Στο Top 10 των Ευρωπαίων Αθήνα και νησιά

Στην πρώτη δεκάδα των προορισμών στους οποίους οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες έχουν κάνει κράτηση εφέτος περιλαμβάνονται η Αθήνα και τα νησιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ταξιδιωτικής πλατφόρμας Trip.com, για το διάστημα από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2023.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πλατφόρμα, οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη και την Ασία – Ειρηνικό επιλέγουν παραθαλάσσιους προορισμούς τη φετινή τουριστική

περίοδο και, εκτός από την Κεφαλλονιά, άλλοι δημοφιλείς παραθαλάσσιοι προορισμοί είναι τα νησιά Φουερτεβεντούρα και Λανθαρότε, που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Καναρίων Νήσων, και η παραθαλάσσια πόλη Σανταντέρ, στις βόρειες ακτές της Ισπανίας.

Την ίδια στιγμή η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στο Top 10 των προτιμήσεων των Ευρωπαίων ταξιδιωτών, οι οποίοι δείχνουν σαφή προτίμηση στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς εννέα στους δέκα προορισμούς στους οποίους έχει γίνει κράτηση αυτό το καλοκαίρι είναι ευρωπαϊκές πόλεις, με μοναδικό προορισμό στη λίστα εκτός Ευρώπης την Μπανγκόκ.

Το Λονδίνο, η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, το Παρίσι και το Μιλάνο αποτελούν την προτιμώμενη πεντάδα, ενώ η Αθήνα τοποθετείται στην ένατη θέση της σχετικής κατάταξης.

Συγκρατημένοι οι Γερμανοί

Την ίδια ώρα, όμως, αν και οι εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν μιλούν για νέα χρονιά – ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, καταγράφεται μείωση κατά 760.000 των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε πτήσεις προς ελληνικούς προορισμούς από τη Γερμανία, με βάση τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του Air Data Tracker του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Ειδικότερα, για το σύνολο της φετινής σεζόν, την περίοδο από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο είναι προγραμματισμένες 25 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις προς τη χώρα μας σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, των οποίων τη «μερίδα του λέοντος» διατηρεί, όπως είναι φυσικό, το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Ο μεγαλύτερος όγκος σε προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις παρατηρείται τον Αύγουστο με 4,7 εκατομμύρια και λίγο λιγότερες έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο (4.691.088).

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη οι διακοπές είναι σημαντικά φθηνότερες για τους Γερμανούς παραθεριστές απ’ ό,τι στην ίδια τη χώρα τους, με την Ελλάδα να είναι κατά 21% φθηνότερη, ενώ πάνω από 50% λιγότερο θα πληρώσουν οι Γερμανοί για διακοπές στην Αλβανία και την Τουρκία συγκριτικά με τη Γερμανία.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας σύγκρισης τιμών για τις υπηρεσίες ξενοδοχείων και εστιατορίων που αφορούσαν τον Μάρτιο του 2023 και μόλις δημοσίευσε η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).
Σύμφωνα με την Destatis, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τροφίμων μειώνει τους προϋπολογισμούς πολλών καταναλωτών στη Γερμανία για ταξίδια διακοπών.

Ωστόσο το επίπεδο τιμών για τις υπηρεσίες εστιατορίων και ξενοδοχείων είναι σημαντικά χαμηλότερο στις χώρες της νότιας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης από ό,τι στη Γερμανία. Αυτές οι υπηρεσίες είναι πιο ακριβές σε προορισμούς στα βόρεια και δυτικά της ηπείρου.

Πρώτοι οι Βρετανοί, αύξηση του κόστους

Από την άλλη, 5,2 εκατομμύρια προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις, από 5 εκατομμύρια πέρυσι, καταγράφονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνοντας αύξηση 3,6%, ενδεικτικό της δυναμικής που επιδεικνύει η βρετανική αγορά για τη χώρα μας.

Οι Άγγλοι καταλαμβάνουν για μία ακόμη χρονιά την πρώτη θέση στην κατάταξη με τις αγορές – πηγές εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα, αφήνοντας δεύτερη τη γερμανική αγορά. Μία αγορά που για τη σεζόν του 2023 παρουσιάζει διψήφια μείωση κατά 14,9% στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις προς τη χώρα μας, εξέλιξη κάθε άλλο παρά θετική.

Είναι χαρακτηριστική η έρευνα που είχε κάνει τότε η ένωση καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου Which?, από την οποία προέκυπτε ότι τα καλοκαιρινά ταξιδιωτικά πακέτα για Ελλάδα κόστιζαν κατά 30% ακριβότερα από την προηγούμενη χρονιά για τους Βρετανούς.

Έκτοτε οι τιμές έχουν ανέβει κι άλλο, μια και ολοκληρώθηκε η περίοδος early booking, δεν υπάρχουν πλέον προσφορές και όσο προχωράμε προς την κορύφωση της σεζόν η διαθεσιμότητα περιορίζεται. Κάτι που φυσικά εκτοξεύει τις τιμές.

Έτσι, αυτήν τη στιγμή οι τιμές των ξενοδοχείων είναι αυξημένες κατά 30%-50%, ανάλογα με τον προορισμό και την εποχή του ταξιδιού.

Ακόμα και για την Αθήνα, που είναι ένας προορισμός για τον οποίο το ενδιαφέρον είναι πολύ μικρότερο απ’ ό,τι για τα νησιά, οι τιμές βαίνουν ανοδικά.

Το πρώτο τετράμηνο του έτους η μέση τιμή δωματίου αυξήθηκε κατά 17,2%, φτάνοντας τον Απρίλιο στα 124,6 ευρώ, αυξημένη κατά 24,8% έναντι του ίδιου μήνα του 2019.

Στην τρίτη θέση ακολουθεί η ιταλική αγορά με 2,2 εκατ. αεροπορικές θέσεις, παρουσιάζοντας με τη σειρά της αρνητικό πρόσημο 2,5%, έναντι της περυσινής, τουριστικής περιόδου.

Έπεται η γαλλική αγορά, με 1,6 εκατ. αεροπορικές θέσεις, παρουσιάζοντας κι αυτή μείωση 8,3%. Και την πεντάδα των χωρών ολοκληρώνει η Ολλανδία, με λίγο πάνω από 1 εκατ. αεροπορικές θέσεις, επίσης μειωμένες κατά 1,5%.

Άλλες αγορές οι οποίες κινούνται αρνητικά είναι η ελβετική, η σουηδική και η δανέζικη κατά 12,1%, 12,9% και 16,4% αντίστοιχα.

Ποιοι κινούνται ανοδικά

Στην αντίπερα όχθη, από τις αγορές εισερχόμενου τουρισμού που παρουσιάζουν σημαντικά ποσοστά ανόδου στον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων είναι αυτή του Ισραήλ, που αποτελεί την έκτη κατά σειρά τουριστική αγορά για τη χώρα μας.

Ειδικότερα, από τη συγκεκριμένη αγορά έχουν προγραμματιστεί 950.000 διεθνείς αεροπορικές θέσεις, από περίπου 580.000 πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 62,8%.

Κατακόρυφη άνοδο 63% στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις καταγράφεται από τη Σερβία, με περίπου 178.000 προγραμματισμένες θέσεις, από περίπου 100.000 πέρυσι.

Ανάμεσα στις χώρες που παρουσιάζουν θετικό πρόσημο είναι η Ισπανία (27,4%), η Πολωνία (+27%), η Τουρκία (21%) και η Κύπρος (+17,5%).

Συνολικά πάντως για τον Μάιο, τον παραδοσιακά εναρκτήριο μήνα της τουριστικής περιόδου, έχουν προγραμματιστεί περίπου 2,9 εκατ. αεροπορικές θέσεις, αυξημένες κατά 8,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023, ενώ για τον Ιούνιο οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις θα ανέλθουν σε 4 εκατ., αυξημένες κατά 4,5%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, σηματοδοτώντας το δυναμικό ξεκίνημα του ελληνικού τουρισμού τη φετινή τουριστική σεζόν.

Ωστόσο, οι επόμενοι μήνες παρουσιάζουν ασθενικές μειώσεις στον αριθμό τον προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων (Ιούλιος -0,3%, Αύγουστος -0,7%, Σεπτέμβριος -0,3%), με εξαίρεση τον Οκτώβριο, οπότε το ποσοστό μείωσης διαμορφώνεται στο 4%.

Το γεγονός αυτό εγείρει ανησυχία και προβληματισμό για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.
Τώρα σε ό,τι αφορά τον Απρίλιο, όπως αναφέρει σε σχετική αναφορά του το ΙΝΣΕΤΕ:
● Παρατηρείται σημαντική αύξηση σχεδόν σε όλες τις κύριες αγορές (από +34,3% στις ΗΠΑ έως +117% στην Ιταλία). Μείωση παρατηρείται μόνο στη Γαλλία (-5,7%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (-7,5%).
● Επίσης, η αύξηση αυτή για το σύνολο της χώρας ανέρχεται σε +36,1% και υπολείπεται της αντίστοιχης για την Ιταλία (+50%), ενώ είναι υψηλότερη από αυτήν για την Ισπανία (+28,9%) και την Πορτογαλία (+29,8%). Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τον περσινό Απρίλιο υπήρχε έντονος φόβος για την εξέλιξη πανδημίας και οι κρατήσεις ήταν μειωμένες σε σχέση με τα «κανονικά» για την εποχή επίπεδα.

Εκτόξευση εξαγωγών στα 100 δισ. ευρώ

Τη «μερίδα του λέοντος» συνεχίζουν να κατέχουν οι υπηρεσίες

Απαιτούνται νέες αγορές και είσοδος μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Στα 100 δισ. ευρώ θα «πετάξουν» οι ελληνικές εξαγωγές το 2023, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών, έναντι 74 δισ. το 2021! Οι πωλήσεις ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό δεν αφορούν πλέον μόνο τον πρωτογενή τομέα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και την τεχνολογία: το 15% των ελληνικών εξαγωγών αφορά τεχνολογικά προϊόντα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα παράγει και εξάγει τεχνολογία, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής φέτος οι εξαγωγές «τρέχουν» με ρυθμό περίπου 18%, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Ο Σ. Διαμαντίδης επισήμανε ακόμα ότι, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση, το 2022 οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 36% σε σχέση με το 2021 και έφτασαν στα 55 δισ. σε ό,τι αφορά τα προϊόντα και στα 35 δισ. στις υπηρεσίες, αποτελώντας πλέον το 27% του ΑΕΠ, ποσοστό που ξεπερνά τις αντίστοιχες επιδόσεις παραδοσιακών εξαγωγικών δυνάμεων, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

«Η θετική πορεία των εξαγωγών δεν φαίνεται να ανακόπτεται ούτε το 2023» σημείωσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στο διεθνές επιχειρείν και οι έντονες διεθνείς αναταράξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, πόσο μάλλον σήμερα που οι εξαγωγές έχουν εξελιχθεί σε βασικό οικονομικό πυλώνα για την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επισήμανε την ανάγκη κεφαλαιοποίησης του θετικού momentum, με κινήσεις όπως το άνοιγμα νέων αγορών, η σύναψη συμφωνιών σε επίπεδο Ε.Ε. και εθνικό, αλλά και η είσοδος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη διαδικασία των εξαγωγών: «Σήμερα, το 80% των εξαγωγών γίνεται από το 20% των επιχειρήσεων και αν μπουν και οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά» τόνισε.

Στην πολυπλοκότητα των διαδικασιών που είναι απαραίτητες για την εξαγωγή των προϊόντων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Μανώλης Βλαχογιάννης, επισημαίνοντας ότι σε μια εκτίμηση που είχε γίνει το 2009, κάποια προϊόντα χρειαζόταν να περάσουν ακόμα και από 20 χώρες για να φτάσουν στον προορισμό τους. Πρόσθεσε ότι στα απόνερα της μεγάλης διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης άρχισαν να πολλαπλασιάζονται οι συμφωνίες διμερούς ελεύθερου εμπορίου, με περισσότερες από 200 να υφίστανται πλέον παγκοσμίως.

Ωστόσο ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής τόνισε ότι σε μόλις 60 λεπτά διεκπεραιώνεται πλέον περίπου το 80% των διασαφήσεων εξαγωγής στην Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα ο θεσμός των Εγκεκριμένων Οικονομικών Φορέων (γνωστών διεθνώς με το αρκτικόλεξο ΑΕΟ) «τρέχει» με αυξημένη ταχύτητα στη χώρα μας, με πρωταγωνίστρια μάλιστα τη Θεσσαλονίκη.

«Σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον στασιμότητας σε ό,τι αφορά τους Εγκεκριμένους Οικονομικούς Φορείς, στην Ελλάδα είχαμε μέχρι στιγμής φέτος 15 νέες άδειες και φτάσαμε πλέον στους 339. Μάλιστα η Θεσσαλονίκη είναι πρωταθλήτρια, με 151 τέτοιους φορείς, έναντι 129 στην Αθήνα και τους υπόλοιπους σε άλλες πόλεις» επισήμανε ο Πιτσιλής και πρόσθεσε ότι έτσι εξοικονομείται σημαντικός χρόνος στις εξαγωγικές διαδικασίες.

Διαβάστε επίσης

Πόσο κοντά είναι η Τουρκία στην αναβάθμιση και την απόκτηση νέων F-16;

ΣΥΡΙΖΑ: Οι βασικοί στόχοι της δύσκολης μάχης εν όψει της 25ης Ιουνίου

Γιατί Μητσοτάκης και ΝΔ έχουν βάλει στο στόχαστρο το ΠΑΣΟΚ

Keywords
top 10, top, αθηνα, νησια, top 10, top, trip, ιουνίου, καλοκαιρι, νέα, air, data, tracker, ελλαδα, booking, προσφορες, κυπρος, ηπα, γαλλια, σεβε, αεπ, momentum, εβεθ, ααδε, θεσσαλονικη, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , greek tracker, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, 25η μαρτιου, εκλογες ηπα, αποτελεσματα, χωρες, αεπ, αλβανια, βαρκελωνη, γερμανια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ισπανια, ισραηλ, ιταλια, λονδινο, μιλανο, ογκος, ολλανδια, περιοδος, πτησεις, στατιστικη υπηρεσια, ωρα, booking, αγορα, αυγουστος, αυξηση, ασια, βορεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, διαστημα, διοικητης, δυναμικο, εβεθ, ευρω, υπαρχει, εκτιμηση, ενωση καταναλωτων, εξελιξη, εποχη, ερευνα, ευρωπη, τεχνολογια, σεβε, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, θετικο, κι αλλο, μαδριτη, μηνες, μητσοτακης, μειωση, ξεκινημα, οχθη, παρισι, περιβαλλον, πολωνια, πορτογαλια, πωλησεις, ρεκορ, σερβια, σεζον, σειρα, ταξιδια, τιμη, τουρκια, τριτη, φυσικα, φυσικο, φοβος, χρονος, air, αγορες, data, εξαγωγες, εννεα, ενωση, εθνικο, tracker, ηπειρο, χωρα, ιουνίου, momentum, πηγες, trip, θεσεις
Τυχαία Θέματα
Top 10, Ευρωπαίων Αθήνα,Top 10, evropaion athina