Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Με ομιλία Τσίπρα θα κλείσει η 3η μέρα

Υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής από κορυφαία στελέχη και υπουργούςΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τις 7 το απόγευμα αναμένεται να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας το διήμερο των ομιλιών επί του Απολογισμού και των Θέσεων ενώ αναμένονται οι ψηφοφορίες επί του Σχεδίου Πολιτικής Απόφασης και των τροπολογιών που θα κατατεθούν. Η διαδικασία συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των συνέδρων. Υπενθυμίζεται ότι το συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο με την (επαν)εκλογή προέδρου και την ανάδειξη νέας Κεντρικής

Επιτροπής.

Νωρίτερα μίλησαν υπουργοί όπως ο Παύλος Πολάκης ο οποίος στρεφόμενος προς το εσωκομματικό ακροατήριο ζήτησε να σταματήσει η "κλάψα" την ώρα που η κυβέρνηση συγκρούεται με τη διαπλοκή, ενώ ακόμη για μια ακόμη φορά επιτέθηκε στα "βοθροκάναλα" κατά την προσφιλή του έκφραση για το γεγονός ότι δεν ασχολήθηκαν με το τις μάχες που γίνονται στο σύστημα Υγείας όπου χρειάστηκε η παρέμβαση εισαγγελέα για να γίνει μια αξονική εξέταση στην Σαντορίνη, ή η επίσκεψή του στην Σύρο ώστε να ικανοποιηθεί ένα αίτημα 40 ετών για δημιουργία βάσης αεροδιακομιδών αλλά έδειξαν ότι δεν μίλησε με μια καρκινοπαθή.

Κατά όσων θέτουν "ψευτοδιλήμματα" του 3% περί "ήττας" και "ιδεολογικής καθαρότητας" καταφέρθηκε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στοχεύοντας με τα λεγόμενά της την εσωκομματική αντιπολίτευση του κόμματος. Μάλιστα υπονόησε ότι τα εν λόγω "ψευτοδιλήμματα" ("Αριστερό success story, ή ήττα και απώλεια της ιδεολογικής μας ταυτότητας") τίθενται εκβιαστικά εν όψει των αυριανών καλπών. Μετά την περηφάνια της Πέμπτης πήρε τη σκυτάλη ο θυμός την Παρασκευή, ανέφερε, και "κανείς δε σχολίασε το φοβερό πολιτικό μανιφέστο του προέδρου". "Είναι άραγε δημοκρατία η πολυφωνία και ο καθένας να λέει ό,τι θέλει;" αναρωτήθηκε. Απέναντι στις "ερινύες" αντιπαρέβαλλε τις μάχες που δίνει η κυβέρνηση στην κοινωνική πολιτική για τις γυναίκες, τους μετανάστες κλπ. Χαρακτήρισε το τρέχον συνέδριο ιδρυτικό διότι όπως είπε καλείται να συζητήσει σοβαρά "τι κόμμα θέλουμε" και να απαντήσει σε όσα κρίσιμα ερωτήματα δεν απαντήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι "το πρόγραμμα ήταν αποτέλεσμα επώδυνου συμβιβασμού και ήττας" και πως απέχει από τις αξίες και τα όράματατης Αριστεράς". Όμως "αποφασίσαμε να προχωρήσουμε" και παρακάτω είναι οι μάχες για το χρέος και τηνένταξη των ποσοτικών τραπεζών στην ποσοτική χαλάρωση η οποία θα σημάνε την έξοδο από την εξαετή ύφεση."Δε συμφωνούμε με τους συστημικούς οικονομολόγους που μας λένε ότι η οικονομική μεγέθυνση θα περάσει αυτόματα και στο κοινωνικό σύνολ" είπε διευκρινίζοντας ότι αυτό που πρέπει επιπλέον να κάνει η κυβέρνηση είναι να δουλέψη για ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με κοινωνική δικαιοσύνη

Παραγωγική ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, με στήριξη της εργασίας για την αντιστροφή της εσωτερικής υποτίμησης.

Ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος διαφώνησε με τη Ρένα Δούρου και ανέφερε ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ιδρυτικό είναι ένα συνέδριο συνέχειας μιας ριζοσπαστικής αριστεράς η οποία έρχεται από πολύ μακριά κ θα πάει πολύ μακριά, μιας αριστεράς που κατάφερε να είναι η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην ευρωπαϊκή ένωση μέσα από τα λάθη της. Σημείωσε πως"θα πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης σαν συμβιβαστική διευθέτηση, ως προσωρινή ανακωχή με τους πιστωτές όχι όμως με το εσωτερικό σύστημα διακυβέρνησης κι εξουσίας με το οποίο είμαστε σε ανοιχτή και διαρκή σύγκρουση". ΩΣτόσο άσκησε κριτική σε χειρισμούς κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι "υπήρχαν δυνάμεις σε κόμμα και κυβέρνηση που νόμισαν ότι οι δανειστές θα πειστούν για το λάθος της πολιτικής τους.

Όμως τα μνημόνια δεν είναι λάθος πολιτική εκφράζουν συγκεκριμένα συμφέροντα και στρατηγική". Πρόσθεσε περαιτέρω ότι δεν είναι με τους δανειστές δεν ανταλλάσσονται επιχειρήματα σε ορθολογική βάση αλλά γίνεται σύγκρουση μεταξύ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, δεν αποφασίζει η αλήθεια αλλά η ισχύς.

Την κυβερνητική πολιτική υπερασπίστηκε ο υπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής ο οποίος υπογράμμισε ότι το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια στιγμή που "η πλουτοκρατία και η κλεπτοκρατία δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα να πέσει η κυβέρνηση της αριστεράς" και αυτό είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί και μάλιστα να απαντηθεί από το κόμμα. Αυτή, η επίθεση είπε είναι "επίθεση στην κυβέρνηση του λαού στην οποία πρέπει να απαντήσουμε για να μπει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του". Πρω΄τα απ' όλους υπερασπίστηκε τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για τις επιθέσεις που δέχεται από τα κανάλια και κάλεσε το κόμμα να απαντήσει σε αυτή την "πλύση εγκεφάλου".

Ο ίδιος όπως και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείο Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας ο οποίος μίλησε στη συνέχεια άσκησαν κριτική στα στελέχη του κόμματος για το γεγονός ότι τα μέλη και οι ργανώσεις δεν είναι σε βάθος ενημερωμένα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν την πολιτική της στην κοινωνία. Απαντώντας στην κριτική που γίνεται από μερίδα του κόμματος προς την κυβέρνηση αλλά και σε όσα είπε χθες ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσ:"Πριν αναρωτηθούμε αν βγαίνει ή δε βγαίνει το πρόγραμμα πρέπει να αναρωτηθούμε αν κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βγε". "Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει είπε αν στεναχωρηθήκαμε αλλά τι κάνουμε από δω και πέρα". Υπερασπίστηκε και αυτός το διαγωνισμό για τις άδειες επισημαίνοντας ότι αφενός υπήρξε ένα συντονισμένο σχέδιο που έφερε αποτέλεσμα αφετέρου "σπάσαμε αυγά, πονέσαμε συγκεκριμένα κέντρα, και αυτό φάνηκε".

συνέδριο ΣΥΡΙΖΑΤσίπραςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα