Στη Σάμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Η επόμενη ημέρα του φονικού σεισμούΠολιτική

 

Τη Σάμο, που επλήγη από τον χθεσινό σεισμό, επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επίσκεψη ξεκίνησε με κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τους γονείς των παιδιών που έχασαν χθες τη ζωή τους, στο δημαρχείο στο Βαθύ. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την οδύνη του και τα βαθιά του συλλυπητήρια για το τραγικό γεγονός.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει σε σύσκεψη με τη συμμετοχή

του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, του γενικού γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτη, του γενικού γραμματέα Λιμένων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλη Πανουράκη, του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου Γιώργου Στάντζου, του βουλευτή ΝΔ Χριστόδουλου Στεφανάδη και τοπικών φορέων.

«Θέλω να έχουμε μια πρώτη εικόνα της αποτύπωσης της ζημιάς, των άμεσων επόμενων βημάτων τα οποία πρέπει να γίνουν και μετά των μεσομακροπρόθεσμων παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν κυρίως σε ζητήματα υποδομών. Το πρώτο που θέλω να καταλάβω είναι να έχω μια πλήρη εικόνα της έκτασης της ζημιάς σε ατομικές ιδιοκτησίες και σε δημόσιες υποδομές», δήλωσε κατά την έναρξη της σύσκεψης ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα περιηγηθεί στο Βαθύ και θα επισκεφτεί το Καρλόβασι.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου, δηλαδή από 30-10-2020 και για έξι μήνες, δηλαδή έως και 30 Απριλίου 2021.

ΟΛΜΕ: Βαθιά θλίψη και οδύνη για τον τραγικό χαμό των μαθητών μας

Την «βαθιά θλίψη και οδύνη για τον τραγικό χαμό των δύο νέων παιδιών στη Σάμο» εξέφρασε το ΔΣ της ΟΛΜΕ. «Η σκέψη όλων μας βρίσκεται κοντά στους οικείους, στους φίλους, στους συμμαθητές και τους καθηγητές - καθηγήτριες τους που δοκιμάζονται από τον πόνο της απώλειάς τους», ανέφερε σχετική ανακοίνωση. Η ΟΛΜΕ εξέφρασε, τέλος, τα πιο θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.

«Βομβαρδισμένο τοπίο» το Βαθύ

Στο Βαθύ της Σάμου οι καταστροφές και οι ζημιές είναι εμφανείς. Ό,τι παλιό πετρόχτιστο κτίριο υπήρχε έχει υποστεί από μικρές φθορές μέχρι και ολική καταστροφή. Κατά μήκος του λιμανιού οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προσπαθούν να μαζέψουν τα νερά που δημιούργησαν τα παλιρροϊκά κύματα (τρία μικρά "τσουνάμι") που ακολούθησαν μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση. Πέτρες, νερά, φθορές, χώματα είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το σκηνικό γύρω από το Βαθύ της Σάμου.

ΑΠΕ

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣάμοςσεισμόςμαθητέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα