Συναγερμός από το ΚΚΕ για το αντεργατικό νομοσχέδιο Άδωνι

Με συλλαλητήριο απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο κάνουν «ποδαρικό» στον Σεπτέμβρη το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Το συλλαλητήριο είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της παρουσίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας τα εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες και συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και στη συνέχεια οι συνδικαλιστικοί φορείς θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου.

Σε αναλυτική ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ επισημαίνει πως «το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε για διαβούλευση και με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία της Ε.Ε. 2019/1152, ολοκληρώνει το έγκλημα της κατάργησης του οκταώρου – σαρανταώρου, γυρίζοντας τους εργαζόμενους έναν αιώνα πίσω». Τονίζει ότι έρχεται να προστεθεί στις απλήρωτες υπερωρίες που προβλέπονται από τον νόμο Χατζηδάκη, καθώς τώρα προωθείται η θεσμοθέτηση του «δικαιώματος» των εργοδοτών να κάνουν «λάστιχο» τους εργαζόμενους, «απασχολώντας τους ώς και 13 ώρες την ημέρα, ώς και 78 ώρες την εβδομάδα, σε 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλουν πέρα με τους μισθούς πείνας».

Το ΚΚΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως αναφέρει στην εν λόγω ανακοίνωση «εισάγονται στο ελληνικό εργατικό δίκαιο οι πιο νοσηρές μορφές εργασιακής εκμετάλλευσης, οι “συμβάσεις εργασίας μηδενικών ορών” και η εργασία “κατά παραγγελία”, που σημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν θα ξέρουν πότε και για πόσες ώρες θα δουλέψουν και τι μισθό θα πάρουν στο τέλος του μήνα. Θα “κρέμονται” πάνω από το κινητό τους περιμένοντας το SMS του εργοδότη, χωρίς να μπορούν να οργανώσουν τη ζωή τους σε κανένα επίπεδο. Αυτή είναι η “σταθερότητά” για την οποία μιλούσε η Ν.Δ. προεκλογικά: Σταθερότητα για τα κέρδη των εκμεταλλευτών και απόλυτη αστάθεια και ανασφάλεια για τις ζωές μας».

Επίσης, σύμφωνα με την αξιολόγηση που κάνει το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο «υλοποιείται μια πάγια επιδίωξη των βιομηχάνων, η σχεδόν ολοκληρωτική κατάργηση του ορίου των υπερωριών, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία και στη ζωή των εργαζομένων».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ο Περισσός διατυπώνει την άποψη πως «το νομοσχέδιο συμπληρώνεται με τις απαράδεκτες διατάξεις που προβλέπουν πρόστιμα και φυλάκιση για τους εργαζόμενους που θα περιφρουρήσουν τη συλλογική τους απόφαση για απεργία από τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας». Έτσι «κατοχυρώνεται ως “δικαίωμα” και η απεργοσπασία και δέχεται άλλο ένα χτύπημα το πραγματικό εργατικό δικαίωμα στη συλλογική διεκδίκηση» τονίζεται. Στον Περισσό πάντως διαβάζουν αυτή τη διάταξη ως «ομολογία ότι φοβούνται το εργατικό κίνημα, τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι».

Διαβάστε επίσης:

Πολιτικές φωτιές μετά τις πυρκαγιές

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιες ανατροπές φέρνει η υποψηφιότητα Κασσελάκη

Αφιέρωμα: 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης – Τα γενικά συμπεράσματα της

Keywords
Τυχαία Θέματα