Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο Τσίπρας - Επέστρεψε εσπευσμένα από τη Βοσνία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αν. και Δυτ. Αττική – Ευρωπαϊκή βοήθεια ζήτησε η ΕλλάδαΠολιτικήΕΛΛAΔΑ

Το προβληματισμό του για τα τρία πύρινα μέτωπα στην Αττική εξέφρασε από το Μόσταρ της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας όμως πως «παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο». Ο πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα από τη Βοσνία και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα βρέθηκε στο

κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, προκειμένου να ενημερωθεί.

Ο πρωθυπουργός έφθασε στο Συντονιστικό κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής όπου τον υποδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκας.

Δήλωσε πως πρώτα θα ενημερωθεί και στη συνέχεια θα προβεί σε δηλώσεις . Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη σύσκεψη με τους υπουργούς Π.Σκουρλέτη, Χρ. Σπίρτζη Σ.Φάμελλο, Ν.Τόσκα, Π.Πολάκη και Δ Τζανακόπουλο.

Διαρκής σύσκεψη

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, εξάλλου, βρίσκεται σε εξέλιξη διαρκής σύσκεψη και συντονίζουν το έργο της κατάσβεσης οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Τόσκας, καθώς και οι Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Χρήστος Σπίρτζης μαζί με την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου και τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκη.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη σε επίπεδο γραμματέων των αντίστοιχων υπουργείων.

Παράλληλα με το σχέδιο πυρόσβεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ενεργοποιηθεί δυο παράλληλα σχέδια.

Ειδικότερα, πρόκειται αφενός για σχέδιο παραλαβής-εξυπηρέτησης πληθυσμού με πλωτά μέσα και του Λιμενικού και του Στρατού στο λιμάνι της Ραφήνας και, αφετέρου, ενισχυμένα περίπολα πυροφυλακής σε όλη την Αττική.

Έργο εμπρησμού οι πυρκαγιές; Αιχμές Τόσκα

Όλος ο κυβερνητικός και κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα, για να μη θρηνήσουμε θύματα και να περιορίσουμε όσο γίνεται τις ζημιές από την εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην Κινέτα», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, όπου συμμετέχει σε διαρκή σύσκεψη για τις ενέργειες των δυνάμεων Πυρόσβεσης και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και των δυνάμεων, που ενισχύονται συνεχώς.

Ο κ. Τόσκας, άφησε να εννοηθεί ότι η μεγάλη πυρκαγιά, μπορεί να είναι και έργο εμπρησμού, κάτι ωστόσο που θα διερευνηθεί από την Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού, η οποία βρίσκεται ήδη στην περιοχή για την έναρξη των ερευνών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

«Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συνέχισε: «Χθες το βράδυ και πάλι στα Γεράνεια, στην ίδια περίπου περιοχή που εκδηλώθηκε η σήμερα η πυρκαγιά, είχαμε άλλες δύο πυρκαγιές, οι οποίες όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Και αυτή αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μην μας βάζουν σε σκέψεις».

Ευρωπαϊκή βοήθεια ζήτησε η Ελλάδα, επικοινωνία Ν. Αναστασιάδη - Πρ. Παυλόπουλου

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από τους εταίρους της μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο επικοινώνησε τηλεφωνικώς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του για την δοκιμασία της Ελλάδας και του Ελληνικού Λαού από τις σημερινές πυρκαγιές. Επιπλέον, του ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου έθεσαν στην διάθεση των αντίστοιχων υπηρεσιών της Ελλάδας πυροσβεστικά μέσα και έμψυχο δυναμικό για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε θερμώς τον κ. Αναστασιάδη τονίζοντας ότι, και μέσα από αυτή την δοκιμασία, αναδεικνύεται η διαχρονική γνήσια αλληλεγγύη μεταξύ του Κυπριακού και του Ελληνικού Λαού.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Περιφέρεια Αττικής

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές που πλήττουν την Περιφέρεια.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε παρέχοντας κάθε μέσο (λεωφορεία, υδροφόρες, μηχανημάτα, κ.α.) που της ζητήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Νωρίτερα το απόγευμα, συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας της Ανατολικής Αττικής.

Τι να προσέξουν οι πολίτες

Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι λόγω των πυρκαγιών έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας γραμμές μέσης τάσης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της πυρόσβεσης, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε τμήμα της Κινέτας, καθώς και σε οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

“Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς σε ετοιμότητα, με επάρκεια υλικών και εξοπλισμού, και όπου επετράπη η πρόσβαση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχουν ήδη αποκαταστήσει άμεσα τις ζημιές στο δίκτυο, ενώ αναμένουν, λόγω του ότι η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη, αμέσως μόλις δοθεί άδεια πρόσβασής τους στην ευρύτερη πληγείσα περιοχή, να προβούν σε πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και της ηλεκτροδότησης”.

Ο ΔΕΔΔΗΕ καλεί τους πολίτες, σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο δίκτυο (πεσμένους στύλους, καλώδια, αγωγούς κ.λπ.), να θεωρήσουν ότι αυτό βρίσκεται υπό τάση και να μην έρθουν σε επαφή, αλλά να ειδοποιήσουν αμέσως τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ, ή να επικοινωνήσουν με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Διευκρινίζεται ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που παρατηρούνται σε περιοχές όπου έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές, οφείλονται αφενός στην επιβεβλημένη για λόγους ασφαλείας διακοπή της ηλεκτροδότησης, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς κοντά στο δίκτυό του, κόβει άμεσα το ρεύμα στις σχετικές γραμμές προκειμένου να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια οι ρίψεις νερού από το Πυροσβεστικό Σώμα.

ΤσίπραςΔΕΔΔΗΕΤόσκαςΔούρουπυρκαγιέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα