Στο Δημόσιας Τάξης ψάχνουν... ρότα

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

Στην αναζήτηση πολιτικής στρατηγικής όσον αφορά τους χειρισμούς της σε θέματα δημόσιας τάξης εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση, τρεις μήνες μετά τη νίκη της στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, με τον υπουργό αναπληρωτή Εσωτερικών Γιάννη Πανούση να αμφιταλαντεύεται μεταξύ της επιστημονικής του ιδιότητας (εγκληματολόγος) και της ιδεολογίας του.

Από τη μια δηλώνει

υπέρμαχος της τήρησης της νομιμότητας και από την άλλη δεν φαίνεται διατεθειμένος προς το παρόν να αναλάβει το πολιτικό κόστος της ευθείας ρήξης με τους αντιεξουσιαστές. Όπως άλλωστε και η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο.

Τα όσα διαδραματίστηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή, με μια ομάδα 30 αναρχικών από την κατάληψη της πρυτανείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών να φθάνουν μέχρι το περιστύλιο της Βουλής και να πετούν τρικάκια με μηνύματα συμπαράστασης στους φυλακισμένους απεργούς πείνας - μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς και την αστυνομία να παρεμβαίνει κατόπιν εορτής προχωρώντας στις προσαγωγές των ατόμων, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κατάληψη του κτηρίου της Πρυτανείας, δημιουργούν ένα ακόμα πεδίο έντασης αλλά και πολιτικής αντιπαράθεσης, με τη διάσταση απόψεων σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των αναρχικών να είναι εμφανής ακόμα και στους κόλπους της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα στην ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι κάποιοι επιχειρούν να «ρίξουν λάδι στη φωτιά» για να «οικειοποιηθούν» τα πιθανά οφέλη μιας κατασταλτικής επέμβασης της ΕΛ.ΑΣ.

Καταγγελίες

Μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης οι αναρχικοί παρέμεναν για τρίτη ημέρα στο υπό κατάληψη κτήριο της Πρυτανείας, σε ένδειξη συμπαράστασης στους φυλακισμένους απεργούς πείνας - μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, με αίτημα την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ, την απελευθέρωση του μέλους της 17 Νοέμβρη Σάββα Ξηρού, καθώς και της μητέρας των αδελφών Τσάκαλου και της συζύγου του Γεράσιμου Τσάκαλου.

Το πρωί της Τετάρτης ο πρύτανης και οι καθηγητές του πανεπιστημίου επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια. Όπως όμως καταγγέλλουν, απειλήθηκαν και εκδιώχθηκαν από τους καταληψίες, παρά την προσπάθειά τους, όπως υποστηρίζουν, να έρθουν σε διάλογο μαζί τους ώστε να δοθεί λύση.

Επίσης οι καθηγητές καταγγέλλουν πως, παρά την έγγραφη αναφορά τους προς την Εισαγγελία για καταπάτηση δημόσιας περιουσίας και τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους προς την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την εφαρμογή των δεόντων, ώστε να διασφαλιστεί η νομιμότητα, διαπιστώνουν μια πρωτοφανή, κατά δήλωσή τους, πολιτική αδιαφορία.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας, μετά την αρχική διορία λίγων ωρών την οποία έδωσε στους καταληψίες την περασμένη Δευτέρα να αποχωρήσουν, προχώρησε σε αναφορά προς την Ασφάλεια Αττικής, με την οποία ζητάει τη σύλληψη στο πλαίσιο του αυτοφώρου των καταληψιών με την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης.

Δεν έδωσε όμως ρητή εντολή για παρέμβαση των ΜΑΤ εντός του κτηρίου της Πρυτανείας για την απομάκρυνση των αντιεξουσιαστών, υποστηρίζουν στην ΕΛ.ΑΣ.

Επιφυλακή

«Πηγές» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που δεν έχει διαπιστωθεί, όπως επιβεβαιώνουν και οι πρυτανικές αρχές, φθορές εντός της Πρυτανείας ούτε τίθεται θέμα διατάραξης της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας, παραμένουν σε επιφυλακή περιοριζόμενοι σε διακριτική παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων περιμετρικά του πανεπιστημιακού Ιδρύματος και σε συλλήψεις (10 προς το παρόν) όσων αποχωρούν από την κατάληψη.

Όσο όμως οι φυλακισμένοι απεργοί πείνας συνεχίζουν για 32η ημέρα την αποχή από οποιαδήποτε είδους τροφή, με την κατάσταση της υγείας τους να χειροτερεύει και τους ιατρούς να εκφράζουν πλέον την ανησυχία τους, όχι μόνο για την πρόκληση ανεπανόρθωτων βλαβών στην υγεία τους, αλλά πλέον και για τη ζωή τους, και το υπουργείο Δικαιοσύνης καθυστερεί την κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις φυλακές, που ικανοποιεί πολλά από τα βασικά αιτήματα των αντιεξουσιαστών, το κλίμα παραμένει τεταμένο.

Την ίδια ώρα ο Γιάννης Πανούσης αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. απέναντι στα «παιδιά των Εξαρχείων».

Η χαρακτηριζόμενη ως παθητική στάση της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και καταστροφών που προκάλεσαν ομάδες αντιεξουσιαστών πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας, στο Πολυτεχνείο και στο κτήριο της Νομικής, επικρίθηκε έντονα από κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.

Τις τελευταίες ημέρες σε συνεντεύξεις του ο Πανούσης φάνηκε να αλλάζει στάση προειδοποιώντας τους αναρχικούς πως από εδώ και στο εξής θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την τήρηση και επιβολή της νομιμότητας, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, ενώ δεν έκρυψε τη διαφωνία του με τη διαφαινόμενη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, τονίζοντας πως κάθε περίπτωση κρατουμένου δεν είναι ίδια και πως οι νόμοι και οι ποινές υπάρχουν για να εφαρμόζονται, πέρα από τους ανθρωπιστικούς λόγους που ενδεχομένως υπάρχουν.

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αυτή τη χρονική στιγμή αν η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης θα εξακολουθήσει να τηρεί στάση αναμονής δεχόμενη τα «πυρά της αντιπολίτευσης».

Προς το παρόν ο υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών για θέματα Δημόσιας Τάξης αποφεύγει να πάρει θέση δημοσίως, ενώ ανέβαλε «λόγω έκτακτων γεγονότων», όπως αναφέρεται σε sms που εστάλη από το γραφείο Τύπου του υπουργείου, την προγραμματισμένη ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων που είχε οριστεί για την Πέμπτη.

υπουργείο Δημόσιας ΤάξηςΠανούσηςαναρχικοίΒουλήαστυνομίαIssue: 1858Issue date: 02-04-2015
Keywords
ροτα, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες, βουλη, αθηνα, λύση, συλληψεις, ματ, sms, date, υπουργειο εσωτερικων, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, Ημέρα της μητέρας, εκλογες 2015, κομματα, πολυτεχνειο, αστυνομια, ηγεσια, θεμα, πλαισιο, υγεια, ωρα, αδιαφορια, βραδυ, βρισκεται, δευτερα, δηλωση, δοθει, διορια, εγγραφη, ενημερωση, εσωτερικων, ζωη, ιδια, κυβερνηση, κλιμα, λαδι, λύση, ματ, μηνυματα, μηνες, νικη, νομοι, ομαδα, πεδιο, πεμπτη, προπυλαια, πρυτανης, πρωι, συγκεντρωση, συλληψη, τριτη, ασφαλεια, date, εφαρμογη, φυλακες, υπουργειο, ομαδες, sms, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα