Στον αέρα οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί κάτω από το βάρος του πολύνεκρου δυστυχήματος – Τι εισηγήσεις δέχεται ο πρωθυπουργός

Στον αέρα βρίσκεται ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για τις εκλογές της άνοιξης, καθώς οι σχεδιασμοί αλλάζουν μέρα με την μέρα, αφού το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών έχει επισκιάσει τα πάντα.

Οι πληροφορίες λένε ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο η Βουλή να κλείσει στις 10 Μαρτίου, παραμένει, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο οι πρώτες εκλογές να γίνουν στις 9 Απριλίου. Αυτό σημαίνει

αυτόματα ότι η προεκλογική περίοδος θα είναι πολύ μικρότερη, γύρω στις 22 ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση, οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν στις 14 ή στις 21 Μαΐου.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι έτσι και αλλιώς είναι αναγκαίο να υπάρξει μια μικρή αναβολή και οι πρώτες κάλπες να στηθούν μία εβδομάδα μετά το Πάσχα, δηλαδή στις 23 Απριλίου, και οι δεύτερες στις 28 Μαΐου, έτσι ώστε να υπάρξει μία χρονική απόσταση από το τραγικό δυστύχημα.

Φυσικά, πάντα υπάρχει πάνω στο τραπέζι και η πρόταση για πρώτες κάλπες, στις 14 ή στις 21 Μαΐου, με τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να δρομολογείται μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, δηλαδή στις 25 Ιουνίου ή στις 2 Ιουλίου.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και αφού καταλαγιάσει το σοκ και η θλίψη στους πολίτες, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να κάνει κυλιόμενες δημοσκοπήσεις προκειμένου να διαπιστώσει το αποτύπωμα που άφησε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στους Έλληνες ψηφοφόρους.

Με βάση τις μετρήσεις ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει αν τελικά θα στήσει τις πρώτες κάλπες τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Όμως, συνολικά η προεκλογική περίοδος αναμένεται να είναι διαφορετική απ’ ότι όλες τις προηγούμενες φορές. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την διαχείριση του θέματος, καθώς τα όσα αποκαλύπτονται δείχνουν ότι υπήρξαν σοβαρά κυβερνητικά λάθη από την στιγμή που το αρμόδιο υπουργείο απαντούσε με εξώδικα στους εργαζόμενους που προειδοποιούσαν ότι θα συμβεί σοβαρό ατύχημα.

Αρκετοί από αυτούς έλεγαν, μάλιστα, ότι θα κινηθούν πόρτα πόρτα, καθώς φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν την οργή των πολιτών, ενώ πολλές από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις αναβάλλονται επ΄ αόριστον.

Επισημαίνουν ακόμα ότι το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης «για το ανθρώπινο λάθος και τις διαχρονικές ευθύνες» μοιάζει αδύναμο, καθώς το βασικό αφήγημα της ΝΔ τα τρεισήμισι αυτά χρόνια είναι ο εκσυγχρονισμός των πάντων και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μίλησε και χθες για διαχρονικές ευθύνες όσον αφορά στα προβλήματα ασφάλειας των σιδηροδρόμων και παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εξαλείψει τις παθογένειες. «Γι’ αυτόαναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μαςαναλογεί, χωρίς υποκρισία», τόνισε.

«Μιλάμε για μια εθνική τραγωδία, μιλάμε για απίστευτα πράγματα που συνέβησαν και που βίωσαν άνθρωποι», δήλωσε, μη μπορώντας να κρύψει τη συγκίνηση του… «Και οφείλουμε με ειλικρίνεια να δούμε τι πρέπει να κάνουμε πολύ καλύτερα απ’ ότι έγινε στο παρελθόν για να μη ξανασυμβούν παρόμοια πράγματα» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης καλείται, πάντως, να τρέξει την υπόθεση της διερεύνησης των ευθυνών προκειμένου το μήνυμα που θα περάσει στην κοινωνία είναι ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κουκουλώσει την υπόθεση.

Το οξύμωρο στην υπόθεση, βεβαίως, είναι ότι στα τέλη του Ιανουαρίου, ψηφίστηκε η σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφαλείας των Μεταφορών, η οποία ουδέποτε ξεκίνησε να λειτουργεί.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Παππάς για Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να ορίζει τον ελεγκτή του

Τραγωδία στα Τέμπη: «Μας εμψυχώνουν τα μηνύματά σας» έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός για την διεθνή συμπαράσταση

Τσαπανίδου: Σχεδόν δύο 24ωρα μετά την τραγωδία δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τον αριθμό των αγνοουμένων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στον αέρα οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί κάτω από το βάρος του πολύνεκρου δυστυχήματος – Τι εισηγήσεις δέχεται ο πρωθυπουργός,