Συνεδρίαση Ιεραρχίας: Μάχη για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

ΕΛΛAΔΑ

Ξεκίνησε η συνεδρίαση της ιεραρχίας εν μέσω αντιδράσεων από κληρικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους για την συμφωνία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για την συνταγματική αναθεώρηση, την μισθοδοσία κληρικών και την εκκλησιαστική περιουσία.

Ήδη σημαντικός αριθμός μητροπολιτών έχει ταχθεί εμφανώς κατά του προσχεδίου της συμφωνίας, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση της Ιεραρχίας να αποκτά κρίσιμο

χαρακτήρα για το μέλλον της συμφωνίας. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ, ο οποίος μιλώντας στο Θέμα FM είπε ότι «δεν μπορεί να περάσει από κάθε εχέφρονα άνθρωπο που σέβεται τον εαυτό του», προσθέτοντας ότι «δεν το θεωρώ καθόλου δεδομένο ότι θα περάσει από την Ιεραρχία».

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος επέκρινε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την συμφωνία που έκανε με τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «κόστισε πάρα πολύ στον Μακαριώτατο αυτή η κίνηση. Λυπάμαι που εκτέθηκε και αποδοκιμάζεται ο Αρχιεπίσκοπος, για μια συναλλαγή την οποία επιχείρησε με τον κ. πρωθυπουργό. Εγώ λυπούμαι γι’ αυτό γιατί ανήκουμε στην ίδια γενιά και δεν θέλουμε ένας αρχιεπίσκοπος -και για το αξίωμά του και για τα όσα έχει προσφέρει στην Εκκλησία- σε μια στιγμή να εκτίθεται και να αποδοκιμάζεται για μια συναλλαγή την οποία επιχείρησε να κάνει μαζί με τον κ. πρωθυπουργό. Αυτό δεν είναι ωραίο πράγμα, γιατί όλοι οι πολίτες -άνδρες, γυναίκες, αλλά ιδιαίτερα εκείνοι που ασκούν μεγάλα και βαριά λειτουργήματα- δεν πρέπει ποτέ να πέφτουν στη συνείδηση των πολιτών, διότι αυτό κάνει ζημιά στην ίδια την κοινωνία μας».

Ωστόσο, υπάρχουν και Ιεράρχες που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας, με ιδιαίτερα οξύ τρόπο, μάλιστα. Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, εξαιρετικά αιχμηρός κατά των Μητροπολιτών Δημητριάδος Ιγνατίου και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, δήλωσε ότι «είχαμε μια φορά και έναν καιρό τους εργατοπατέρες, τώρα ανακαλύψαμε και δεσποτάδες παπαδοπατέρες και εννοώ τον Άγιο Δημητριάδος, τον Άγιο Μεσσηνίας, που βγήκαν και έκαναν επανάσταση ότι θέλουμε να καταστρέψουμε τις εργασιακές σχέσεις των κληρικών και ότι αυτοί τάχα τους αγαπούν πιο πολύ από εμάς, δεν μπορώ να δεχθώ κάτι τέτοιο».

Στην κυβέρνηση περιμένουν το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Ιεραρχίας για να εκτιμήσουν τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια. Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν οι ιεράρχες απορρίψουν μέρος της συμφωνίας απαντούν ότι η συμφωνία είναι ενιαία, αφήνουν όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης. Είναι άλλωστε πολύ πιθανό η συμφωνία να μην απορριφθεί ρητά και κατηγορηματικά, αλλά να ξεκινήσει συζήτηση σχετικά με τις πιθανές βελτιώσεις.

ΙερώνυμοςΤσίπραςΙεραρχίαΕκκλησία της ΕλλάδοςΑλέξης ΤσίπραςπρωθυπουργόςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα