Συρίγος και Λωζάννη: Πολύ κακό για το τίποτα…

Τελικά, είναι η Συνθήκη της Λωζάννης παρωχημένη; Αν κανείς ρωτήσει τον βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, η απάντηση μπορεί να είναι και καταφατική, καθώς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την περασμένη Τρίτη, υποστήριξε πως «θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση και να πούμε την πραγματικότητα. Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση. Το 97% όλων αυτών στο σήμερα δεν έχει καμία αξία».

Η δήλωση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανο Κασσελάκη να δηλώνει ότι «όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Ερντογάν, τα “δεν εννοούσα αυτό” περιττεύουν». Σε απάντηση η κυβέρνηση προσπάθησε να «μαζέψει» κάπως τις εντυπώσεις και να παράσχει κάλυψη στον Συρίγο.

Ο ίδιος, πάντως, σε διευκρινιστικές δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι «δεν μίλησα ποτέ για αναθεώρηση της συνθήκης. Είπα ότι είναι παρωχημένη, διότι το μόνο που μας ενδιαφέρει από τη Συνθήκη της Λωζάννης, όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, είναι οι διατάξεις περιορισμού συνόρων. Το θέμα των παρωχημένων διατάξεων είναι κάτι αυτονόητο. Είναι ένα κείμενο 101 ετών». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο θόρυβος για τις δηλώσεις του «είναι κάτι που ξεκίνησε από την Ακροδεξιά και με έκπληξη βλέπω ότι το παίρνει ο κ. Κασσελάκης. Δεν μίλησα ποτέ για αναθεώρηση, αλλά για το θέμα των παρωχημένων διατάξεων». 

Πάντως, για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, όντως η εν λόγω συνθήκη έχει αμέτρητες παρωχημένες διατάξεις. Και όντως ο Συρίγος δεν μίλησε ποτέ για αναθεώρηση, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι αδύνατον να γίνει, παρότι ο Ερντογάν την είχε ζητήσει το 2016 έχοντας πολύ συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό του. Άρα στην ουσία μιλάμε για ένα ανύπαρκτο θέμα. Και η όποια συζήτηση θα είχε αποφευχθεί εάν ο βουλευτής της Ν.Δ. φρόντιζε να μιλάει περισσότερο ως πολιτικός και λιγότερο ως καθηγητής σε μια αρένα που διψάει για αίμα ακόμη και επί ανυπόστατων θεμάτων…

Διαβάστε επίσης:

Μαρινάκης και Πιερρακάκης: Για καφέ στο Κολωνάκι μετά τη δοξολογία

Φανάρι: Κασσελάκης, Ανδρουλάκης «ξένοι» στην… ίδια Πόλη

Κενό γράμμα ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών χωρίς τεκνοθεσία

Keywords
Τυχαία Θέματα