Στη ΔΕΘ με τρόπαιο τις άδειες

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Ένα τριήμερο πυκνό άρα επικοινωνιακά... απαιτητικό ξεκινά από αύριο για την κυβέρνηση: την Παρασκευή φιλοξενεί στην Αθήνα πέντε Ευρω­παίους ηγέτες στο πλαίσιο της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε., ενώ το Σάββατο και την Κυριακή τη σκυτάλη παίρνει η ΔΕΘ, όπου το μενού των εξαγγελιών αναμένεται να είναι φτωχό, αλλά η κυβέρνη­ση στοχεύει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον διαγωνισμό για τις τηλε­οπτικές άδειες, τον οποίο

κρίνει ως απολύτως επιτυχημένο λόγω και του υψηλού τιμήματος που τελικώς (και «ανέλπιστα») συγκέντρωσε. Στο μεταξύ, αύριο, επανακάμπτει το Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει στις Βρυξέλλες προκειμένου να αποτιμήσει την πορεία του ελληνικού προ­γράμματος μετά το καλοκαίρι.

Οι συσκέψεις του πρωθυπουρ­γού με τους υπουργούς των παραγωγικών και κοινωνικών υπουργείων που έχουν κληθεί να συνεισφέρουν στο κομμάτι των εξαγγε­λιών αλλά και του απολογισμού θα συνεχι­στούν και σήμερα, ενώ σιγά-σιγά χτίζεται και η δομή της ομιλίας που θα κάνει το Σάβ­βατο ο Αλέξης Τσίπρας στο Βελλίδειο ενώ­πιον των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας. Το πιθανότερο είναι ότι μέχρι τε­λευταία στιγμή θα ρυθμίζονται διάφορες λεπτομέρειες, πρέπει δε να ληφθεί υπόψη και το τι θα βγάλει ως κλίμα το αυριανό Eurogroup.

Λίγα και... «καλά»

Το γενικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κι­νηθεί ο πρωθυπουργός είναι απολογισμός και περιγραφή των επόμενων σταδίων στην πορεία προς την έξοδο από την κρί­ση και την επιστροφή στην ανάπτυξη και δη στη «δίκαιη ανάπτυξη», όπως ε­ξαγγέλθηκε το καλοκαίρι, όπου στόχος δεν είναι μόνο η αύξηση του ΑΕΠ αλ­λά και η «δίκαιη μοιρασιά» του.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουρ­γός αναμένεται να εστιάσει στην προσπάθεια να υπάρξει λύση στο θέμα του χρέους ώς το τέλος του χρόνου προ­κειμένου να υπάρξει ένα θετικό σήμα για τις αγορές και κατά συνέπεια για την προσέλκυση επενδύσεων.

Στο μεταξύ εκκρεμεί και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ζήτημα για το οποίο ο Μάριο Ντράγκι έ­θεσε ως προϋπόθεση το χρέος, την περασμένη εβδομάδα.

Από εκεί και πέρα, καθώς στο δημο­σιονομικό πεδίο τα πράγματα είναι πολύ σφιχτά, είναι σφιχτό και το κομμάτι των. παροχών (και αν υπάρξουν τελικά τέτοιες, μάλλον για αποκατάσταση απωλειών θα πρόκειται περισσότερο). Οι δανειστές «μας βλέπουν» και ως γνωστόν προέχει η επίτευ­ξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στο Μαξίμου επικρατεί αναβρασμός και έχει δοθεί εντολή για το ξεσκόνισμα των κωδικών του προϋπολογισμού με την ελπί­δα να βρεθούν «ξεχασμένα» κονδύλια που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο πα­ροχών, έστω και μικρών. Την ίδια ώρα, με­τά και τη δημόσια εξαγγελία του πρωθυ­πουργού την περασμένη εβδομάδα για το τίμημα των αδειών που θα δοθεί για τις ευ­παθείς ομάδες, το μεν κονδύλι «πέφτει» στο ποσό της πρώτης δόσης που αναμένεται να δοθεί άμεσα, δηλαδή γύρω στα 82 εκατομ­μύρια ευρώ, είναι δε υπό επεξεργασία α­κόμη το πώς και πού θα δοθεί.

Πάντως, παρόλο που συνεργάτες του πρωθυπουργού παραδέχονται τη δυσκολία για υλικού χαρακτήρα εξαγγελίες (πα­ροχές) και έλεγαν το προηγούμενο διάστη­μα ότι είναι συνάρτηση και της διαπραγμά­τευσης με τους δανειστές, αναφορικά με το συγκεκριμένο κονδύλι λένε ότι δεν υπάρχει θέμα. Επικαλούνται μάλιστα τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος δήλωσε πως το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για τις τη­λεοπτικές άδειες είναι «θετικό». Σε αντίθε­ση με ό,τι είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο πριν από μερικούς μήνες σχετικά με τα έσοδα από τον διαγωνισμό (ότι θα χρησιμοποιηθούν για την ε­ξυπηρέτηση των δημοσιονομικών στόχων, πρακτικά δηλαδή του χρέους), δεν έκανε α­νάλογη δήλωση τώρα, με τους ανθρώπους του Μαξίμου να προβαίνουν σε ερμηνείες για αλλαγή στάσης επί το ευνοϊκότερο, διό­τι έχει αλλάξει η συγκυρία και εν πάση περιπτώσει έχει αξία το τι λέει τώρα.

Κόντρα για την TV

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και το ποσό που συγκεντρώθηκε - πέραν κά­θε προσδοκίας, όπως ειπώθηκε - ήρθε ως «μάννα εξ ουρανού» τη στιγμή που η κυβέρ­νηση έψαχνε να βρει πατήματα - και κονδύ­λια - ώστε να καλλιεργήσει και από το βήμα της ΔΕΘ κλίμα νίκης (στο πλαίσιο της «αέ­ναης» μάχης κατά της διαπλοκής) και αισι­οδοξίας. Με άλλα λόγια, το ζήτημα των τη­λεοπτικών αδειών αναμένεται να καταλάβει κεντρική θέση στο κυβερνητικό αφήγημα κατά το διήμερο της ΔΕΘ στον βαθμό που θεωρείται ότι αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αφενός να αντι­παρατεθεί με το παλιό κατεστημένο, αφε­τέρου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και χτυπώντας το τρίγωνο της διαπλοκής.

Τα όποια ανοιχτά ζητήματα υπάρχουν την επομένη του διαγωνισμού πιθανόν να γίνουν αντικείμενο διευκρινίσεων (ενδεχο­μένως και επιθέσεων) κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο πρωθυπουρ­γός την Κυριακή. Το κυβερνητικό επιτελείο δεν αναμένει ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλη­μα με το «πόθεν έσχες» (σύμφωνα με πλη­ροφορίες, στις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με καθέναν από τους καναλάρχες, κα­νείς δεν του μετέφερε κά- ποια ανησυχία για τον έλεγχο «πό­θεν έσχες») ούτε κάποια άλλη ε­μπλοκή (παρά και το ζήτημα που δημιουργείται με την πρόταση του εισαγγελέα για τον Βαγγέ­λη Μαρινάκη). Σε κάθε περί­πτωση η κυβέρνηση αξιοποιεί το κλίμα σύγκρουσης με τους παλιούς καναλάρχες («αδειούχους» και μη) αλλά και τη Ν.Δ. προκειμένου να καταδείξει ότι ό­λα αυτά τα χρόνια αποτελούσαν συ- γκοινωνούντα δοχεία. Στο επιχείρημα με το οποίο της επιτίθενται οι αντίπαλοί της, ότι οικοδομεί τη «νέα διαπλοκή» προς όφελός της, απαντά ότι από τη στιγμή π­ου υπάρχουν νόμιμες άδειες παύει όποια εξάρτηση των καναλαρχών από τους πολιτι­κούς και το αντίστροφο.

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση αναμένεται να επενδύσει ευρύτερα στο σκηνικό της πόλωσης με τη Ν.Δ. Αφορμή άλλωστε τα τελευταία εικοσιτετράωρα δίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θέλησε να διευρύ­νει το πεδίο της αντιπαράθεσης και πέραν του διαγωνισμού για τις άδειες, ζητώντας α­πό τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί αν δεν λάβει εγκαίρως τη δόση των 2,8 δισ.

Σε αναμονή οι Βρυξέλλες

Σε σχέση με τα προαπαιτούμενα και τη δόση η κυβέρνηση καθησυχάζει κι επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα καθώς η προθεσμία ή­ταν ούτως ή άλλως για τις αρχές Οκτωβρί­ου, επομένως - λέγεται πως - χρόνος υπάρ­χει. Χθες υπήρξαν και δηλώσεις «ανώνυμου αξιωματούχου» της Ε.Ε. από τις Βρυξέλλες, ο οποίος επιχείρησε από τη μία να κατευνά­σει το κλίμα περί «καθυστερήσεων» λέγο­ντας ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώ­σεις της πριν από το Eurogroup της 10ης Ο­κτωβρίου. Από την άλλη απεύθυνε την προ­ειδοποίηση ότι, αν υπάρξει καθυστέρηση, η χώρα δεν θα έχει άλλο σοβαρό πρόβλη­μα πέρα από την... έλλειψη ρευστότητας. Ο ίδιος φέρεται να επιβεβαιώνει ότι ένας εκ των δύο υποψηφίων για το Υπερταμείο (αποκρατικοποιήσεις) που προτείνουν οι ευ­ρωπαϊκοί θεσμοί είναι ο πρώην συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ (επί υπουργίας της στο γαλλικό ΥΠΟΙΚ) Ζακ λε Παπ.

Όπως και να 'χει, σχετικά με τη διαπραγ­μάτευση και τις διαθέσεις των δανειστών η κυβέρνηση θα αποκομίσει καλύτερη αίσθη­ση μετά το αυριανό Eurogroup, από το ο­ποίο αναμένει εναγωνίως τα μηνύματα που θα προκύψουν. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα είναι το κυρίως μενού, είναι με ερωτη­ματικό αν, μεταξύ άλλων, κάποιος εκ των υπουργών Οικονομικών θα εγείρει θέμα ΕΛΣΤΑΤ, παρόλο που για το Μαξίμου το θέ­μα θεωρείται λήξαν, μετά και τις δηλώσεις Χουλιαράκη ότι η κυβέρνηση δεν αμφισβη­τεί τα στοιχεία της Κομισιόν («Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Η συμφωνία του Ιουνίου εγγυάται και προστατεύει την ανε­ξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ»).

Πέντε ηγέτες στην Αθήνα

Στο μεταξύ, ελέγχονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη Σύνοδο των Μεσογει­ακών Χωρών της Ε.Ε., κατά την οποία θα δώσουν το «παρών» στην Αθήνα πέντε Ευ­ρωπαίοι ηγέτες: ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο Πρό­εδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ. Η Ισπανία θα εκπροσωπηθεί σε υψηλό επίπεδο, αλλά όχι από τον ίδιο τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι λόγω του υπηρεσιακού χαρακτήρα της ισπανικής κυ­βέρνησης δεν μπορεί να παραστεί.

Η κυβέρνηση μέσα από τη Σύνοδο επιχει­ρεί να παρέμβει εν όψει της άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Μπρατι- σλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου και να διαμορ­φώσει μια ατζέντα με βάση τα συμφέροντα των χωρών του Νότου (ανάπτυξη αντί λιτό­τητας) εντός του μεταβαλλόμενου μετά το Brexit ευρωπαϊκού πολιτικού τοπίου.

Η επίσημη ατζέντα αφορά λοιπόν το τρίπτυχο ανάπτυξη - κοινωνική συνοχή - προ­σφυγικό και ως προς αυτό είναι ενδεικτική η επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (στο πλαίσιο των επαφών του δεύτερου με τους Ευρωπαίους ηγέτες εν όψει της Μπρατισλάβα). Ειδικότερα σύμφωνα με την επίσημη ενημέρω­ση, ο πρωθυπουργός κατά τη συνο­μιλία του με τον Τουσκ τόνισε την ανάγκη να μην εγκλωβιστεί η Ευρώ­πη στη λογική της αδράνειας, ειδικά μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος που καταδεικνύει την άνοδο ευρωσκεπτικιστικών τάσεων στην Ευρώπη. Αντιθέτως, υπογράμμισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ανησυχίες και τις ανάγκες των πολιτών της δίνοντας προτεραιότητα στην αντιμετώ­πιση της οικονομικής κρίσης με πολιτικές ανάπτυξης και απασχόλησης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι αναγκαία η ενίσχυση του πακέτου Γιούνκερ και η μεγαλύτερη δημο­σιονομική ευελιξία, με θετικές εξαιρέσεις α­πό το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για την κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη προώθησης μιας ολοκληρωμέ­νης πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο με σκοπό τη διαχείριση των αυξημέ­νων μεταναστευτικών και προσφυγικών ρο­ών των τελευταίων δύο ετών, καθώς και ε­νίσχυσης του διεθνούς ρόλου της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή με διπλωματικές πρωτοβουλί­ες και ενίσχυση της συνεργασίας των αρμό­διων αρχών.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας επί της ουσίας να έχει κατά νου μια ατζέντα ευνοϊκή για το ελληνικό πρόγραμμα και την υπόθεση του χρέους, ωστόσο μένει να απαντηθεί το ερώ­τημα αν μπορεί να προκύψει μια κοινή γραμ­μή, δεδομένου ότι Γαλλία, Ιτα­λία αλλά και Ισπανία είναι από τις πιο ισχυρές οι­κονομίες της ευρω­ζώνης, οπότε ενδε­χομένως επιζητούν να ακολουθήσουν χωριστή γραμμή δι­απραγμάτευσης με τον γερμανικό Βορρά...

EurogroupΔΕΘτηλεοπτικές άδειεςΚυβέρνησησυσκέψειςΒρυξέλλεςIssue: 1933Issue date: 08-09-2016Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
ΔΕΘ, αλέξης τσίπρας, νίκος αναστασιάδης, αθηνα, βρυξέλλες, καλοκαιρι, τσιπρας, ελλαδα, αεπ, λύση, χρεος, συγκεκριμένο, νέα, ελστατ, eurostat, ιουνίου, γαλλια, δημοψηφισμα 2015, date, video, popular, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, θεμος αναστασιαδης, αλλαγη ωρας 2013, αλέξης τσίπρας, αεπ, βημα, ελστατ, θεμα, ισπανια, πλαισιο, προγραμμα, το βημα, ωρα, αυξηση, εξαιρεσεις, ασυλο, ατζεντα, αφορμη, βρυξέλλες, δεδομενο, δηλωση, δηλωσεις, δοθει, δομη, δοχεια, διημερο, ευρω, υπαρχει, ελλειψη, εβδομαδα, επικοινωνια, ετων, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υποθεση, θετικο, κυβερνηση, κλιμα, λεπτομερειες, λύση, λογια, μαξιμου, μηνυματα, μηνες, μητσοτακης, ξεσκονισμα, οφελος, πεδιο, σαββατο, συγκεκριμένο, τριημερο, χρονος, αγορες, date, eurostat, εξαρτηση, ενωση, ηγετες, χωρα, ιουνίου, κομματι, κυριακη, ομαδες, popular, σημα
Τυχαία Θέματα