Σύνοδο για την ένωση της συριακής αντιπολίτευσης θα φιλοξενήσει η Σαουδική Αραβία

ΚΟΣΜΟΣ

Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει στα μέσα του Δεκεμβρίου μια σύνοδο στόχος της οποίας θα είναι να ενωθεί η συριακή αντιπολίτευση, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Η σύνοδος αυτή θα γίνει μετά τη διεθνή συμφωνία για την διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης από την 1η Ιανουαρίου.

Σαουδάραβας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η σύνοδος αυτή θα πραγματοποιηθεί την 15η Δεκεμβρίου.

Δεν είναι μέχρι στιγμής σαφές ποιοι θα συμμετάσχουν. Οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση που διεξήχθησαν το Σάββατο στην Βιέννη –μία ημέρα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι– κατέληξαν σε μια συμφωνία για τη χάραξη ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών σε 18 μήνες στη Συρία.

Στις συζητήσεις φάνηκε να κλείνει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν –συμμάχων του Μπασάρ αλ Άσαντ– και των χωρών της Δύσης. Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια, η διάσταση απόψεων παραμένει.

«Θα πίστευε κανείς ότι η τραγωδία στο Παρίσι θα μας έφερνε πιο κοντά σε μια ειρηνευτική συμφωνία, αλλά όχι», δεν συνέβη κάτι τέτοιο, ανέφερε ανώτερος δυτικός διπλωμάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί είναι ακόμη περισσότερο πεπεισμένοι τώρα ότι ο Άσαντ είναι η μόνη ελπίδα για τη Συρία... Αλλά γνωρίζουμε ότι ο Άσαντ είναι το πρόβλημα, όχι η λύση», πρόσθεσε.

Άλλοι δυτικοί και άραβες διπλωμάτες, ενήμεροι για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων κεκλεισμένων των θυρών, ανέφεραν ότι υπήρξαν έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας και σημείωσαν πως η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αυτών μοιάζει να είναι σχεδόν αδύνατη.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Στάφαν Ντε Μιστούρα δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Kleine Zeitung πως το πολιτικό μέλλον του Άσαντ ήταν ένα ζήτημα για το οποίο οι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις «συμφώνησαν ότι διαφωνούν».

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από τη Μανίλα ότι ο πόλεμος στην Συρία δεν μπορεί να τελειώσει χωρίς την αποχώρηση του Άσαντ, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, λίγες ώρες νωρίτερα, να χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» να ζητείται η αποχώρηση του Άσαντ ως «προαπαιτούμενο για (να υπάρξει) ενότητα κατά της τρομοκρατίας».

«Υποστηρίζουμε τον Άσαντ επειδή είναι ο μόνος που μπορεί να προστατέψει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», δήλωσε ανώτερος ιρανός αξιωματούχος, μια τοποθέτηση που μοιάζει να επιβεβαιώνει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι δεν συνέβαλαν να αρθεί το διεθνές αδιέξοδο όσον αφορά τη Συρία. «Αντί να αποδυναμώνουμε τον Άσαντ, θα πρέπει να τον υποστηρίξουμε στις μάχες που δίνουν οι δυνάμεις της κυβέρνησης του ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην Συρία», επιχειρηματολόγησε ο Ιρανός αξιωματούχος.

«Αυτό το πρόγραμμα πολιτικής μετάβασης θα πρέπει να αρχίσει μόλις συντρίψουμε την τρομοκρατία. Μπορεί να ληφθούν οποιεσδήποτε πολιτικές αποφάσεις, όμως υπάρχουν τρομοκράτες οι οποίοι έχουν καταλάβει πολλές περιοχές στη Συρία», δήλωσε την Τετάρτη ο ίδιος ο Άσαντ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, σημειώνοντας πως μόλις ολοκληρωθεί με επιτυχία η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, ένα χρονικό διάστημα 18 μηνών με 2 χρόνια θα αρκέσει για την πολιτική μετάβαση.

«Μπορείτε να φανταστείτε διεξαγωγή εκλογών στην Ντέιρ Εζόρ και στην Ράκα (σ.σ. επαρχίες που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος); Πρέπει πρώτα να συντρίψουμε αυτή τη μάστιγα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Άμπεντ Ράμπο, δημοσιογράφος και συντάκτης της καθημερινής συριακής εφημερίδας αλ Ουάταν, που πρόσκειται στην κυβέρνηση.

σύνοδοςσυριακή αντιπολίτευσηΣαουδική ΑραβίαένωσηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα