Στο στόχαστρο οι Ουκρανοί πρόσφυγες μετά το καλωσόρισμα

Τον κίνδυνο να πέσουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες θύματα της αυξανόμενης έντασης και της παραπληροφόρησης στις χώρες όπου έχουν καταφύγει, επισημαίνει η φιλανθρωπική οργάνωση World Vision, προσθέτοντας ότι υπάρχει πλέον σοβαρή απειλή για τις ισορροπίες στις σχέσεις των τοπικών κοινοτήτων με τους πρόσφυγες.

Όπως γράφει ο Guardian, η οργάνωση World

Vision προειδοποιεί ότι κυκλοφορούν ψευδείς πληροφορίες με στόχο να δοθεί η εντύπωση ότι οι πρόσφυγες λαμβάνουν μεγαλύτερη βοήθεια σε σύγκριση με τους ντόπιους και να συνδεθούν οι πρόσφυγες με εγκληματικές ενέργειες και πολιτικό εξτρεμισμό κι αυτό οδηγεί στη διάρρηξη των σχέσεων των ξένων με τις κοινότητες που τους φιλοξενούν.

Στην έκθεση με τίτλο «Θερμά Καλωσορίσματα, Δόλιες Εντάσεις», η φιλανθρωπική οργάνωση τονίζει ότι στα social media κυκλοφορούν ήδη αντιμεταναστευτικά μηνύματα, που αναπαράγονται από περιθωριακά ΜΜΕ στις γειτονικές χώρες.

BREAKING: Our latest report ‘Warm Welcome, Lurking Tensions’ warns Ukrainian refugees are at risk of anti-refugee tensions in host countries: https://t.co/Otj3QzildN #UkraineCrisis | #UkraineConflict @guardian

World Vision (@WorldVision) August 3, 2022

Περίπου 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, στις 24 Φεβρουαρίου, με τους περισσότερους να καταφεύγουν στις γειτονικές χώρες όπως η Ρουμανία, η Μολδαβία και η Πολωνία.

According to our latest report, Ukrainian refugee children may face risks such as verbal and physical abuse between refugee and host communities, human trafficking and more as early as February 2023. Find out more: https://t.co/uOr171mOJX#UkraineCrisis | #UkraineConflict pic.twitter.com/0Wrdw7Eltd

World Vision (@WorldVision) August 3, 2022

«Μηνύματα που μπορεί να προκαλέσουν αντιμεταναστευτικές εντάσεις διακινούνται ήδη στη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Πολωνία, και στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Αν και δεν είναι μεγάλο πρόβλημα ως τώρα, οι εντάσεις κλιμακώνονται σε ορισμένες χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες», αναφέρει η έκθεση της οργάνωσης World Vision. «Τα παιδιά μπορεί να κινδυνεύσουν από λεκτικές και φυσικές επιθέσεις και από διακινητές», προστίθεται στην έκθεση.

«Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να ενεργήσει τώρα προκειμένου να εμποδίσει την επιδείνωση της κατάστασης, ώστε να μην φτάσουμε σε επικίνδυνα επίπεδα όπως στο Λίβανο και στο Μπαγκλαντές».

Ο επικεφαλής της συντακτικής ομάδας της έκθεσης, Τσαρλς Λόουλι, σύμβουλος της οργάνωσης World Vision, επισημαίνει ότι οι εκστρατείες παραπληροφόρησης μπορεί να αλλάξουν την προσέγγιση του προσφυγικού, εάν οι ψευδείς πληροφορίες εξακολουθήσουν να κυκλοφορούν χωρίς να αναδεικνύεται η αλήθεια.

Μέχρι τώρα «η αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες από τις κοινότητες που τους φιλοξενούν παραμένει ισχυρή», αλλά αν συνεχιστεί η παραπληροφόρηση θα επιδεινωθεί η θέση των προσφύγων, προειδοποιεί ο Τσαρλς Λόουλι.

Στην περίπτωση του Λιβάνου, όπου φιλοξενούνται Σύροι πρόσφυγες και του Μπαγκλαντές, όπου έχουν καταφύγει πρόσφυγες Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ, η παραπληροφόρηση έμεινε αναπάντητη και η φημολογία κατέληξε να θεωρείται πληροφορία, με συνέπεια να προκληθούν μεγάλες εντάσεις ανάμεσα στις τοπικές κοινότητες και τους προσφυγικούς πληθυσμούς.

Στην περίπτωση των Ουκρανών προσφύγων στην Ευρώπη, κυκλοφορούν φήμες ότι δήθεν λαμβάνουν βοηθήματα που είναι πολύ υψηλά και εμπλέκονται σε παράνομες και αντικοινωνικές δραστηριότητες. Μία χαρακτηριστική περίπτωση παραπληροφόρησης είναι η φημολογία ότι τα παιδιά των ντόπιων δεν μπορούν να βρουν κρεβάτι σε νοσοκομείο επειδή δίνεται προτεραιότητα στα παιδάκια από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λόουλι.

Η αρχική αντιμετώπιση των προσφύγων χαρακτηριζόταν από «αλληλεγγύη και φιλοξενία». Όμως μετά από διάστημα 6-12 μηνών, το θερμό καλωσόρισμα αρχίζει να παγώνει.

Σε ορισμένες χώρες, όπως στη Μολδαβία και στη Ρουμανία, όπου το κόστος διαβίωσης είναι υψηλό και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πιο σοβαρές, το πρόβλημα με τους προσφυγικούς πληθυσμούς μπορεί να γίνει μεγαλύτερο.

Στη Μολδαβία για παράδειγμα, που είναι η πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης, έχουν καταφύγει 100.000 πρόσφυγες- οι περισσότεροι αναλογικά με τον τοπικό πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη. Στη χώρα αυτή ο πληθωρισμός είναι 27% και έχει απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία και την Λευκορωσία. Το 5% του σημερινού πληθυσμού της Μολδαβίας είναι πρόσφυγες. Οι αριθμοί μαρτυρούν τον αυξημένο κίνδυνο για ρήξη στις σχέσεις των ντόπιων με τους πρόσφυγες.

Το ζητούμενο είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων και παράλληλα να ληφθούν μέτρα για να διευκολυνθεί η ενσωμάτωσή τους. Κι αυτό, σύμφωνα με την οργάνωση World Vision, μπορεί να γίνει με εκστρατείες ενημέρωσης που θα προωθούν την συνύπαρξη και εκπαίδευσης για το προσφυγικό και με τη δημιουργία ευκαιριών για τις ντόπιες κοινότητες, αλλά και για τους πρόσφυγες που έχουν δικαίωμα να εργάζονται, να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και στο σύστημα υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Ολλανδία: Μαστίζεται από λειψυδρία – Μέτρα από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η ξηρασία

O alt-right συνωμοσιολόγος Άλεξ Τζόουνς λέει τώρα ότι ήταν «τρέλες» όσα έλεγε για τη σφαγή στο Σάντι Χουκ (Photos/Video)

Πάτρικ το πόνυ: Γιατί θέλουν να διώξουν… τον κοινοτάρχη από την παμπ; (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα