Στα «χαρακώματα» ΔΝΤ και Κομισιόν για την Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τις διαφωνίες Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μέτρα που θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα, περιγράφουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων MNI.

Όπως αναφέρουν, αν η Ελλάδα έρθει σύντομα σε συμφωνία με τους δανειστές θα προλάβει να εκταμιεύσει τα απαραίτητα χρήματα ώστε να πληρώσει το ΔΝΤ

στις 30 Ιουνίου.

Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να προέλθουν από τα κέρδη που έχουν αποφέρει στην ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα toy progr;ammatow SMP. Αυτά υπολογίζονται σε 3,3 δισ. ευρώ, ποσό υπεραρκετό για την κάλυψη των 1,5 δισ. ευρώ που χρωστάει στο Ταμείο η χώρα.

Ανώτατος αξιωματούχος είπε ότι αν δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της ως το τέλος της εβδομάδας, τότε «οι πόροι από το 2014 που μπορούν να εγκριθούν με πολιτική απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, είναι δυνατό να εκταμιευτούν μέσα σε μια ήμερα».

«Ορισμένα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να ειδοποιηθούν για την εκταμίευση, αλλά πλέον έχει γίνει περισσότερο μια πολιτική απόφαση» πρόσθεσε.

Ωστόσο, άλλος αξιωματούχος σημείωσε ότι οι διαφορές ανάμεσα στο ταμείο και την Κομισιόν είναι μεγάλες, ακόμα και αν δεν αποτυπώνονται στα επίσημα κείμενα.

«Το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με την λογική της ελληνικής πρότασης, η οποία βασίζεται περισσότερο στους φόρους και λιγότερο στις περικοπές δαπανών. Δεν συμφωνεί με την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και την αύξηση στο φόρο των επιχειρήσεων, ενώ παραμένει σταθερό στην εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ΦΠΑ και 1% από τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό» εξήγησε ο αξιωματούχος.

«Η ΕΚΤ είναι περισσότερο ένας σιωπηλός εταίρος, αλλά θα συμφωνούσε σε μια πρόταση για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να αποκατασταθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα» σημείωσε.

Τέλος, ανέφερε πως «η Κομισιόν συντάσσεται περισσότερο με την ελληνική πρόταση και συμφωνεί ότι κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό μπορεί να καταγραφούν τώρα και να καθοριστούν με περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα».

ΕλλάδαΚομισιόνΔΝΤμέτρασυμφωνίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα