Σταϊκούρας: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει εισέλθει σε νέες μεγάλες περιπέτειες με ευθύνη της κυβέρνησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δήλωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2015, μετά τη σταθεροποίηση που επετεύχθη το 2014, έχει εισέλθει σε νέες μεγάλες περιπέτειες με ευθύνη της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι το 2014 οι τράπεζες,

μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, επανέκτησαν την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και πραγματοποίησαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ. Επίσης, είπε ότι πέρασαν με επιτυχία την άσκηση συνολικής αξιολόγησης που διεξήγαγε η ΕΚΤ, μηδένισαν την εξάρτησή τους από τον ELA και στα τέλη του 2014, η αγοραία κεφαλαιοποίηση της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στα τραπεζικά ιδρύματα είχε διαμορφωθεί περίπου στα 15 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι αυτή η κατάσταση άλλαξε ριζικά το 2015 και εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης το τραπεζικό σύστημα ήρθε αντιμέτωπο με τεράστιους κινδύνους, που διογκώθηκαν μετά την πρόσφατη αργία και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς. Επ' αυτού τόνισε ότι οι συνολικές καταθέσεις και τα repos των πιστωτικών ιδρυμάτων, από το Δεκέμβριο του 2014, μειώθηκαν περίπου κατά 50 δισ. ευρώ, - ή κατά περίπου 25% επί του συνόλου τους (στα 159,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015, από τα 207,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014)-, η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών επιδεινώθηκε, καθώς αυξήθηκαν ραγδαία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και οι διεθνείς αγορές έκλεισαν, ενώ, επί της ουσίας, δεν γίνονταν πράξεις στη διατραπεζική αγορά με ξένους αντισυμβαλλόμενους ούτε έναντι ενεχύρου.

«Όλα αυτά, που οφείλονται σε πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επηρέασαν αρνητικά, το πρώτο εξάμηνο του 2015, τόσο τη ρευστότητα όσο και τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος» επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, εξηγώντας ότι το αποτέλεσμα είναι, σήμερα, η χρηματοδότηση των τραπεζών να γίνεται, κυρίως, μέσω του ευρωσυστήματος. Έτσι, όπως συμπλήρωσε, η χρηματοδότηση μέσω του ELA διαμορφώνεται πλέον περίπου στα 87 δισ. ευρώ, από μηδέν στο τέλος του 2014, η συνολική χρηματοδότηση μέσω του ευρωσυστήματος διαμορφώνεται περίπου στα 127 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας, για πρώτη φορά, το ύψος των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και παράλληλα καθίσταται αναγκαία και μία νέα, μεγάλη, ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μη συστημικών και συνεταιριστικών τραπεζών, της τάξεως των 20 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι και η αξία των τραπεζικών μετοχών, τους τελευταίους έξι μήνες, έχει καταρρεύσει, με αποτέλεσμα η αξία των μετοχών που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο να διαμορφώνεται, σήμερα, περίπου στα 3 δισ. ευρώ, από 15 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 με τεράστιο δυνητικό κόστος για τους φορολογούμενους και το δημόσιο χρέος της χώρας.

Συμπερασματικά, ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παγιδευμένη σε ιδεοληψίες, μύθους, ψευδαισθήσεις και ενδογενείς αντιφάσεις, χωρίς πολιτική κατεύθυνση, σχέδιο και βούληση, έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα στο τέλμα». Τόνισε, δε, ότι το κόστος για το Δημόσιο, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι ήδη μεγάλο και μέρα με την ημέρα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο και επισήμανε πως «η κυβέρνηση οφείλει να κυβερνήσει».

Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει την αυτοκριτική της για όσα υποστήριζαν τα κόμματα που τη στηρίζουν όταν ήταν στην αντιπολίτευση, σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων και «να ολοκληρώσει με επιτυχία, το ταχύτερο δυνατό, την αναγκαία έτσι όπως η ίδια διαμόρφωσε την κατάσταση, νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ευρείας συστημικής αποσταθεροποίησης».

ΣταϊκούραςΝΔΤράπεζεςΚυβέρνησηανακεφαλαιοποίησηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα