Συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου για τους σεισμούς σε Σαντορίνη και Ανάφη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου για τo σμήνος σεισμών σε Σαντορίνη και Ανάφη.

Η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ώρες στις Κυκλάδες, καθώς στη Σαντορίνη, την Αμοργό και τα γύρω νησιά είναι έντονη.

Μόνο σήμερα Σάββατο, έχουν καταγραφεί δεκάδες μικροσεισμοί. Ανάμεσά τους και ισχυρές σεισμικές δονήσεις -όπως εκείνη των 4,2 βαθμών της κλίμακας

Ρίχτερ- που σημειώθηκε λίγη ώρα μετά τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου, στην Ανάφη.

Σε ανάρτησή του νωρίτερα ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος νωρίτερα στην ΕΡΤ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, επισήμανε -μεταξύ άλλων- πως «όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κίνδυνος».

Η ανάρτηση Παπαδόπουλου

«Σεισμική έξαρση Σαντορίνης-Αμοργού. Και νέα αύξηση σεισμικών μεγεθών με 4,1 προ ολίγου. Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κίνδυνος. Ο μηχανισμός γένεσης που μόλις δημοσίευσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συμβαδίζει με την άποψη ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί», ανέφερε.

Τσελέντης για τα ηφαίστεια στη Σαντορίνη: «Γνωρίζουμε ότι είναι ενεργά»

Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά τα ηφαίστεια είναι ενεργά και έχουν δώσει ηφαιστειακές εκρήξεις στο παρελθόν. Οι σεισμικές δονήσεις μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης εντοπίζονται στο ρήγμα της Καμένης (Kameni line). Παρόμοια σεισμό – ηφαιστειακή ανησυχία με το 2011 – 12, χωρίς να καταλήξει σε έκρηξη».

«Προς το παρόν, δεν βλέπω πρόβλημα όπως ορθώς συμπαίρανε η πολύ έμπειρη επιτροπή που εξέτασε το φαινόμενο στην πολιτική προστασία. Βέβαια, η Σαντορίνη του 2025 δεν είναι εκείνη του 1939 και του 1950», ξεκαθάρισε, ενώ πρότεινε τη λήψη των ακόλουθων μέτρων:

– Ενημέρωση των κατοίκων των γειτονικών νησιών για τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουν, στην περίπτωση που ενημερωθούν για τσουνάμι.

– Ενίσχυση του δικτύου ανίχνευσης τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή.

– Επειδή λίγο πριν και κατά την διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων έχουμε έκκληση υδρόθειου (στο παρελθόν υπήρχαν πολλά θύματα), να εγκατασταθούν συσκευές μέτρησης υδρόθειου.

– Να γίνονται επιπλέον παρατηρήσεις εκτός των σεισμολογικών, π.χ. δορυφορική μέτρηση μικρομετατωπίσεων, μέτρηση ραδωνίου, σεισμικό θόρυβο».

Διαβάστε επίσης:

Αθήνα: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί στο Κέντρο από σήμερα μέχρι το βράδυ της Κυριακής

Τάκης Οικονομόπουλος: Στη ΜΕΘ με εγκεφαλικό ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού

Γρηγόρης Λέων για 3χρονο Άγγελο: Όσα έχει υποστεί είναι ο ορισμός του βασανισμού

Keywords
Τυχαία Θέματα