Συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεμέλιο λίθο για τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους θα αποτελέσει η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ, όπως μεταδίδει το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η Ελλάδα

έχει καταθέσει για πρώτη φορά μια ουσιαστική λίστα μεταρρυθμίσεων. Μια πρώτη αξιολόγησή της δείχνει ότι η λίστα αυτή είναι σαφώς πιο εκτενής και επαρκής από ότι όλα τα προηγούμενα προσχέδια που είχαν κατατεθεί. Η νέα αυτή λίστα φαίνεται πως περιλαμβάνει και «σχέδια για προσαρμογές στο συνταξιοδοτικό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το dpa, χωρίς να δίνει όμως περισσότερες λεπτομέρειες. Στη βάση όλων αυτών, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, αναμένεται να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα. Το γερμανικό υπ. Οικονομικών πάντως συνεχίζει να διατηρεί τις επιφυλάξεις του. Κύκλοι του υπουργείου που μίλησαν στη Deutsche Welle επανέλαβαν απλώς ότι οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται και θα ληφθούν στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς.

Στην ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα έως το τέλος Μαΐου αναφέρθηκαν χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Οι κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ, στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Βερολίνο, δήλωσαν ότι το μήνυμα που θα περάσουν στον Έλληνα πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. «Αναμένουμε σημαντική πρόοδο στο Brussels Group», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η κυβέρνηση επιδιώκει συνολική συμφωνία

Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης.

«Αυτή η λογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία. Αντίθετα η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα» , αναφέρουν οι κυβερνητικοί παράγοντες, παραθέτοντας δηλώσεις του πρωθυπουργού στον Εconomist σχετικά με τη συμφωνία που επιθυμεί η κυβέρνηση:

«Αυτή η συμφωνία προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:

** Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

** Να μην έχουμε δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

** Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.

** Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».

συμφωνίαδιαπραγματεύσειςΜέρκελΤσίπραςΟλάντσυνάντηση Τσίπρα Μέρκελ ΟλάντΣύνοδος ΚορυφήςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα