Στο Eurogroup το μέλλον της Ελλάδας

Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες, αποστάσεις από το γερμανικό «μπλοκ»ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας αλλά και προβληματισμού για τη στάση της Γερμανίας, ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:30 το κρίσιμο Eurogroup, για το μέλλον της Ελλάδας.

Η αρχική αντίδραση των θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν θετική προς το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στους θεσμούς. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στο ελληνικό κείμενο και να χρειαστούν ορισμένες αλλαγές.

Ωστόσο η στάση του Βόλφγκανκ Σόιμπλε λίγο πριν τη συνεδρίαση προκάλεσε προβληματισμό, καθώς ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, εμφανίστηκε κάθε άλλο παρά αισιόδοξος για τη συνέχεια: «Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή πόσο εύκολα θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Θα δούμε τι αποτέλεσμα θα έχει σημερα και αύριο. Θα δούμε και θα συζητήσουμε και τις προτάσεις των θεσμών. Και οι αριθμοί είναι πολύ κακοί και η εμπιστοσύνη επίσης. Δεν μπορώ να κάνω μαθηματικούς υπολογισμούς για την κατάσταση», είπε.

Έκτακτο εμβόλιμο Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συνεδρίαση πριν το καθορισμένο Eurogroup για την Ελλάδα, μία ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 3 το μεσημέρι.

Δηλώσεις κατά την προσέλευση

«Θέλουμε μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup και επεσήμανε ότι «Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις, οι οποίες όμως θα είναι απαιτητικές».

Προσερχόμενος για τη συνεδρίαση o Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την αισιοδοξία του και τόνισε πως "πρόκειται για μια σημαντική μέρα τόσο γαι την Ευρώπη όσο και για την ευρωζώνη. Βάση συζήτησης η νέα ελληνική πρόταση «Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για το ξεμπλοκάρισμα του προγράμματος». Συμπλήρωσε ότι"η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές κινήσεις".

Ο Αυστριακός υπουργός Χανς Γκεργκ Σέλινγκ τόνισε ότι "Η Ελλάδα τώρα έχει δώσει αυτό που περιμέναμε. Τώρα πρέπει να δούμε τι πρέπει ακόμα να προστεθεί και πώς θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα"

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη για το έκτακτο εμβόλιμο Eurogroup τόνισε: "Πρέπει να κάνουμε αρκετή πρόοδο".

Αντιπρόεδρος Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις: Υπάρχει ξεκάθαρη πρόοδος καθώς οι ελληνικές προτάσεις έχουν ευθυγραμμιστεί με το σχέδιο των θεσμών

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Μάικλ Νούναν: Το διακύβευμα είναι οι πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να δούμε εάν το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι επαρκές.

Κύπριος ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης, κάτι που θεωρούμε ότι θα αποτελέσει προοπτική για τη χώρα.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, Έρικ Βίεμπς δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα προς τα μπρος με τις προτάσεις που κατέθεσε, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν έχει αυτή την ώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Τις τελευταίες 48 ώρες το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά υπέρ της Ελλάδας, όπως τονίζει σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle και αυτό οφείλεται σε τρεις σημαντικούς λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με τις ίδιες τις προτάσεις, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν στις Βρυξέλλες ως «έκπληξη» για την αρτιότητα και πληρότητά τους, αφού φαίνεται ότι ικανοποιούν τις μέχρι τώρα απαιτήσεις των θεσμών.

Ο δεύτερος λόγος είναι η μεγάλη συσπείρωση των Ελλήνων ευρωβουλευτών υπέρ της Ευρώπης, μάλιστα το αποτέλεσμα της χθεσινής πρωινής ψηφοφορίας για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης έχει εντυπωσιάσει κοινοτικούς παρατηρητές στη βελγική πρωτεύουσα.

Ο τρίτος είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός εταίρων, μεταξύ των οποίων και πολύ μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν εκφραστεί θετικά για τις ελληνικές προτάσεις.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η γερμανική στάση

Ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στη στάση που θα κρατήσει σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεδομένου ότι η Γερμανία είναι η μόνη από τις μεγάλες χώρες που δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επί της ουσίας και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σκληρή αναμένεται να είναι η στάση του θα κρατήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ήδη από χθες το γερμανικό υπουργείο διαμηνύει ότι η έκβαση της συνεδρίασης είναι ακόμη ανοιχτή.

Συγκλίνουσες πληροφορίες, σύμφωνα με την Deutsche Welle λένε ότι αυτή η διάθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών εκφράζεται στις συνεδριάσεις του Euroworking Group, δηλαδή στην ομάδα τεχνοκρατών που διεκπεραιώνει τις τρέχουσες εργασίες του Eurogroup. Πληροφορίες από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγω για μεγάλη δυσφορία αναφορικά με τις ελληνικές προτάσεις.

Εκτιμάται μάλιστα ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν αντιμετωπίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις ανεπάρκειες που αναφέρονται στην έκθεση της τρόικας του Δεκεμβρίου του 2014 και η οποία θα έπρεπε να ήταν ο γνώμονας των ελληνικών προτάσεων.

«Πράσινο φως» με αστερίσκους

Ένα άλλο σημείο στο οποίο προτίθεται να εστιάσει το ενδιαφέρον των ομολόγων του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πιο συγκεκριμένα, ενώ η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για ένα δάνειο από το τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EΜΣ) αυτή ωστόσο τίθεται εν αμφιβόλω από την πλευρά του ΔΝΤ. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι μόλις χθες ο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε δηλώσει δημόσια ότι η έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup είναι ανοιχτή.

Οι ενστάσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να τροφοδοτούνται επίσης και από την χθεσινοβραδινή απόφαση των θεσμών, η οποία ναι μεν δίνει «πράσινο φως» στις ελληνικές προτάσεις, αλλά βάζει και αρκετούς αστερίσκους.

Επικαλούμενη το γραπτό κείμενο της χθεσινοβραδινής απόφασης η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει στην ιστοσελίδα της πως οι θεσμοί επιμένουν, μεταξύ άλλων, ότι οι δεσμεύσεις τις ελληνικής πλευράς για μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προσδιοριστούν πιο συγκεκριμένα και ότι τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά μέτρα δεν αρκούν για να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σε περίπτωση αίσιας έκβασης

Εάν η συζήτηση εξελιχθεί θετικά, τότε το Εurogroup θα εγκρίνει το ελληνικό αίτημα για χορήγηση χρηματοδοτικής βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και ταυτόχρονα θα δώσει εντολή στους θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για ένα πρόγραμμα διάρκειας έως τρία έτη.

Παράλληλα, οι υπουργοί θα συζητήσουν το θέμα της κάλυψης των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, η οποία χρειάζεται περίπου 5,6 δισ. ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου προκειμένου να αποπληρώσει δόσεις στο ΔΝΤ και να εξοφλήσει ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να δοθεί κατευθείαν από τον ΕΜΣ γιατί θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί το πρόγραμμα και να επικυρωθεί από εθνικά κοινοβούλια, διαδικασία που θα πάρει τουλάχιστον 4 βδομάδες. Επομένως τα χρήματα θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλη πηγή.

Ας σημειωθεί, τέλος ότι σε περίπτωση αδυναμίας των υπουργών να καταλήξουν σε αποφάσεις, τη σκυτάλη θα πάρουν αύριο οι ηγέτες της ευρωζώνης.

EurogroupΥΠΟΙΚσυνεδρίασηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα