Στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου: Δείπνο με Δένδια στον Διόνυσο – Το πρόγραμμα της Δευτέρας (Photos/Videos)

Στην Αθήνα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έφτασε στην ελληνική πρωτεύουσα το απόγευμα της Κυριακής, μετά την ιδιωτική του επίσκεψη στη δυτική Θράκη. Από την Κομοτηνή μετέβη οδικώς στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης και στη συνέχεια αεροπορικώς στην Αθήνα, όπου και από το αεροδρόμιο

Ελευθέριος Βενιζέλος μετέβη στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Λίγο πριν τις 20:00 αναχώρησε από το κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας για τον εστιατόριο Διόνυσος, στην Ακρόπολη, όπου τον υποδέχτηκε θερμά ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

Το ανεπίστημο δείπνο διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα. Στο δείπνο παρακάθισαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάν Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Στις 10:15 η συνάντηση με Μητσοτάκη, στις 11:00 με Δένδια

Τη Δευτέρα, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα υποδεχθεί στις 10:15 το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δενδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, στις 11.00 πριν το μεσημέρι της Δευτέρας.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, ενώ οι δηλώσεις στον Τύπο αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω στις 13.15 

Τα μηνύματα από τη Θράκη

Ο κ. Τσαβούσογλου στη διάρκεια της τετράωρης παραμονής του στην Κομοτηνή επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο, το Μειονοτικό Γυμνάσιο–Λύκειο “Τζελάλ Μπαγιάρ”, γευμάτισε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στον οικισμό Θάμνα και επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, όπου κατέθεσε στεφάνι, τελέστηκε προσευχή και φύτεψε ένα πλατάνι.

Άφησαν έξω από μειονοτικό σχολείο Έλληνες δημοσιογράφους

Εκτός μειονοτικού σχολείου στη Θράκη, το οποίο επισκέφθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, άφησε το επιτελείο του ΥΠΕΞ της γείτονος τα ελληνικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το xronos.gr, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη δυτική Θράκη μετά το τουρκικό προξενείο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήγε στο Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κομοτηνής, Τζελάλ Μπαγιάρ. Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι δεν επετράπη η είσοδος στους Έλληνες δημοσιογράφους. Όπως αναφέρει το xronos.gr, τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών συνοδεύει αποστολή δημοσιογραφικών οργανισμών από την Τουρκία, στους οποίους επετράπη κανονικά η είσοδος. Την ίδια ώρα τα δεκάδες ελληνικά ΜΜΕ, περιφερειακά και πανελλαδικά, έμειναν απέξω.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες, δεν δόθηκε εντολή, ώστε να επιτραπεί η είσοδος και στους Έλληνες δημοσιογράφους. Μάλιστα, στο σχολείο υπάρχει κι αντιπροσωπεία μαθητών, που υποδέχθηκε τον Τούρκο ΥΠΕΞ, παρότι είναι Κυριακή και το σχολείο είναι κανονικά κλειστό.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε μία σύντομη περιήγηση και περιμετρικά του σχολείου, όπου και συνομίλησε με λιγοστούς κατοίκους που βρίσκονταν στο σημείο. Σύμφωνα με τους κατοίκους, ο Τσαβούσογλου τούς μετέφερε… χαιρετίσματα από τον Ερντογάν.

Το αεροσκάφος του Τούρκου ΥΠΕΞ προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10 στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης.

«Πηγαίνω στην Ελλάδα με θετική ατζέντα», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία, σημειώνοντας πως στην τελευταία επίσκεψη του Νίκου Δένδια «υποδεχθήκαμε τους Ελληνες με θετικό τρόπο και περιμένουμε και αυτοί να κάνουν το ίδιο».

ΥΠΕΞ: Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ο Τσαβούσογλου

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι αναφορές Τσαβούσογλου σε «τουρκική» μειονότητα της δυτικής Θράκης.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.»

Ειδήσεις σήμερα

Πρόκληση Τσαβούσογλου με το «καλημέρα»: H ανάρτηση για συνάντηση με μέλη της «τουρκικής» μειονότητας (Videos)

Ερντογάν για άλωση Κωνσταντινούπολης: «Μια από τις πιο λαμπρές νίκες της ιστορίας μας»

Ο χαβάς της Θράκης

Keywords
Τυχαία Θέματα