Στα ύψη η δημοτικότητα Τσίπρα και το αίσθημα υπερηφάνειας σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνική υπερηφάνεια, αλλά και ικανοποίηση για τη διαπραγμάτευση, αισθάνεται η πλειονότητα των Ελλήνων, σύμφωνα με το "Πολιτικό Βαρόμετρο" Απριλίου της Public Issue και του Γιάννη Μαυρή, που δημοσιεύει η "Αυγή" της Κυριακής.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός χαίρει υψηλότατης εμπιστοσύνης και δημοφιλίας σε σχέση με τους πολιτικούς αρχηγούς, προηγείται με 62% στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξαρτήτων

Ελλήνων θεωρείται ως η καλύτερη επιλογή κυβέρνησης, αυξάνοντας το επίπεδο ικανοποίησης από τη λειτουργία της.

Στηρίζουν τη διαπραγμάτευση

Από τα στοιχεία της Public Issue γίνεται σαφές πως η κυβέρνηση Τσίπρα κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών ότι διεξάγει διαπραγμάτευση προς όφελος της χώρας. Οι πολίτες εγκρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση σε ποσοστό 63%. Το 28% δεν εγκρίνει, ενώ το 3% δηλώνει "ούτε εγκρίνει ούτε δεν εγκρίνει" και το 6% δεν έχει γνώμη.

Το 55% στηρίζει Βαρουφάκη

Υψηλή παραμένει και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Το 55% τον στηρίζει, ενώ το 43% δεν του έχει εμπιστοσύνη.

Το 51% των πολιτών αποτιμά θετικά και τη συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα, με το 36% να εκτιμά πως δεν είναι ούτε θετική ούτε αρνητική και μόλις το 8% να την θεωρεί αρνητική. Ακόμη και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (44%) έχει θετική γνώμη για τη συνάντηση.

Σημαντικό στοιχείο από τη δημοσκόπηση είναι ότι το ποσοστό όσων δηλώνουν εθνικά υπερήφανοι έχει ανέβει στο 82%. Παρά τη στήριξη στις ενέργειες τη κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση φαίνεται ότι δεν υπάρχουν θετικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα. Το 39% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι κερδισμένοι είναι οι δανειστές, το 22% και οι δύο πλευρές, το 21% εκτιμά ότι καμία πλευρά δεν είναι κερδισμένη ενώ το 14% θεωρεί ότι κερδίζει η Ελλάδα.

Η καλύτερη κυβέρνηση, λέει το 55%

Το 55% των πολιτών θεωρούν ότι η καλύτερη κυβέρνηση για την Ελλάδα είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και μόνο το 16% της Ν.Δ., ενώ το 25% απαντά "καμία από τις δύο".

Το 32% των πολιτών πιστεύει ότι σήμερα σε σχέση με πριν από 5 χρόνια, το κράτος δουλεύει καλύτερα, το 38% λέει ότι δουλεύει το ίδιο και το 26% ότι δουλεύει χειρότερα.

Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση είναι το 49%, που υπερβαίνει το εκλογικό της ποσοστό (το 50% δεν είναι ικανοποιημένο).

Καταλυτική υπεροχή Τσίπρα έναντι Σαμαρά

Ο Αλ. Τσίπρας έχει 78% δημοτικότητα. Ακολουθεί ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος με 46% (μείωση 5 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), ο Σταύρος Θεοδωράκης με 45% (μείωση 2 μονάδες), ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 35% (5 μονάδες μείωση), ο Αντώνης Σαμαράς είναι αμετάβλητος στο 28%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποχώρησε και από το 21% του Μαρτίου στο 19%, ενώ ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει 9%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Αλ. Τσίπρας με 62% και ακολουθεί ο Αντ. Σαμαράς σε απόσταση 42 μονάδων με ποσοστό 20%.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό των πολιτικών αρχηγών σύμφωνα με τη δημοσκόπηση είναι:

Τσίπρας: γίνεται αμέσως αγαπητός

Σαμαράς: δραστήριος και εργατικός

Μιχαλολιάκος: "σκληρό καρύδι"

Θεοδωράκης: γίνεται αγαπητός, ρεαλιστής

Κουτσούμπας: σταθερός στις ιδέες του

Καμμένος: "σκληρό καρύδι"

Βενιζέλος: πείθει όταν μιλάει.

Η έρευνα της Public Issue είναι πανελλαδική και διεξήχθη σε δείγμα 1.004 ατόμων από τις 26 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου.

Αυγήδημοσκόπηση ΑυγήΤσίπραςΣαμαράςδιαπραγμάτευση
Keywords
Τυχαία Θέματα