Συρία: Ξαναγίνονται παιδιά σε υπόγειους παιδότοπους

ΚΟΣΜΟΣ

Η Χέμπα κάνει μια χειρονομία για να δείξει πως ένα σπασμένο παράθυρο έπεσε πάνω της κατά την διάρκεια ενός αεροπορικού βομβαρδισμού.

Όταν μας χτύπησα, μετά υπήρχε παντού σκόνη μέσα στο σπίτι», δήλωσε η 5χρονη, περιγράφοντας την φρίκη που έχει γίνει καθημερινή εμπειρία στο Χαλέπι. «Γυαλί έσπασε πάνω από το κεφάλι μου, αλλά δεν τραυματίστηκα. Όλα τα παράθυρα έσπασαν».

Σύντομα, αφήνει στην άκρη την τραυματική εμπειρία της επίθεσης και συναντιέται με άλλα παιδιά στον παιδότοπο που βρίσκεται βαθιά υπογείως στο Κέντρο για Παιδιά της Fus’ha.

Στημένο από μια ομάδα καθηγητών

και γονέων πέρυσι, το κέντρο έχει υπάρξει μια επιστροφή στην παιδικότητα για παιδιά σαν την Χέμπα που είναι κλεισμένα στο σπίτι εξαιτίας φόβων για αεροπορικούς βομβαρδισμούς που χτυπάνε τις συριακές πόλεις από το 2011, μετά την επανάσταση κατά του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Τα παιδιά μπορούν να πηγαίνουν έξι μέρες την εβδομάδα για έως και 4 ώρες την μέρα.

Τα δεδομένα για τα παιδιά που έχουν σκοτωθεί κατά την διάρκεια του 5ετους πολέμου στην Συρία διαφέρουν. Σύμφωνα με αναφορά των Ηνωμένων Εθνών, πάντως, ο αριθμός ξεπερνά τα 8.800 παιδιά.

Έξω, στους δρόμους στο Χαλέπι, σωροί από συντρίμμια και κατεστραμμένα κτήρια είναι το σκηνικό που κυριαρχεί, μετά από χρόνια βομβαρδισμών. Πτώματα μικρών παιδιών ανασύρονται συχνά από τα συντρίμμια.

Αλλά μέσα σε ένα κτήριο του οποίου δεν έχει δοθεί η περιγραφή και κάτω από μια απότομη σκάλα, μια σύνθεση χρωμάτων και ενθουσιώδη θορύβου δημιουργείται από παιδιά που παίζουν και τραγουδούν σε 4 ανοιχτά βαμμένα δωμάτια.

«Είναι ένα φιλικό μέρος για τα παιδιά, ένα μέρος όπου τα παιδιά μπορούν να είναι ασφαλή. Είναι υπόγειο», δήλωσε ο Yaman Salame, ετών 26, πριν δώσει το σήμα για να ξεκινήσει ένα αγώνας με σάκους.

Η Zakaria Kurdi αντηχεί το συναίσθημα που νιώθουν πολλά παιδιά - νιώθει ασφάλεια εδώ.

«Στους δρόμους ή στο σπίτι, φοβόμαστε πραγματικά παρά πολύ. Εδώ, δεν θα συμβεί τίποτα», δήλωσε η 8χρονη.

Οι βόμβες και οι σφαίρες δεν είναι η μοναδική ανησυχία. Σύμφωνα με μια αναφορά των Ηνωμένων Εθνών που συντάχθηκε το 2016, υπάρχει μια «μαζική» στρατολόγηση παιδιών από το Ισλαμικό Κράτος, καθώς και εκτελέσεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια παιδιών από πολλά «στρατόπεδα» της σύγκρουσης.

Το ψυχολογικό τραύμα

Πολλοί από τα 250 παιδιά που επισκέπτονται το κέντρο δεν πάνε πια στο σχολείο, που μαζί με νοσοκομεία δεν έχουν γλυτώσει από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Συριακής κυβέρνησης και των Ρώσων συμμάχων της. Περίπου 100.000 παιδιά υπολογίζεται ότι ζουν στην πόλη που πολιορκείται από τις δυνάμεις του Άσαντ.

Η προτίμηση των παιδιών να παίζουν σε μικρά υπόγεια δωμάτια χωρίς φυσικό φως, αντί να παίζουν έξω υπό το φως του ήλιου, δείχνει πόσο τραυματικό μπορεί να είναι να μεγαλώνεις σε ζώνη πολέμου.

«Ως αποτέλεσμα του χαμού το πατέρα, της μητέρας ή αδελφών, ένα παιδί μπορεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση ψυχολογικής διαταραχής, γενικά μιλώντας. Πρέπει να προσέχουμε και να παρατηρούμε τις δραστηριότητες και ο ψυχολόγος θα δουλέψει με το παιδί», δήλωσε η Majida, ετών 28μ, μια από τις ψυχολόγους του κέντρου.

Μερικά από τα παιδιά δείχνουν σημάδια αυξημένης επιθετικότητας και άγχους ή απροθυμίας να πάρουν μέρος στις δραστηριότητες, διαταραχές που η οργάνωση βοηθάει στο να αντιμετωπιστούν διαμέσου του παιχνιδιού.

«Είναι αρκετά καλά. Πρώτα, τα παιδιά άρχισαν να δουλεύουν μαζί, να συμπαθούν το ένα το άλλο, να φροντίζει το ένα το άλλο. Ακόμα και στα απλά πράγματα, όπως να μοιράζονται το φαγητό. Μαθαίνουν αρκετά ωραία πράγματα εδώ», δήλωσε η Marwa, η μητέρα ενός παιδιού.

Το κέντρο ελπίζει να μπορέσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και σε άλλες γειτονιές, αλλά το μέλλον του είναι πολύ μακριά από το να θεωρείται διασφαλισμένο, με ελλείψης ηλεκτρικού ρεύματος και καύσιμης ύλης να το αναγκάζουν μερικές φορές να κλείνει.

Το Χαλέπι βρίσκεται εδώ και εβδομάδες υπό πολιορκία των κυβερνητικών δυνάμεων, και οι ελλείψεις έχουν ενεργοποιήσει διεθνή συναγερμό.

Η φιλανθρωπική οργάνωση «Save the Children» προειδοποίει για μια «ανθρωπιστική καταστροφή».

Παρά την αποστροφή των παιδιών από το εξωτερικό περιβάλλον, λουλούδια και πουλιά φαίνεται να είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών θεμάτων που ζωγραφίζουν σε ένα δωμάτιο που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά για ζωγραφική και χειροτεχνίες.

Σε ένα άλλο δωμάτιο, ένας δάσκαλος μαθαίνει στα παιδιά την σημαντικότητα της ενότητας, προσκαλώντας ένα αγόρι να σπάσει μια δέσμη μολυβιών, αφού λίγο πιο πριν είχε σπάσει με ευκολία ένα μολύβι μόνο του στα δυο.

Όταν οι δραστηριότητες τελειώνουν, η πόρτα στην κορυφή της σκάλας ανοίγει και εισέρχεται το έντονο φως του ήλιου.

Τα παιδιά, κάποια κουβεντιάζοντας μεταξύ τους, κάποια τρέχοντας, και κάποια κρατώντας τα χέρια το ένα του άλλου, βγαίνουν στον κόσμο που βρίσκεται έξω.

υπόγειοςυπόγειαπαιδότοποςπαιδικότηταΣυρίαπαιδιάHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα