Στα μέσα Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για τα επιτόκια και τα καύσιμα – Ποιες είναι οι πιθανές λύσεις

Κάτω από το χαλάκι πετάει για την ώρα η κυβέρνηση το μεγάλο θέμα της αύξησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι έχει σημειωθεί αδιέξοδο στις επαφές που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους εκπροσώπους των Τραπεζών.

Οι Τράπεζες επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει για ένα διάστημα την αποπληρωμή των δόσεων των δανείων, όπως έγινε την περίοδο του κορωνοϊού, ενώ η κυβέρνηση

διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για μια τέτοια λύση.

Στα μέσα Δεκέμβρη αναμένεται να υπάρξει μια νέα συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές προκειμένου να μελετήσουν εκ νέου τις ιδέες που θα έχουν επεξεργαστεί οι δύο πλευρές. Μέχρι τότε θα διερευνηθεί κατά πόσον μπορεί να εφαρμοστεί και στην χώρα μας το «ισπανικό μοντέλο» το οποίο περιλαμβάνει εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του θέματος.

Κάποιες από αυτές τις προτάσεις αφορούν την μείωση των επιτοκίων για 5 χρόνια, την περίοδο χάριτος με ευνοϊκό επιτόκιο για 2 χρόνια, την επιμήκυνση δανείου έως 7 έτη, το πάγωμα δόσεων έως 12 μήνες, με ταυτόχρονη επιμήκυνση έως 7 έτη, αλλά και την μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά.

Πρόθεση όλων των πλευρών είναι να μην δημιουργηθεί ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων, γιατί τότε θα κλιμακωθεί και το ζήτημα των πλειστηριασμών.

Εν τω μεταξύ, το θέμα της ακρίβειας εμφανίζεται να προβληματίζει ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όλες οι μετρήσεις εμφανίζουν τους πολίτες να αγωνιούν για την καθημερινότητα τους. Άλλωστε, από την πορεία αυτού του θέματος και από τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί και πότε θα στηθούν οι κάπες.

Μάλιστα στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), αποτυπώνεται η δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα οι πολίτες, στην πλειοψηφία τους, δίνουν πραγματικό αγώνα για να βγάλουν τον μήνα, προχωρώντας σε ολοένα και περισσότερες περικοπές, ακόμα και βασικών αγαθών.

Μέσα σε αυτό το τοπίο οι προβλέψεις των διεθνών ΜΜΕ, -που λένε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να μετατραπεί σε εφιάλτη η 13η Δεκεμβρίου- οπότε θα αρχίσει η επιβολή των δυτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Η «κόκκινη γραμμή» που έχει βάλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η παρατεταμένη παραμονή του πετρελαίου κίνησης πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Εάν η τιμή ξεπεράσει αυτό το όριο τότε όλα δείχνουν ότι θα ενεργοποιηθεί η επιδότηση στην αντλία, η οποία αναμένεται να κυμαίνεται από 15 έως 20 λεπτά το λίτρο. Η κοστολόγηση του μέτρου υπολογίζεται περίπου στα 30-40 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Χαρίτσης: Θα πληρώσουν 17 εκατ. ευρώ σε έναν και μόνο τεχνικό σύμβουλο

Δημοσκόπηση Marc: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Πώς αξιολογούν οι πολίτες το κυβερνητικό έργο, τι τους ανησυχεί

Παρακολουθήσεις και ΕΥΠ: Με αλλαγές κατατέθηκε στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο

Keywords
Τυχαία Θέματα