Συνάντηση Τσίπρα – Τασούλα το μεσημέρι - Ποια ζητήματα θέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα έχει το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το αίτημα που υπέβαλλε χθες με επιστολή του, προκειμένου να συζητήσουν για τα θέματα κοινοβουλευτικής λειτουργίας ύστερα από ένα χρόνο πανδημίας. Η συνάντηση πραγματοποιείται στη 1 το μεσημέρι στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

θέτει ψηλά στην ατζέντα του τα θέματα λειτουργίας των θεσμών, δημοκρατίας και διαφάνειας, και σκοπεύει να επιμείνει και το επόμενο διάστημα, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία συνειδητά παρακάμπτει ζητήματα λογοδοσίας και δημοκρατικής λειτουργίας. Επιπλέον, στο επικοινωνιακό πεδίο επιδιώκει να εκθέσει την κυβέρνηση έναντι ενός κεντρώου φιλελεύθερου κοινού ως αυταρχική και αντιδημοκρατική.

Στην επιστολή του, ουσιαστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατηγορεί την κυβερνητική πλειοψηφία για υποβάθμιση της λειτουργίας της Βουλής. Στην επιστολή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκινά με την παραδοχή ότι λόγω των γενικότερων έκτακτων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που επέβαλε η αντιμετώπιση της πανδημίας, υπήρξε συναίνεση της αντιπολίτευσης μέρος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας να διεξαχθεί υπό καθεστώς έκτακτων συνθηκών. Ως αποτέλεσμα σημειώνει ενδεικτικά την διεξαγωγή συζητήσεων και ψηφοφοριών με περιορισμένο αριθμό βουλευτών και την «εξ ανάγκης» εξουσιοδότηση των βουλευτών στους γραμματείς των κοινοβουλευτικών τους ομάδων για την ψήφο τους.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι αυτή την ήδη οριακή συνθήκη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία την έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Κάτι που το εντοπίζει πιο συγκεκριμένα, στην βροχή νομοσχεδίων, μερικών ιδιαίτερα κρίσιμων, στον καταιγισμό φωτογραφικών και ρουσφετολογικών τροπολογιών της τελευταίας στιγμής, στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να απαντά στις επίκαιρες ερωτήσεις στην ώρα του πρωθυπουργού και ενίοτε μετατρέπει τη διαδικασία σε ενημέρωση προς το σώμα. Και τέλος στην μη ανταπόκριση μέχρι σήμερα του ΠτΒ στο αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορίσει προ ημερησίας συζήτηση για το θέμα της συρρίκνωσης της Δημοκρατίας λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μένοντας στα ζητήματα θεσμικής λειτουργίας ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κατά τη συζήτηση χθες στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ κατέθεσε τροπολογία για τον ορισμό διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ αλλά και των μη αιρετών μελών του ΔΣ με απόφαση (και όχι απλή γνωμοδότηση) της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ώστε να επιτυγχάνονται πολιτικές συναινέσεις και να ορίζονται οι «βέλτιστοι» υποψήφιοι. Την πρόταση αυτή είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συζήτησης για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΚώστας ΤασούλαςΒουλήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα