Συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας: Πίσω από τους «κούφιους» πανηγυρισμούς, ισχυρότερη εμπλοκή σε επικίνδυνους σχεδιασμούς και νέα βάρη για το λαό

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ, και η κατ’ αρχήν θερμή υποδοχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, της λεγόμενης «αμυντικής συμφωνίας» Γαλλίας-Ελλάδας στοχεύουν να δημιουργήσουν «κλίμα αποδοχής» της από τον Ελληνικό λαό. Για να το πετύχουν αυτό, οι «dealers» των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του ΝΑΤΟ

και της ΕΕ καταφεύγουν στην χιλιοπαιγμένη προπαγάνδα για τα αμυντικά «οφέλη» της χώρας από τη συμφωνία, για τη δήθεν «μεταβολή του συσχετισμού» σε βάρος της Τουρκίας σε Αιγαίο κι Ανατολική Μεσόγειο.

Πόσες φορές άκουσε ο Ελληνικός λαός για «ισχυρούς συμμάχους που θα υπερασπιστούν τα κυριαρχικά του δικαιώματα;». Τα ίδια έλεγαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ για την συμφωνία «Στρατηγικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας» που πολλαπλασίασε τις στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, παρέδωσε σημαντικές υποδομές σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Τα ίδια έλεγαν για τα δήθεν «καταδικαστικά» ψηφίσματα της ΕΕ ενάντια στην Τουρκία, για τις Γαλλικές φρεγάτες που περιπολούσαν στο Αιγαίο. Πιο ήταν το αποτέλεσμα; Κλιμάκωση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, της Κύπρου, δεκάδες παραβιάσεις, αμφισβητήσεις και υπερπτήσεις ημερησίως, άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου κλπ.

Η Γαλλία, όπως και οι άλλοι δήθεν ισχυροί «εταίροι», έχει τεράστια ευθύνη για την προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αναπτύσσουν στρατηγικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τη γείτονα χώρα, που αποτελεί κλειδί στη διαχείριση του Προσφυγικού, στην ανάπτυξη του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στην Κεντρική Ασία, σε ανταγωνισμό με Κίνα-Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτών των σχέσεων διεξάγουν «ανατολίτικο παζάρι» με την Τουρκία, με στόχο να αποσπαστεί από τη ρωσική επιρροή και να θωρακίσουν την Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, στην οποία η γειτονική χώρα παίζει σημαντικό ρόλο, με αντάλλαγμα την «συνεκμετάλλευση» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος αμερικάνικων κι ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων, όπως η γαλλική «Τotal».

Η Συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας δεν καθορίζεται από τις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας, αλλά από τους στόχους του «ευρωατλαντικού προσανατολισμού των εξοπλισμών», της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας» και της «γεωπολιτικής ισχύος της Ευρώπης» σύμφωνα με τις ίδιες τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Μακρόν. Αυτά αναμασά κι ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του αποδεικνύοντας ότι στα ζητήματα «στρατηγικού χαρακτήρα» για τα συμφέροντα των ομίλων, ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι «αδέλφια δίδυμα».

Οι ΗΠΑ γρήγορα χαιρέτισαν την συμφωνία και υπογράμμισαν το περιεχόμενό της: «εκπληρώνονται οι ΝΑΤΟϊκές δεσμεύσεις της Ελλάδας για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες». Αυτό σημαίνει ότι ο λαός θα φορτωθεί όχι μόνο τα περίπου 4 δις ετησίως για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, αλλά και άλλα 5 δις που θα κοστίσει η «συμφωνία». Αυτά τα 9 δις ευρώ δεν θα γίνουν σχολεία, δάσκαλοι, νοσοκομεία, γιατροί, νοσηλευτές, δωρεάν φάρμακα, αλλά όπλα για τις ανάγκες του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού.

Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για νέες αποστολές εκτός συνόρων. Για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε «θερμές περιοχές» που σημειώνεται ένταση των ανταγωνισμών του κεφαλαίου, από τη Ζώνη του Σαχέλ στην Υποσαχάρια Αφρική έως τις παρυφές του Ινδο-Ειρηνικού. Η χώρα μας καλείται άμεσα να συμμετάσχει στη στρατιωτική αποστολή στο Μάλι στο πλευρό των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Δημιουργεί νέους, ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για τον λαό μας η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να βάλει πλάτη στην ευρωενωσιακή αποστολή στα Στενά του Ορμούζ (EMASOH), που «στοχεύει» στο Ιράν και στην αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στην περιοχή.

Οι βλέψεις της ελληνικής αστικής τάξης να παίξει ρόλο «πρωτοπαλίκαρου» του ΝΑΤΟ, σε αντιπαράθεση με την τουρκική αστική τάξη, ενισχύουν διαρκώς το ΝΑΤΟ ως «χωροφύλακα» στην περιοχή και τροφοδοτούν σχέδια επώδυνων διευθετήσεων, σε βάρος της ειρήνης, της ασφάλειας, των λαϊκών συμφερόντων. Η πρόσφατη αποστολή ελληνικού στρατιωτικού υλικού (πυραύλων «Patriot») στη Σαουδική Αραβία, εξάλλου επιβεβαιώνει τους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς. Το αποτέλεσμα είναι ότι βάζουν τον ελληνικό λαό στο στόχαστρο μίας πιθανής ανάφλεξης στο πλαίσιο των οξύτατων ανταγωνισμών.

Η ελληνογαλλική συμφωνία φέρνει μόνο κινδύνους και νέα βάρη για το λαό μας. Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων δεν μπορεί να γίνει από «καραμπόλα» των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων. Αποκτούν πραγματικό νόημα, όταν συμβαδίζουν με την πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις στη χώρα, για την αποδέσμευση της Ελλάδας από αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με το λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να εκφραστεί η κοινή πάλη και η αλληλεγγύη όλων των λαών της περιοχής, ενάντια στα συμφέροντα των ομίλων που θέλουν να βάλουν χέρι στα κοιτάσματα σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, με θύματα πάντα τους λαούς.

*Ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, είναι Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Διαβάστε επίσης:

«Εάν θες ειρήνη, προετοίμαζε πόλεμο»

Απλή αναλογική: Μια βόμβα τοποθετημένη στα θεμέλια της δημοκρατίας!

Ο νέος Δρόμος του Μεταξιού ενώνει Τουρκία, Ρωσία και Κίνα

Keywords
Τυχαία Θέματα