Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκοπική «παντοδυναμία» Μητσοτάκη

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Την τακτική τής κατά μέτωπον επίθεσης και του καθημερινού σφυροκοπήματος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον τις τελευταίες δύο εβδομάδες, για τα θέματα της πανδημίας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αυτό το διάστημα η Κουμουνδούρου παραμένει όσο το δυνατόν εστιασμένη στο μείζον θέμα της συγκυρίας, χωρίς ως επί το πλείστον να παρεκκλίνει και να παρασύρεται σε διαμάχες ιδεολογικού περιεχομένου με την κυβέρνηση που συνήθως προκαλούν θόρυβο αμβλύνοντας

την ένταση του όποιου κεντρικού μηνύματος θέλει να στείλει κάθε φορά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας είτε με επισκέψεις σε «καυτά» μέτωπα της πανδημίας (Κοζάνη, Θεσσαλονίκη) είτε με καθημερινές σχεδόν δηλώσεις του για τα επιμέρους ζητήματα υγειονομικής και οικονομικής διαχείρισης του δεύτερου κύματος από την κυβέρνηση είτε με συναντήσεις κι επαφές με επαγγελματικούς φορείς είτε, τέλος, με την επίκαιρη ερώτηση για τα ΜΜΜ που θα συζητηθεί αύριο στην Ώρα του Πρωθυπουργού, επιχειρεί:
• να συντηρήσει στην ημερήσια διάταξη την ατζέντα αυτή,
• να αναδείξει ως αποκλειστικά κυβερνητική ευθύνη και αποτυχία την εξέλιξη της πανδημίας και την ανάγκη να οδηγηθούμε σε νέα lockdowns που θα πληρώσει η κοινωνία,
• να προκαλέσει ρήγματα στην κυβερνητική επικοινωνιακή τακτική επίρριψης ευθυνών στους πολίτες και «κινητοποίησης αντανακλαστικών κοινωνικού αυτοματισμού».

Από τη στιγμή της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων σε τετραψήφια νούμερα και γενικά της επιδείνωσης των δεικτών (διασωληνωμένοι, θάνατοι, διαθεσιμότητα ΜΕΘ, ηλικία ασθενών κ.λπ.), οπότε φάνηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια να αποφύγει το γενικό ή τα τοπικά lockdowns όπως θα ήθελε για χάρη της οικονομίας, άρχισαν να φουντώνουν οι αντιδράσεις, η δυσαρέσκεια και η κριτική στην κυβέρνηση.
Οι αντιδράσεις αυτές πλέον διευρύνονται και εδώ και εβδομάδες δεν περιορίζονται απλώς στους «αρνητές της μάσκας» και τους υπερασπιστές ανορθολογικών θεωριών, τους «λίγους ψεκασμένους», όπως άκομψα τους κατονόμασε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.

Αντιθέτως, αφορούν εργαζόμενους, επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που και τα κλιμακούμενα περιοριστικά μέτρα υφίστανται σε βάρος της δουλειάς και του εισοδήματός τους κ.λπ., και προστασία υγειονομική δεν βλέπουν, παρά νιώθουν ότι αν κινδυνέψουν θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη (π.χ. για τεστ) αντί να περιμένουν καθοδήγηση απ’ τον ΕΟΔΥ, και κανένα ουσιαστικό αντισταθμιστικό μέτρο στήριξης δεν λαμβάνουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενος ότι αυτό το κύμα δυσαρέσκειας φουντώνει και πατάει σε υλικές συνθήκες, ανεβάζει εμφανώς τους ρυθμούς κινητοποίησης και βγαίνει όσο το δυνατόν μπροστά για να αναδείξει την αδράνεια και την ολιγωρία της κυβέρνησης, που εκτιμά ότι είναι συνειδητή στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής. Αλλά και για να αναδείξει τις διεκδικήσεις στην Υγεία αφενός, αλλά και εκείνες που προβάλλουν συγκεκριμένοι κλάδοι, επαγγελματικοί φορείς κ.λπ. στο πεδίο της οικονομίας και της εργασίας.
Μάλιστα, ύστερα από πάρα πολύ καιρό τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να λειτουργούν συντονισμένα και ο καθένας από τη θέση του και τον ρόλο του «στην υπηρεσία» των κεντρικών κατευθύνσεων.

Πίσω από αυτή την κινητοποίηση, λοιπόν, και την αξιοποίηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας, ο βραχυμεσοπρόθεσμος στρατηγικός στόχος της Κουμουνδούρου είναι να σπάσει η δημοσκοπική «παντοδυναμία» Μητσοτάκη – καταγράφεται σιγά σιγά πτώση, αλλά με αργούς ρυθμούς –, ώστε να επιταχυνθεί όσο γίνεται η κυβερνητική φθορά (και η αποτύπωσή της) και:
• Να κλονιστούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και να αναγκαστεί έτσι να λάβει υπόψη της τις ανάγκες της κοινωνίας ως προς τα βασικά μέτωπα της περιόδου (προστασία από την πανδημία με πρόληψη και περίθαλψη, οικονομική στήριξη εργαζομένων κι επιχειρήσεων). Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι είναι συνειδητή η απόφαση της μη στήριξης του ΕΣΥ και γι’ αυτό υπερπροβάλλεται η προοπτική του εμβολίου ώστε να καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι σύντομα η υγειονομική κρίση θα είναι παρελθόν, άρα δεν χρειάζονται ούτε ΜΕΘ ούτε προσλήψεις προσωπικού, Πρωτοβάθμια Φροντίδα κ.λπ.
• Να μικρύνει η ψαλίδα, κάτι που θα αναπτερώσει το ηθικό της Κουμουνδούρου, επιτρέποντάς της παράλληλα να εκπέμψει το μήνυμα ότι δεν περιμένει με σταυρωμένα τα χέρια να ωριμάσει το φρούτο, σε ρόλο παρατηρητή της επιδείνωσης των οικονομικών δεικτών και κυρίως σε ρόλο παρατηρητή της αύξησης των θανάτων.
 
Ο ρόλος Χρυσοχοΐδη
 
Στο πεδίο της οικονομίας ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η πανδημία γενικότερα και η συνθήκη του σφοδρού δεύτερου κύματος ειδικότερα, αξιοποιείται από την κυβέρνηση για μια σειρά νεοφιλελεύθερων σκληρών αναδιαρθρώσεων στην αγορά (με την εξαφάνιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων υπέρ των μεγάλων), στα ακίνητα και την κατοικία (διά του πτωχευτικού νόμου), στην εργασία και τα εργασιακά δικαιώματα (με την κατάργηση του 8ώρου και τις λοιπές διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου που έρχεται), στο κοινωνικό κράτος με την επιτάχυνση της απόσυρσης του Δημοσίου και την παραχώρηση φιλέτων στον ιδιωτικό τομέα (Υγεία, ασφάλιση).
Παράλληλα, εκτιμά ότι η ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής δεν είναι τυχαία, αντιθέτως υποκρύπτει μια προσπάθεια της κυβέρνησης – «υπό την υψηλή καθοδήγηση και εποπτεία του κ. Χρυσοχοΐδη» – να κρατήσει μέσω ιδεολογικής ατζέντας τα συντηρητικά ακροατήρια που πλήττονται από τις «ταξικές» πολιτικές επιλογές στην οικονομία: «Δεν έχουμε να κάνουμε εδώ απλώς και μόνο με την επιβολή του δόγματος ‘‘νόμος και τάξη’’, αλλά με μια βαθιά ιδεολογική επένδυση στην κρατική βία, ώστε να συγκρατηθεί η απήχηση της Ν.Δ. σε σκληρά ακροδεξιά ακροατήρια, στα οποία απέκτησε πρόσβαση ξανά με τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών και στα οποία η κυριαρχία της αμφισβητείται λόγω της σκληρά ταξικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής». Αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μακροσκελές κείμενο 10 σημείων της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου που συνεδρίασε προχθές.

ΣΥΡΙΖΑΚυβέρνησηΤσίπραςΜητσοτάκηςIssue: 2150Issue date: 5-11-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα