Συμφωνία Τσίπρα - Μέρκελ: Απαράδεκτη η λογική των κλειστών συνόρων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενώ σε λίγη ώρα αρχίζει το γεύμα εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν την μεταβολή του κλίματος στο προσφυγικό. Όπως σημείωναν, μετά τις σημερινές συναντήσεις είναι ξεκάθαρο ότι το κλειδί πλέον για τη διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι τα κλειστά σύνορα, αλλά η εφαρμογή από την Τουρκία των συμφωνηθέντων και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν ιδιαίτερα

«σημαντικές» τις τρέχουσες εξελίξεις στέλνοντας μήνυμα πως τα «γρήγορα συμπεράσματα δε βοηθούν κανένα αλλά εγκυμονούν κινδύνους».

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω πηγές ανέφεραν ότι οι μονομερείς ενέργειες και η λογική των κλειστών συνόρων επικρίνεται, ενώ αντίθετα δεν υφίσταται καμία κριτική έναντι της Ελλάδας. Σύμφωνα, μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν κατά τη σημερινή συνάντηση τους σε μια κοινή θέση πως η λογική των κλειστών συνόρων είναι απαράδεκτη και πως δεν πρέπει να υπάρχει μέσα στο κείμενο της τελικής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής, καμία τέτοια αναφορά.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες συναντήσεις του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Ολλανδό ομόλογό του τις τέσσερις θέσεις της Ελλάδας για μείωση των ροών, επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην Τουρκία, αξιόπιστο σχήμα μετεγκατάστασης και οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Στη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υλοποιήσει η Τουρκία πιο γρήγορα τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ.

Τέλος, στη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, συμφωνήθηκε μια κοινή εθνική γραμμή για τη διευθέτηση των θεμάτων που προκύπτουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

Εκπρόσωπος Μέρκελ: Εικασίες τα περί κλεισίματος του δρόμου των Βαλκανίων

Νωρίτερα η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε σήμερα "εικασίες" την ανακοίνωση περί κλεισίματος του μεταναστευτικού διαδρόμου των Βαλκανίων που φέρεται ότι περιλαμβάνεται σε σχέδιο της τελικής δήλωσης της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

"Έλαβα γνώση των πληροφοριών αυτών, ότι διατυπώνονται εικασίες για ένα κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων. Όμως θέλω να πω ότι πρόκειται για εικασίες, οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε", δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέρκελ Κριστιάνε Βιρτς στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Πληροφορίες για αντίδραση της Μέρκελ

Τη μη διατήρηση στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της φράσης που αναφέρεται στο «κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων», καθώς θα δικαίωνε τις μέχρι τώρα ενέργειες της Αυστρίας, αναμένεται να υποστηρίξει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, όπως επιβεβαιώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδια πηγή ενώ μέχρι χθες είχε επικρατήσει η αυστριακή θέση για σαφή αναφορά στα συμπεράσματα στο πλήρες κλείσιμο του διαδρόμου, όπως φαίνεται και από το προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει, συντονισμένες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη Γερμανίδα Καγκελάριο και από την ελληνική κυβέρνηση είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η βάση διαπραγμάτευσης. Ως εκ τούτου, λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου, οι βασικές προτεραιότητες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να συνεχίσει η Ελλάδα τις εργασίες ολοκλήρωσης των hotspots, να φέρει αποτελέσματα η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, να δεχθεί η Τουρκία την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών πριν από την 1η Ιουνίου και να ξεκινήσει μια διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Το προσχέδιο που άναψε φωτιές

Σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης της Συνόδου κορυφής και με βάση τη φράση που αναφερόταν στο κλείσιμο των συνόρων στις χώρες των Βαλκανίων για να μην περνάνε οι πρόσφυγες, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αλλάζει τόσο η στάση της Ευρώπης, απέναντι στις μεμονωμένες ενέργειες των κρατών μελών, όσο και η στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

Δημοσίευμα του κρατικού καναλιού της Γερμανίας ZDF, είχε αμφισβητήσει αυτό που παρουσιαζόταν ως δεδομένο και μιλούσε για Σύνοδο που μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την Ευρώπη.

Δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μία ολοκληρωτική μεταστροφή της Γερμανικής στάσης στο προσφυγικό, η συμφωνία της Μέρκελ, στο προσχέδιο για τη συνεργασία με την Τουρκία, το κλείσιμο της λεγόμενης Βαλκανικής Οδού για τους πρόσφυγες, αναφέρει δημοσίευμα του κρατικού καναλιού γερμανικού ZDF και τονίζει ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Μέρκελ θα βάλει την υπογραφή της σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Συνήθως οι διπλωμάτες προετοιμάζουν τις Συνόδους Κορυφής, αυτή τη φορά ήταν τόσο σημαντικό ώστε οι ηγέτες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και για αυτό η Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκαν χθες το βράδυ στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες.

Η έκφραση του προσώπου της Μέρκελ είναι αποκαλυπτική γράφει το ZDF. Δεν υπήρχαν χαμόγελα καθώς η τουρκική κυβέρνηση είχε μόλις κλείσει μία εφημερίδα της αντιπολίτευσης. Η Ευρώπη, προσθέτει το δημοσίευμα, χρειάζεται την Τουρκία στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και επιδιώκει τον περιορισμό των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο καμπής και για την Μερκελ αλλά και για την Ευρώπη.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου, όπως φαίνεται από το προσχέδιο, το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, υπάρχει μία αξιοσημείωτη φράση: «Οι παράνομες ροές προσφύγων από τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να τελειώσουν, αυτή η διαδρομή είναι τώρα κλειστή».

Οι 28 ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης και της Άνγκελα Μέρκελ, είναι κοντά σε συμφωνία ότι ο βαλκανικός δρόμος δεν πρόκειται να ανοίξει. Κυβερνητικοί κύκλοι, που επικαλείται το ZDF, αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμη επιφυλάξεις για αυτό το θέμα στην γερμανική κυβέρνηση. Εάν κλείσει ο βαλκανικός δρόμος και αποτελέσει απόφαση της Συνόδου, θα είναι μία ολοκληρωτική αναστροφή της πολιτικής της Μέρκελ στο προσφυγικό. Εάν αυτό συμβεί, μία απόφαση κάποιων χωρών, σε αντίθεση με τις προηγούμενες αποφάσεις της Συνόδου, θα γίνει επίσημη Ευρωπαϊκή θέση και τα σύνορα των Σκοπίων θα παραμείνουν σφραγισμένα.

Τι θα γίνει τότε με την Ευρωπαϊκή λύση, η οποία αντιτίθεται σε μεμονωμένα μέτρα από τα κράτη μέλη, διερωτάται το κρατικό κανάλι της Γερμανίας. Η Ευρωπαϊκή λύση, συμπληρώνει το δίκτυο, είναι μία αποδοχή ότι η Ευρώπη δεν θέλει άλλους πρόσφυγες και είναι ικανοποιημένη με τα κλειστά σύνορα. Ο Όρμπαν θα είναι ο νικητής. Η Μέρκελ όμως θα υποχωρήσει;

Ο ρόλος της Τουρκίας, είναι κρίσιμος. Υπάρχει πρόθεση να αποτρέπει τους πρόσφυγες από το να περνάν στην Ελλάδα και έχει δεχθεί ήδη κάποιους οικονομικούς μετανάστες πίσω στο έδαφος της. Η Ευρώπη φαίνεται να θέλει να αποτρέψει την είσοδο περισσότερων προσφύγων και βασίζεται στο κλείσιμο των συνόρων συμπληρώνει το δημοσίευμα.

ΒρυξέλλεςΒερολίνοΜέρκελκλείσιμο συνόρωνπρόσφυγεςπροσφυγικόHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα