Στην Καλαμάτα για καλή μουσική…

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του τριημέρου που ακολουθεί έχει σχέση με τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας, οι οποίες παρουσιάζουν τρεις σημαντικούς μουσικούς σε μια συναυλία όπου τα φυσικά φαινόμενα και ό,τι βρίσκεται πέραν της ανθρώπινης κατανόησης μεταμορφώνονται σε ήχους.

Αύριο Παρασκευή, 30 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, η Ναταλία Γεράκη, ο Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος και η Λευκή Καρποδίνη, μέλη του λ-ensemble, μας παρουσιάζουν το πρόγραμμα Meta-Φysicsvol. ΙI.

Η φιλοσοφία. Η ανθρωπότητα έχει υπάρξει μάρτυρας κοσμολογικών φαινομένων από την απαρχή της

στη Γη. Τα φυσικά φαινόμενα – εν πολλοίς εκτός του ελέγχου του ανθρώπου – και τα ανεξήγητα μεταφυσικά φαινόμενα εξελίσσονται ατέρμονα και αντικατοπτρίζουν τη «σοφία του σύμπαντος».

Η σειρά Meta-Φysics συνίσταται από προγράμματα ερμηνευμένα κάθε φορά από διαφορετικό σχηματισμό των μελών του λ-ensemble. Περιλαμβάνουν συνθέσεις εμπνευσμένες από φαινόμενα όπως ηλιαχτίδες, βροχοπτώσεις, κρυστάλλους χιονιού, ήχους του δάσους, ήχους θηλαστικών, ιστορίες φαντασμάτων, καλέσματα ψυχών, βήματα δαιμόνων, μάγια και ξόρκια, όνειρα.

Πρόκειται για μια περιδιάβαση στο σύμπαν, που μεταφράζεται σε ήχους που αντλούν από τη μουσική του 20ού και 21ου αιώνα. Το πρόγραμμα Meta-Φysicsvol. ΙI περιλαμβάνει συνθέσεις για φλάουτο, βιολοντσέλο και πιάνο με έργα Janáček, Pan, Tarrodi, Μπορμπουδάκη και Crumb.

Το πρόγραμμα. LeošJanáček (1854-1928), «Pohádka: Η ιστορία του τσάρου Berendyey» (παραμύθι) JW 7/5 για βιολοντσέλο και πιάνο, 1923·XingziminPan (1986), «Kaidan» (ιστορία φαντασμάτων) Op.13 για φλάουτο και πιάνο, 2013 (Α΄ πανελλήνιαεκτέλεση)· AndreaTarrodi (1981), «Κρυσταλλίτες» για σόλο πιάνο, 2012 (Α΄ πανελλήνια εκτέλεση)· Μηνάς Μπορμπουδάκης (1974), «Τρεις Διαλογισμοί για μελωδικό όργανο και πιάνο», 1998 (Α΄ παγκόσμια εκτέλεση στην εκδοχή για βιολοντσέλο και πιάνο)·GeorgeCrumb (1929), «VoxBalaenae» (φωνή της φάλαινας) για τρεις μασκοφόρους μουσικούς για φλάουτο, τσέλο και πιάνο, 1971.

Ο θεσμός.Το φεστιβάλ ιδρύθηκε από τη βιολοντσελίστρια IndiraRahmatulla, η οποία έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση, τον συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθη Γυφτάκη και τον βιολοντσελίστα Δημήτρη Λάμπο.

Διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τελεί υπό τη χορηγία και αιγίδα του ΥΠΠΟΑ. Μέγας Χορηγός του Φεστιβάλ είναι το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια. Το φεστιβάλ στηρίζεται, επίσης, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνική λογοτεχνία – καλοκαιρινές κυκλοφορίες

Ένα νησί, πέντε πελάγη

Το φεστιβάλ που έγινε θεσμός επιστρέφει!

Keywords
Τυχαία Θέματα