Στο ρυθμό των δανειστών το «παράλληλο πρόγραμμα» - Επικοινωνιακό αλαλούμ για τους λόγους «προσωρινής» απόσυρσής του

Η κυβέρνηση ρίχνει τις ευθύνες στην αντιπολίτευσηΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ζημιές» σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο μετρά η κυβέρνηση μετά την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου με το οποίο προωθούνταν διατάξεις με κοινωνικό πρόσημο από το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» για το οποίο χτες το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης διαβεβαίωνε ότι μέσα στο 2016 θα αποτελεί κατά 80% το πρόγραμμα της κυβέρνησης ενώ ταυτόχρονα

θα υλοποιείται κατά 20% μνημόνιο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση το νομοσχέδιο αποσύρθηκε προσωρινά προκειμένου να επανέλθει η συζήτηση στις Επιτροπές και την Ολομέλεια μετά τις 7 Ιανουαρίου όπως αποφασίστηκε χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκος Βούτση που είχε ενημερώσει αρμοδίως τη Διάσκεψη, αλλά και το Μαξίμου στόχος είναι το νομοσχέδιο να συζητηθεί «άνετα» με την κανονική διαδικασία και όχι με αυτή του επείγοντος, η οποία όπως υποστηρίζεται επιλέχθηκε «επειδή το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά θέματα».

Μένει, λοιπόν να φανεί αν το νομοσχέδιο θα ξανάρθει μετά τις γιορτές (υπολογίζεται η συζήτηση να ξαναρχίσει κατά τις 11 Ιανουαρίου) κι αν θα περιέχει τις ίδιες διατάξεις ή κάποιες θα έχουν αφαιρεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το παράλληλο πρόγραμμα στη Βουλή αργά το βράδυ της Δευτέρας, με … ανομολόγητο στόχο να «χρυσώσει το χάπι» στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την πώληση κόκκινων δανείων σε Funds, και να τους εξοπλίσει με έναν επικοινωνιακό μπούσουλα μέσα στις γιορτές που θα επισκεφτούν τις περιφέρειές τους. Με άλλα λόγια οι κυβερνητικοί χειρισμοί, όπως προκύπτει και μετά τη μετάθεση του νομοσχεδίου στις αρχές του χρόνου, αν μη τι άλλο μαρτυρούν βιασύνη, η οποία αποκαλύπτει την αγωνία να μαζευτεί η δυσαρέσκεια τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας όσο και σε επίπεδο κοινωνίας.

«Κατηγορώ» σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι

Η κυβέρνηση επέμεινε μέχρι τέλους ότι η αιτία της απόσυρσης του νομοσχεδίου ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν την Τρίτη με επεισοδιακό τρόπο από την Επιτροπή διαμαρτυρόμενοι για τη διαδικασία του επείγοντος και με την καταγγελία ότι το νομοσχέδιο δεν είναι κοστολογημένο. Μάλιστα, κατηγόρησε τα κόμματα αυτά ότι αν δεν είχαν προκαλέσει τόσο θόρυβο, κάτι το οποίο απέδωσε στο ότι δεν ήθελαν να ψηφίσουν διατάξεις με κοινωνικό χαρακτήρα όπως η αποποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων η η ενίσχυση της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟ.ΜΕ, δε θα είχε δημιουργηθεί τέτοιο ζήτημα.

Το ίδιο όμως επέμειναν και οι πληροφορίες από το στρατόπεδο των δανειστών για ενόχληση των θεσμών όσον αφορά την προώθηση του νομοσχεδίου χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή τους με αποτέλεσμα να απειληθεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δις, αν το νομοσχέδιο δεν αποσύρονταν. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ο Γιώργος Χουλιαράκης ειδοποιήθηκε ότι δεν θα ξεκινούσε χτες η συνεδρίαση του Euroworking Group αν η κυβέρνηση δεν απέσυρε το νομοσχέδιο. Μάλιστα υπήρξαν δηλώσεις αξιωματούχου της ευρωζώνης στο ΑΠΕ που έκαναν λόγο για ενόχληση κάποιων κρατών μελών σχετικά με την έλλειψη συντονισμού με τους θεσμούς.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποσυνδέσει το θέμα από οποιαδήποτε υπόνοια παρέμβασης των θεσμών εστιάζοντας στην «τρόικα εσωτερικού» και το ζήτημα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ενώ το ίδιο έπραττε και το υπουργείο Οικονομικών το οποίο, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί της παρέμβασης που δέχτηκε απ’ έξω, στο ερώτημα ποιος είχε την ευθύνη για την απόσυρση του νομοσχεδίου παρέπεμπε στο Υπουργείο Υγείας και τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό (καθότι μεγάλο μέρος του ν/σ αφορά διατάξεις του υπουργείου Υγείας). Βεβαίως, με τη σειρά του το υπουργείο Υγείας διέψευδε κατηγορηματικά και παρέπεμπε στο υπουργείο Οικονομικών.

«Δεν αποσύρεται, αλλάζει η διαδικασία συζήτησης»

Πάντως η κυβέρνηση με την επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού επιρρίπτει τις ευθύνες στα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς «με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Λίγο αργότερα με ανεπίσημο ενημερωτικό σημείωμα η κυβέρνηση έδωσε της δικής της εκδοχή για το αλαλούμ:

--Δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση του νομοσχεδίου: «Τo ΓΛΚ χωρίζει τις διατάξεις σε διατάξεις κοστολογημένες, σε διατάξεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και σε διατάξεις που δεν μπορούν να κοστολογηθούν πριν την εφαρμογή τους (π.χ. η διασύνδεση των Ληξιαρχείων της χώρας μεταξύ τους)».

--«Το κόστος του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Περίπου 100 εκ. με κονδύλια που έχουν διατεθεί ήδη για τον σκοπό αυτό και μεταφέρονται στο επόμενο έτος. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των εμπλεκόμενων υπουργείων. Η αντίδραση των τριών κομμάτων της Αντιπολίτευσης ήταν προσχηματική, προκειμένου να αποφύγουν να ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις».

--«Οι θεσμοί το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο. Το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα».

--«Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται. Αποφασίστηκε απλώς να μην προωθηθεί ως επείγον αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις. Έτσι η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους».

παράλληλο πρόγραμμαΚυβέρνησηδανειστέςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα