμε ότι το μαγαζί το βοηθάς, μπορείς να είσαι εδώ και να κάνεις το δικό σου ‘’outsourcing’’ ας πούμε».

Γενικότερα, το ύφος της συζήτησης είναι οικείο και φιλικό χωρίς ίχνος θεσμικότητας και αποστάσεων, ενώ καθ’ όλη τη διάρκειά της ο Μιωνής περιγράφει τον εκβιασμό για τον οποίο κατηγορεί τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, ζητά χάρες και κάνει υποδείξεις, αναφέρεται σε φιλικό τόνο στον τότε γ.γ. Διαφθοράς Γιώργο Βασιλειάδη, καθώς και στον τότε αρχηγό της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, τον οποίο αναφέρει ότι έχει συναντήσει, κ.λπ.

Τα περί «κοπτοραπτικής», «αποσπασματικότητας», «παραποίησης» που επικαλείται ο Νίκος Παππάς – ο οποίος πάντως δέχεται ότι είναι αυτός στη συνομιλία, ότι είναι η δική του φωνή – ουσιαστικά δεν μπορούν να σταθούν.

Σε κλίμα… ενότητας η ΚΕΑ το Σαββατοκύριακο

Σε ό,τι αφορά την εσωκομματική διαχείριση, η εσωστρέφεια που προκαλείται μάλλον προκαλεί συσπείρωση σε αυτή τη φάση. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται, εκτός απροόπτου, να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ), και όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα αναμένεται «ενωτικό» (αν και μάλλον είναι δύσκολο να έχει ώς τότε αποσοβηθεί πλήρως η διάχυτη αμηχανία).

Στην ΚΕΑ ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει την προσθήκη «Προοδευτική Συμμαχία» στον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συμβολίσει τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος σε κεντρώα κατεύθυνση και το ευρύ άνοιγμά του στην κοινωνία.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η προώθηση της διεύρυνσης παίρνει ακόμη πιο επιτακτικό χαρακτήρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι το τελευταίο διάστημα είχαν αρχίσει γκρίνιες από τους συμμάχους ότι το εγχείρημα καθυστερεί, με αποτέλεσμα πολλούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ να φοβούνται τάσεις αποδρομής – η κατάσταση του ΚΙΝΑΛΛ ήταν το μόνο που διασφάλιζε ότι αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί. Πλέον ο Τσίπρας καλείται να εγγυηθεί ότι η διεύρυνση θα προχωρήσει γρήγορα χωρίς άλλες αναβολές για να προλάβει και τυχόν «σφυροκόπημα» από τη Φώφη Γεννηματά, η οποία μάλλον βλέπει τις εξελίξεις ως ευκαιρία όχι για συγκλίσεις, αλλά για υποδοχή δυσαρέσκειας από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά συνέπεια για επαναπατρισμό μελών και ψηφοφόρων.

ΣΥΡΙΖΑΜητσοτάκηςΚυβέρνησηΠαππάςIssue: 2131Issue date: 25-6-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
συριζα, σοκ, σοκ, αλέξης τσίπρας, εν λόγω, το φως, μμε, αποδειξεις, σαμαρας, τσιπρας, νέα, εοπυυ, φως, εκκρεμότητες, ευπ, κεα, date, video, popular, Αντωνης Σαμαρας, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, λιστα λαγκαρντ, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, μιλα, το θεμα, γνωση, δημοκρατια, ευπ, θεμα, ιχνος, κεα, μμε, ντουλαπες, οικονομια, πιεση, πλαισιο, υφεση, φως, αδρανεια, αμυνα, ατζεντα, γεγονος, δευτερα, διαστημα, δεινη, δημοσιο, δηλωση, δικη, δινη, δοθει, δωσει, εγχειρημα, ευκαιρια, ευκολο, ευρω, εν λόγω, εξελιξη, ευθυνη, ζωη, ζητα, ιδια, η δικη, υποθεση, υφος, ηχητικα, εικονα, κυβερνηση, κυρια, κλιμα, λογο, μεσολογγι, μηνες, μητσοτακης, μπορεις, νικο, ουσιαστικα, πλευρης, πρωι, πτυχιο, ρολο, συγκεκριμενα, συζυγο, συνεχεια, το φως, τριτη, φθινοπωρο, φωφη, φωφη γεννηματα, φωνη, ωρες, date, δημητρης, ειπαμε, ερωτησεις, κωνσταντινου, κυριακου, μπροστα, πηγες, πληροφοριες, popular, σημα, υλικο
Τυχαία Θέματα