Συνεπιμέλεια: Ενστάσεις στη ΝΔ, «απουσίες» με νόημα στο ΚΙΝΑΛ, ολομέτωπη επίθεση από Τσίπρα (Videos)

Εκρηκτικές διαστάσεις για το κυβερνών κόμμα παίρνουν οι ενστάσεις επί του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια που ψηφίζεται από τη Βουλή, ενώ και στο ΚΙΝΑΛ προκαλεί παρενέργειες.

Διαφοροποίηση Αθανασίου

Όσον αφορά στη Νέα Δημοκρατία, στους βουλευτές που εκφράζουν αντιρρήσεις για τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια προστέθηκε και ο πρώην

υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος στην τοποθέτησή του επισήμανε τρία σημεία τα οποία ο ίδιος θεωρεί προβληματικά και εκτιμά ότι θα προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, εξέφρασε την ανησυχία του για τον όρο «εξίσου» ή «ισοτίμως». «Αν με το εξίσου εννοείται ισοτίμως τότε προτείνω να χρησιμοποιηθεί αυτός τελευταίος όρος που δεν προσφέρεται για παρερμηνείες. Διότι το ισοτίμως προσδίδει αξιακή συμμετοχή των γονέων ενώ το εξίσου χρονική» είπε. «Αν και αυτό θα ήταν περιττό γιατί με άλλες διατάξεις εξασφαλίζεται η ισότητα των γονέων. Το εξίσου θα δημιουργήσει προβλήματα» συμπλήρωσε.

Επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι «η αρχική διατύπωση της Επιτροπής (σ.σ. της Βουλής) που πρότεινε το ρήμα αποφασίζει για τις πράξεις του 1516 ήταν πιο επιτυχής γιατί η έκφραση ενημέρωση του άλλου γονέα θα τορπιλίζει τις σχέσεις των γονέων και θα εκτινάξει τις αντιδικίες. Διότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενημερώνεται και θα δημιουργηθεί πρόβλημα ενώ το αποφασίζει είναι πιο δόκιμο».

Παράλληλα, εστίασε και στη διάταξη που επιβάλλει τεκμήριο επικοινωνίας για χρόνο ίσο κατ’ ελάχιστον με το 1/3. «Επίσης νομίζω ότι δεν πρέπει να μην διατηρηθεί στη διάταξη του 1520 το τεκμήριο για το 1/3 του συνολικού χρόνου όσο αναφορά το δικαίωμα επικοινωνίας με το τέκνο, κι αυτό παρά την αδόκιμη διατύπωση δεδομένου δε νοείται να τεκμαίρεται ο χρόνος» επισήμανε.

Όχι από Γιαννάκου, αιχμές από Κεφαλογιάννη

Υπενθυμίζεται ότι η Μαριέττα Γιαννάκου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρότίθεται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Κατά την τελευταία παρέμβασή της στη Βουλή, η πρώην υπουργός είχε υπογραμμίσει ότι «πολύ φοβούμαι ότι το σχέδιο νόμου θα δημιουργήσει περισσότερες δικαστικές προσφυγές και εντάσεις και από τη στιγμή που δεν αλλάζει το “εξίσου”, το 1/3 και το “οριστική” (σ.σ. η διάταξη που προβλέπει οριστική απόφαση του δικαστηρίου στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας), εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω».

Μάλιστα, στην ομιλία της είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι «οι περισσότερες διατάξεις που υπάρχουν φανερώνουν πως δεν έχουν διαμορφωθεί με γνώμονα και επίκεντρο το παιδί, αλλά με τις επιθυμίες των γονέων. Το σημαντικό σε αυτό το σχέδιο νόμου όμως δεν πρέπει να είναι οι γονείς αλλά τα δικαιώματα των παιδιών».

Από την πλευρά της, ο Όλγα Κεφαλογιάννη στην ομιλία της υπήρξε έντονα επικριτική έναντι του νομοσχεδίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το νομοσχέδιο αντί να ενώσει, διχάζει. Αντί να λύνει, δημιουργεί προβλήματα. Αντί να συνθέτει, στέκεται εμμονικά σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν τον σκοπό του. Που είναι το συμφέρον των παιδιών». Η -επίσης- πρώην υπουργός δεν ξεκαθάρισε αν προτίθεται να στηρίξει το νομοσχέδιο ή όχι, κάτι που, όμως, αναμένεται να φανεί κατά την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Απουσία» με νόημα στο ΚΙΝΑΛ

Όσον αφορά στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο καταψηφίζει το νομοσχέδιο, σαφή διαφοροποίηση από τη γραμμή του κόμματος φαίνεται ότι θα έχει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην ονομαστική ψηφοφορία, ενώ και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εξέφρασε αντίρρηση για τη στάση του κόμματος, αν και φαίνεται ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή.

Ολομέτωπη από Τσίπρα

Οι ανοιχτές διαφοροποιήσεις εντός της ΝΔ έδωσαν την ευκαιρία στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον οποίο είπε ότι είναι ο ηθικός αυτουργός της συνεπιμέλειας, και ότι ο κ. Τσιάρας «εκτελεί χρέη αυτοφωράκια». Υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο είναι προσωπική επιμονή και δέσμευση Μητσοτάκη σε ισχυρές μειοψηφίες ενδιαφερομένων» και τον κάλεσε «να έχει το σθένος» «και να μην κρυφτεί, να έρθει να υπερασπιστεί το νομοσχέδιό του», ενώ αναφέρθηκε και «στις σοβαρές καταγγελίες της κ. Γιαννάκου ότι αυτοί που διαθέτουν χρήμα επιβάλλουν το νόμο για τη συνεπιμέλεια».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το νομοσχέδιο προσβάλλει τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του δικαίου μας, τις γυναικείες οργανώσεις αλλά και όσους μπαμπάδες περίμεναν λύση στα προβλήματά τους, διότι δεν θα τα λύσει, και κάλεσε την κυβέρνηση ν’ απαντήσει γιατί αγνοεί «ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, επιστημονικούς φορείς, δικηγόρους και δικαστές, καθηγητές πανεπιστημίων, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ακόμα και την επιστημονική επιτροπή της Βουλής».

Ειδήσεις σήμερα

Πελώνη για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στο Δημόσιο: Η ΕΜΑΚ ήταν ένα «πρώτο βήμα» – Όλα εξετάζονται

Τσίπρας για τη λειτουργία της Βουλής: Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ θα έρχονται στο εξής στο σύνολό τους στην Ολομέλεια

Γιατί ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου το αντάρτικο της Μαριέττας Γιαννάκου και της Όλγας Κεφαλογιάννη

Keywords
Τυχαία Θέματα