Συντριβή καναντέρ: Συγκλονισμένος ο πολιτικός κόσμος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Την οδύνη και τη θλίψη του εξέφρασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, σε Ελλάδα και Ευρώπη, για το τραγικό δυστύχημα με την πτώση του καναντέρ στην Κάρυστο και τον θάνατο των δύο πιλότων εν ώρα καθήκοντος.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με συλλυπητήριο μήνυμά της για την απώλεια των δύο χειριστών του Καναντέρ τονίζει ότι « η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και η οδύνη για την απώλειά τους βαθιά. Θερμά

συλλυπητήρια στους οικείους τους, καθώς και στους συναδέλφους τους. Όλη η Ελλάδα πενθεί μαζί τους».

Ειδικότερα στο μήνυμά της η Πρόεδρος αναφέρει: «Δύο νέοι άνθρωποι, ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη μάχη κατά της φωτιάς. Δύο ιπτάμενοι ήρωες, ανάμεσα στους εκατοντάδες άλλους που παλεύουν μέρες τώρα με την πύρινη λαίλαπα. Αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες, οι χειριστές του μοιραίου Canadair θυσιάστηκαν επιτελώντας το καθήκον τους. Η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και η οδύνη για την απώλειά τους βαθιά. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους, καθώς και στους συναδέλφους τους. Όλη η Ελλάδα πενθεί μαζί τους».

«Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής. Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) July 25, 2023

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε:

«Η απώλεια της ζωής των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη. Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

«Η τραγική είδηση του θανάτου των χειριστών του Canadair, που συνετρίβη στην Κάρυστο, μας συγκλονίζει.  Δύο νέοι άνθρωποι, ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης έχασαν τη ζωή τους δίνοντας με αυταπάρνηση τη μάχη με τις φλόγες στις πιο αντίξοες συνθήκες. Τους οφείλουμε τον απέραντο σεβασμό μας.  Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς τους και τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους τους που εδώ και ημέρες παλεύουν στα πύρινα μέτωπα.  Οι συνθήκες του δυστυχήματος πρέπει να διερευνηθούν και παράλληλα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα εν ώρα καθήκοντος», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε: «Είμαι συγκλονισμένος από την απώλεια των δυο ηρωικών μας πιλότων, που με αυτοθυσία επιχειρούσαν πάνω από το μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο. Τους αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και την προσφορά τους στην πατρίδα. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους τους».

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρονται τα εξής:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο νέων συνανθρώπων μας, κυβερνήτη και συγκυβερνήτη του πυροσβεστικού αεροπλάνου που έχασαν τη ζωή τους καθώς επιχειρούσαν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κάρυστο.

Το νέο αυτό τραγικό δυστύχημα, του οποίου τα αίτια πρέπει άμεσα να διερευνηθούν, αποτελεί συνέπεια μιας διαχρονικά εγκληματικής πολιτικής και αναδεικνύει όχι μόνο τις δύσκολες συνθήκες της πυρόσβεσης, αλλά και την έλλειψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές.»

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας, Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από την πτώση του Καναντέρ σήμερα στην Κάρυστο ενώ επιχειρούσαν στην πύρινη λαίλαπα, εκφράζει με γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η θυσία τους υπέρ Πατρίδος, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας. Το κράτος οφείλει να σταθεί έμπρακτα στις οικογένειες των ηρώων που η θυσία τους θα μνημονεύεται εις το διηνεκές», σημειώνει ο Κυριάκος Βελόπουλος και επισημαίνει ότι «η Ελληνική Λύση απαιτεί από την κυβέρνηση την κήρυξη εθνικού πένθους». Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τονίζει ότι «πέραν της έμπρακτης στήριξης στους οικείους των ηρώων, θα απαιτήσουμε την διενέργεια ενδελεχούς έρευνας για την πτώση του συγκεκριμένου αεροσκάφους και την απόδοση τυχόν ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση».

 «Είμαστε συγκλονισμένοι από το τραγικό δυστύχημα στην Κάρυστο, στο οποίο δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους οι δύο πιλότοι μας, Χρήστος Μουλάς και Περικλής Στεφανίδης την ώρα του καθήκοντος», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με την απώλεια των δύο πιλότων του πυροσβεστικού αεροσκάφους την ώρα του καθήκοντος.

«Συλλυπητήρια μέσα από τη ψυχή μου στους οικείους των ηρωικών πιλότων. Η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στο πλευρό των οικογενειών τους. Η γενναιότητα και η αυτοθυσία όλων όσοι δίνουν τη μάχη στα φλεγόμενα μέτωπα όλες αυτές τις ημέρες, δεν έχει προηγούμενο», επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

Στην απώλεια «δύο ηρώων», αναφέρεται με δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Αναλυτικότερα, τονίζει: «Τούτη την ώρα η Ελλάδα θρηνεί ακόμη δύο παιδιά της. Δύο νέους που έβαλαν την πατρίδα και το αίσθημα καθήκοντος πάνω από την ίδια τους τη ζωή. Που θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση για να προστατεύσουν όσα οφείλουμε όλοι να παραδώσουμε ακέραια στις επόμενες γενιές. Προσεύχομαι για την ανάπαυση των ψυχών των δύο νέων ηρώων μας. Ο Θεός να δίνει παρηγορία και δύναμη στους οικείους τους».

«Οι καρδιές όλων μας χτυπούν για τις οικογένειες των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους στην τραγική συντριβή του αεροπλάνου στην Κάρυστο» αναφέρει με ανάρτησή της στο twitter γραμμένη στα Ελληνικά η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Σημειώνει ότι «το θάρρος των ανθρώπων που παλεύουν ενάντια στις πυρκαγιές αποτελεί παράδειγμα αφοσίωσης και αυτοθυσίας. Στεκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα».

Οι καρδιές όλων μας χτυπούν για τις οικογένειες των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους στην τραγική συντριβή του αεροπλάνου στην Κάρυστο.

Το θάρρος των ανθρώπων που παλεύουν ενάντια στις πυρκαγιές αποτελεί παράδειγμα αφοσίωσης και αυτοθυσίας.

Στεκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα. pic.twitter.com/cGY6PThfPu

— Roberta Metsola (@EP_President) July 25, 2023

Τη θλίψη του για τη συντριβή του Canadair στην Εύβοια, κατά την οποία σκοτώθηκαν τα δύο μέλη του πληρώματος του πυροσβεστικού αεροσκάφους εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter o πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Δίνοντας μάχη με τις φλόγες, ένα ελληνικό Canadair συνετρίβη στην Εύβοια.

Οι σκέψεις μας είναι με τους συγγενείς του πληρώματος, τους συναδέλφους τους και τον ελληνικό λαό.

Πλήρης υποστήριξη στους ήρωες αυτούς που κάθε καλοκαίρι, στην Ελλάδα, τη Γαλλία, παντού, δίνουν μάχη κατά…

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) July 25, 2023«Ένα ελληνικό Canadair συνετρίβη στο νησί της Εύβοιας, ενώ έδινε μάχη με τις φλόγες. Οι σκέψεις μας είναι κοντά στους συγγενείς των μελών του πληρώματος, στους συναδέλφους τους και στον ελληνικό λαό. Στηρίζουμε τους ήρωες, οι οποίοι στην Ελλάδα, στη Γαλλία, παντού, αγωνίζονται κάθε καλοκαίρι με κίνδυνο της ζωής τους για την κατάσβεση πυρκαγιών», έγραψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Τα συλλυπητήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας για το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στην Κάρυστο εξέφρασε στον ‘Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αλλά και ο Κύπριος υπουργός ‘Αμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Δένδια.

«Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες και τους συναδέλφους τους» αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς μετά τη συντριβή του Καναντέρ στην Κάρυστο.

«Αεροσκάφος συνετρίβη στο ελληνικό νησί της Εύβοιας ενώ καταπολεμούσε την πυρκαγιά. Και τα δύο μέλη του πληρώματος έχουν χάσει τη ζωή τους.

A plane has crashed on the Evia island while combating a wildfire. Both crew members have lost their lives.

This is the worst reminder of how first responders put their lives in danger to save others and our environment.

My thoughts are with their families and colleagues. pic.twitter.com/dZbp76a97o

— Janez Lenarčič (@JanezLenarcic) July 25, 2023

Αυτή είναι η χειρότερη υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτοι που ανταποκρίνονται θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να σώσουν τους άλλους και το περιβάλλον μας. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες και τους συναδέλφους τους» σημειώνει ο Γιάνες Λέναρσιτς.

«Σε επικοινωνία μας, ο υπουργός ‘Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια ζωής των δύο χειριστών πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Εύβοια». Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας.

Σε επικοινωνία μας, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Yaşar Güler, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια ζωής των δύο χειριστών πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Εύβοια. Εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό και σε όσους επιχειρούν στην κατάσβεση πυρκαγιών στη… pic.twitter.com/o0Ek7RBHC8

Nikos Dendias (@NikosDendias) July 25, 2023

«Εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό και σε όσους επιχειρούν στην κατάσβεση πυρκαγιών στη χώρα μας» προσθέτει ο Ν. Δένδιας.

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή

Ενός λεπτού σιγή για την τραγική απώλεια των δύο πιλότων του Canadair, Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη που έπεσαν κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας, τήρησε η Βουλή.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τη ψήφο των αποδήμων, η υπουργός των Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως είπε: «έχω λάβει επίσημη ενημέρωση, παρακαλώ να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή».

Ο προεδρεύων, Γιάννης Πλακιωτάκης είπε από την πλευρά του: «θα ήθελα να εκφράσουμε την οδύνη μας για τους πιλότους μας που έπεσαν κάνοντας το καθήκον τους με ηρωισμό και αυτοθυσία για τη κατάσβεση της φωτιάς».

«Δύο μαχητές που έκαναν ότι περνούσε το χέρι τους. Περαιτέρω συζήτηση περιττεύει. Ας δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν», είπε η κ. Κεραμέως.

Διαβάστε επίσης:

Σακελλαροπούλου για την απώλεια των πιλότων: Η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και η οδύνη για την απώλειά τους βαθιά

Ανδρουλάκης για θάνατο πιλότων στην Κάρυστο: Τους αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για την προσφορά τους στην πατρίδα

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 208 ψήφους το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συντριβή, Συγκλονισμένος, Ελλάδα, Ευρώπη,syntrivi, sygklonismenos, ellada, evropi