Στον Κορυδαλλό μέχρι τον Σεπτέμβριο η δίκη της Χρυσής Αυγής - Συνεχίζεται η διαδικασία

ΕΛΛAΔΑ

Ως δεδομένη εμφάνισε την ταυτόχρονη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής και εκείνης για τη "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς", η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κατά την 5η μέρα εκδίκασης της μεγάλης υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως ανέφερε η κ Μαρία Λεπενιώτη ήδη έχει απευθύνει αίτηση στον αρχηγό της αστυνομίας για αυξημένα μέτρα ασφαλείας κατά τις ημέρες που θα συμπίπτουν οι δύο υποθέσεις στις φυλακές Κορυδαλλού, από τώρα και μέχρι τον Σεπτέμβριο

που αναμένεται να μεταφερθεί σε νέα αίθουσα του εφετείου η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από τις 15 Μαΐου, που ήταν η προηγούμενη συνεδρίαση για τη Χρυσή Αυγή, απέστειλε δύο αιτήματα στην Τριμελή Διοίκηση του Εφετείου για μεταφορά της δίκης τα οποία απορρίφθηκαν από τον πρόεδρο της Διοίκησης Δημήτρη Μόκκα. «Από τώρα και μέχρι τον Σεπτέμβριο το θέμα της αίθουσας αφορά τον κ. Μόκκα. Μόνον εκεί θα απευθύνεται όποιος θέλει» ανέφερε.

Η πέμπτη ημέρα της δίκης βρήκε παρόντες στο εδώλιο τους 18, από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους για τη Χρυσή Αυγή, μεταξύ των οποίων και τους βουλευτές, πρώην και νυν, Αντώνη Γρέγο, Μιχάλη Αρβανίτη, Στάθη Μπούκουρα και Πολύβιο Ζησιμόπουλο. Η διαδικασία συνεχίστηκε σήμερα με την πρόταση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία ζήτησε να απορριφθούν τα αιτήματα για άρση ή αντικατάσταση των περιοριστικών όρων που υπέβαλαν την προηγούμενη φορά, ο αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια και οι βουλευτές Αντώνης Γρέγος, Μιχάλης Αρβανίτης και Δημήτρης Κουκούτσης. Όπως είπε η κ. Οικονόμου, οι κατηγορούμενοι, πρώην και νυν βουλευτές, θα είχαν δικαίωμα να υποβάλουν αυτά τα αιτήματα μόνο σε περίπτωση που η δίκη επρόκειτο να αναβληθεί ή να ματαιωθεί. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει σε άλλο χρόνο για το θέμα αυτό.

Το δικαστήριο, έπειτα από αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση, επέτρεψε την παράσταση πολιτικής αγωγής της μητέρας και της αδελφής του 34χρονου Παύλου Φύσσα για τη δολοφονία του οποίου είχε δηλώσει μέχρι στιγμής παράσταση μόνο ο πατέρας.

Η διαδικασία συνεχίζεται.

Αρβανίτης: «Ο Ρουπακιάς θα έπρεπε να δικάζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο»

Σε πολιτική εντολή της προηγούμενης κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη ώστε να αποδοθεί συλλογική ευθύνη στα μέλη της Χρυσής Αυγής, αναφέρθηκε στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Μιχαήλ Αρβανίτης.

Ο βουλευτής, που έλαβε το λόγο για το θέμα της άρσης των περιοριστικών όρων του, ζήτησε να αρθεί η απαγόρευση συμμετοχής του σε δημόσιες εκδηλώσεις, ως όρος αντισυνταγματικός και παράνομος. Επίσης, υποστήριξε πως αν η «προδικασία είχε γίνει σωστά» τότε ο Γ. Ρουπακιάς που κατηγορείται για τη δολοφονία του Π. Φύσσα θα έπρεπε να δικαστεί από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

«Πιστεύω ότι η εισαγγελική πρόταση κάνει στενή ερμηνεία του νόμου... Στην περίπτωση τη δική μου, μου στερήθηκε ο λόγος. Αυτό δεν προβλέπεται από καμία διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» υποστήριξε ο Μ. Αρβανίτης. «Ποιος λόγος σας στερήθηκε;» τον ρώτησε η πρόεδρος. «Μου απαγορεύθηκε η συμμετοχή μου σε δημόσια εκδήλωση... Είναι αντισυνταγματική αυτή η διάταξη, παραβιάζει την ελευθερία του λόγου. Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτές τις ενστάσεις εάν από την αρχή δεν είχε ληφθεί ως δεδομένο η εξατομίκευση της ενοχής. Κατόπιν εντολής της τότε εξουσίας- αποδειδεγμένης εντολής- αποδόθηκε συλλογική ευθύνη. Το δικαστήριό σας, αν είχε γίνει σωστά η προδικασία, θα έπρεπε να κηρύξει εαυτόν αναρμόδιο ειδικά για τον Γ. Ρουπακιά που θα έπρεπε να κριθεί από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο» απάντησε ο βουλευτής. «Αυτό είναι άλλο κεφάλαιο...» ανέφερε η πρόεδρος. «Δεν θα έπρεπε να αχθούμε ενώπιον του δικαστηρίου σας αν είχε γίνει σωστά η προδικασία» σημείωσε ο Μ. Αρβανίτης.

Χρυσή ΑυγήδίκηΚορυδαλλόςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα