Στο φυσικό της περιβάλλον επέστρεψε χελώνα που είχε βρεθεί στην Τήλο (Photos)

ΕΛΛAΔΑ

 

Στα γαλανά νερά του Αιγαίου επέστρεψε χθες το μεσημέρι η χελώνα καρέτα – καρέτα, που τον περασμένο Ιανουάριο, είχε εντοπιστεί εξουθενωμένη και αδυνατισμένη στο νησί της Τήλου να βρίσκεται σε ληθαργική κατάσταση.

Ο εντοπισμός της έγινε από την κάτοικο του νησιού κα Ειρήνη Καμμά και αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείου του νησιού, στελέχη του οποίου σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ρόδου, μετέφεραν στη χελώνα στις εγκαταστάσεις του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου όπου και ξεκίνησε η διαδικασία φροντίδας της από τους ειδικούς επιστήμονες.

Όπως δήλωσε χθες μιλώντας

στη «Ροδιακή» ο ιχθυολόγος Μάκης Κονδυλάτος, η χελώνα αυτή μεταφέρθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2020.

Η κατάστασή της, όπως σημείωσε ο ίδιος, ήταν εξαιρετικά επιβαρυμένη, καθώς βρίσκονταν σε ληθαργική κατάσταση, ήταν υποσιτισμένη και ιδιαίτερα εξουθενωμένη. Οι πρώτες εκτιμήσεις έδειχναν ότι η πανέμορφη θαλάσσια χελώνα, είχε υποστεί θερμικό σοκ, γεγονός που δύσκολα θα της επέτρεπε να ζήσει χωρίς βοήθεια.

Για τον λόγο αυτό, αξιολογήθηκε ότι έπρεπε να μεταφερθεί επειγόντως στον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου όπως κι έγινε. Της χορηγήθηκαν επί οκτώ σχεδόν μήνες ειδικοί οροί, βιταμίνες, αντιβιοτικά και κατάλληλη τροφή.
Η χελώνα που τότε ζύγιζε 26 κιλά, έφθασε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα τα 33,5 κιλά, ενώ έγινε και πάλι δυνατή, βρίσκοντας έτσι το κουράγιο να κολυμπήσει και πάλι και να «οργώσει» τα πέλαγα.

Ο κ. Κονδυλάτος ευχαρίστησε θερμά τον Σύλλογο Προστασίας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ» τον ιδιώτη κτηνίατρο κο Παναγιώτη Μαριέ (με τους οποίους βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή), την κα Καμμά απο την Τήλο, το Λιμεναρχείο της Ρόδου και της Τήλου και τα παιδιά του 4ου Γυμνασίου της Ρόδου που παρέστησαν στη χθεσινή διαδικασία απελευθέρωσής της στην παραλία του Ενυδρείου της Ρόδου.

Η απελευθέρωσή της ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή και μάλιστα προκάλεσε και το ενδιαφέρον δεκάδων λουομένων και τουριστών που βρέθηκαν στην περιοχή και κατέγραψαν το γεγονός αποτυπώνοντάς το με φωτογραφίες και βίντεο.
Σημειώνεται ότι οι χελώνες αυτού του είδους, σύμφωνα με τη σήμανση που έχει βρεθεί σε αρκετές από αυτές, έρχονται στα νερά μας από πολλές περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου έως κα

 

χελώναΡόδοςαπελευθέρωσηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα