Σοβαρές διαρροές προς την ευρύτερη Δεξιά στις ευρωεκλογές φοβάται το Μαξίμου

Διάχυτη είναι η αγωνία στο κυβερνών κόμμα ότι οι ευρωεκλογές θα φέρουν τις πρώτες συνέπειες της ακρίβειας και των όποιων κυβερνητικών λαθών με την ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων της (ακόμη πιο) Δεξιάς στις ευρωεκλογές.

Πολλοί, δηλαδή, υποστηρίζουν ότι οι επόμενες κάλπες μπορεί να ενισχύσουν τη Λαϊκή Δεξιά έτσι όπως εκφράζεται μέσα από τα μικρότερα κόμματα του Κοινοβουλίου, καθώς οι πολίτες με αυτόν τον τρόπο θα θελήσουν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση τόσο στην ακρίβεια όσο και στο νέο φορολογικό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου

οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι καθώς, παρά τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και το γεγονός ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταφέρει να τραβήξουν χειρόφρενο στις αυξήσεις των τιμών στα ράφια, το πρόβλημα στην Ελλάδα παραμείνει το ίδιο έντονο και σοβαρό.

Γι’ αυτό άλλωστε στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν να δουν αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μπορέσουν να φέρουν κάποια πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Πρόσθετες παρεμβάσεις

Στις 21 Νοεμβρίου, οπότε κατατίθεται το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο θα γνωρίζει αν μπορεί να κάνει κάποιες κινήσεις που να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι παρεμβάσεις πάντως που θα γίνουν μέσα στο 2023 αφορούν την επιταγή ακρίβειας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ λέγεται ότι θα υπάρξουν πρόσθετες πιστώσεις στις κάρτες του market pass.

Για το 2024 υπάρχει πάνω στο τραπέζι το ενδεχόμενο να παραταθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τόσο στην εστίαση όσο και στις μεταφορές.

Με δεδομένο ακόμα ότι ξεκινάει ο χειμώνας και κανείς δεν γνωρίζει πού θα φτάσουν οι τιμές στην ενέργεια εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή, στο κυβερνητικό επιτελείο αναζητούν και εδώ νέες παρεμβάσεις για να προλάβουν τα χειρότερα.

Βραχνάς το φορολογικό

Το αποτέλεσμα των δεύτερων αυτοδιοικητικών εκλογών έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι τίποτα και κανείς δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Κάθε άλλο μάλιστα.

Με βάση, λοιπόν, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τα οποία δείχνουν ένα σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και την εμφανίζουν να βρίσκεται πολύ μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, πολλοί στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται μήπως η όποια αντίδραση υπάρξει για την κυβερνητική πολιτική διοχετευθεί προς τα μικρότερα δεξιά κόμματα.

Σε αυτό το κλίμα οι πιέσεις που δέχθηκε το κυβερνητικό επιτελείο από στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. για το φορολογικό νομοσχέδιο και τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών με τεκμήρια αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Πριν από μερικές μέρες άλλωστε, με αφορμή την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σπαρτιατών, στο περιστύλιο της Βουλής υπήρχαν πηγαδάκια που συζητούσαν ποιες αλλαγές πρέπει να κάνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε.

Έχοντας εισπράξει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην κοινωνία εξαιτίας των αλλαγών που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο, τα στελέχη αυτά επέμεναν ότι επικοινωνιακά υπάρχει πρόβλημα καθώς στην κοινωνία έχει περάσει ότι η κυβέρνηση τους εξαπάτησε προεκλογικά και τώρα τους φορολογεί.

Επισήμαιναν μάλιστα ότι αυτό που έχουν ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο είναι το αφορολόγητο για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες να μην ισχύει για τα τρία πρώτα χρόνια αλλά για τα πέντε πρώτα χρόνια.

Σε αυτό το αίτημά τους ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε ότι δεν μπορεί να τους δώσει θετική ή αρνητική απάντηση εάν πρώτα δεν συνεννοηθεί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Βόμβα και το συνταξιοδοτικό

Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και η δήλωση του υφυπουργού εργασίας Πάνου Τσακλόγλου για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 68 έτη το 2026.

«Μα δεν έχουν καθόλου μυαλό κάποιοι και λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές προαναγγέλλουν τι θα γίνει ύστερα από τρία χρόνια» έλεγαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι δεν έκρυβαν την οργή τους. Οι ίδιοι άνθρωποι καταλόγιζαν μάλιστα στον Τσακλόγλου άγνοια όσον αφορά τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τέτοιες δηλώσεις στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Όταν δεν έχεις τρέξει ποτέ να μαζέψεις σταυρούς για την παράταξη, μπορείς εύκολα να μιλάς χωρίς να σκέφτεσαι» ήταν η χαρακτηριστική τους φράση.

Όπως ήταν φυσικό, η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει την αύξηση των ορίων, με τον Παύλο Μαρινάκη να αναφέρει ότι: «Δεν υπάρχει θέμα αύξησης των ορίων ή οποιασδήποτε αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης. Έγινε μια γενικότερη συζήτηση από τον υφυπουργό, όπως συμβαίνει και σε όλες τις άλλες χώρες. Και αυτό στο οποίο αναφέρθηκε θα είναι μια συζήτηση που γίνεται όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, ανά τρία χρόνια μέχρι το 2027, χωρίς να προαναγγέλλει το οτιδήποτε ο υφυπουργός. Και μάλιστα έγινε και σαφές ότι οποιαδήποτε συζήτηση γίνει το 2027 δεν θα έχει τη λογική που είδαμε σε κάποια δημοσιεύματα κάποιων απότομων αλλαγών, όπως τέλος πάντων περιγράφηκε».

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έκτακτη ενίσχυση τον Δεκέμβριο σε χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά και ΑμεΑ

Γεραπετρίτης: Στη Ραμάλα σήμερα εκτάκτως – Θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό (video)

Αποκάλυψη: Συνάντηση Τσίπρα με Κασσελάκη χθες – Πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού να μην «αιμορραγήσει» άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σοβαρές, Δεξιά, Μαξίμου,sovares, dexia, maximou