Σούπερ μάρκετ: Νέα δεδομένα για προσφορές και εκπτώσεις – Τι αλλάζει από 6 Μαρτίου
Αντιμέτωποι με νέα δεδομένα, αναφορικά με τις προωθητικές ενέργειες και τις προσφορές που ισχύουν για βασικά αγαθά στα ράφια των σούπερ μάρκετ, θα βρεθούν το προσεχές διάστημα οι καταναλωτές.
Συγκεκριμένα, από τις αρχές Μαρτίου ξεκινά η εφαρμογή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας για τις προσφορές και τις εκπτώσεις,
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Απόστολος Πεταλάς, ανέφερε ότι πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό κώδικα, μια ευρωπαϊκή οδηγία η οποία έχει υιοθετηθεί από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
«Ουσιαστικά αφορά έναν κώδικα για την επικοινωνία μείωσης της τιμής ενός προϊόντος σε όλο το φάσμα των λιανικών πωλήσεων» τονίζει ο κ. Πεταλάς.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, η εφαρμογή του νέου κώδικα στα σούπερ μάρκετ και στις άλλες αγορές λιανικής, έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια. «Στα σούπερ μάρκετ ο όγκος των προσφορών είναι πολύ μεγάλος, η ταχύτητα των προϊόντων πολύ γρήγορη και η επισκεψιμότητα του καταναλωτή πολύ συχνή (ένας μέσος καταναλωτής επισκέπτεται τα σούπερ μάρκετ 52 φορές τον χρόνο) άρα η επίδραση σε αυτόν τον κλάδο είναι πολύ μεγάλη. Στο πλαίσιο αυτό, για την προετοιμασία του κλάδου χρειάστηκε περισσότερος χρόνος» σημειώνει.
Ο κώδικας δεοντολογίας αφορά στην επικοινωνία της τιμής, δεν αφορά στην τιμολόγηση προϊόντων, όπως εξήγησε ο κ. Πεταλάς.
Ουσιαστικά, συνέχισε ο ίδιος, έχει δύο βασικές αρχές. Όταν επικοινωνείται μια μείωση τιμής είτε με τη μορφή έκπτωσης είτε με τη μορφή προσφοράς, τότε η επικοινωνία θα γίνεται σε σχέση με την τιμή αναφοράς η οποία είναι η χαμηλότερη τιμή που πουλήθηκε αυτό το προϊόν τις τελευταίες 30 μέρες στο συγκεκριμένο κατάστημα. Το δεύτερο βασικό στοιχείο είναι ότι μια προσφορά ποσοτική (ένα συν ένα δώρο, δύο συν ένα δώρο, τρία συν ένα δώρο) δεν μπορεί να ισχύει όλο το χρόνο γιατί τότε δεν είναι η σωστή τιμή του προϊόντος. Προφανώς, συνεχίζει ο ίδιος, η τιμή του πρέπει να είναι διαφορετική από αυτή που αναφέρεται στην επικοινωνία και για αυτό ακριβώς το λόγο προσδιορίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης ότι ο χρόνος μιας προσφοράς δεν μπορεί να ισχύει περισσότερο από το 1/3 της χρονιάς.
«Η εφαρμογή του κώδικα βοηθάει τον καταναλωτή να μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνει ακριβώς η επικοινωνία που γίνεται για ένα προϊόν. Ο καταναλωτής καταλαβαίνει ότι η επικοινωνία (έκπτωση ή προσφορά) γίνεται με μια τιμή αναφοράς. Έτσι όλα γίνονται πιο ξεκάθαρα για τον καταναλωτή» τονίζει ο κ. Παταλάς.
Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος υπενθύμισε ότι η προετοιμασία των επιχειρήσεων του κλάδου έχει ξεκινήσει εδώ και έξι μήνες, με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και της γενικής γραμματείας Εμπορίου και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν την απαραίτητη συνεργασία με τους παραγωγούς τροφίμων, με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και τον ΕΣΒΕΠ που εκπροσωπεί τις πολυεθνικές εταιρείες ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για την εφαρμογή του κώδικα.
Το σημαντικότερο είναι, σύμφωνα με τον κ. Πεταλά, να κατανοήσει ο καταναλωτής τις αλλαγές. «Ο καταναλωτής όλα αυτά τα χρόνια έχει εθιστεί σε ένα τρόπο που αντιλαμβάνεται τις προσφορές. Αυτό θα αλλάξει ριζικά και, τελικά, ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τις τιμές των προϊόντων και να έχει επίγνωση της τελικής τιμής που πληρώνει για ένα προϊόν».
Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ακρίβειας, ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Απόστολος Πεταλάς αναφέρει: «αρκετά από τα παρεμβατικά μέτρα, όταν αυτά ελήφθησαν στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, είχαν ένα νόημα. Λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε τα μέτρα αποσκοπούσαν στην προστασία του καταναλωτή και της αγοράς». «Ωστόσο, σημειώνει, σχεδόν το σύνολο αυτών των μέτρων είναι ακόμα σε ισχύ σήμερα και ακριβώς λόγω της μεγάλης διάρκειας, η ύπαρξή τους και τον ανταγωνισμό εμποδίζει και τον καταναλωτή δεν βοηθάει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τις αλυσίδες που θα κάνει τις αγορές τους με φθηνότερα προϊόντα».
Από 6 Μαρτίου ο Κώδικας Δεοντολογίας, από 17 Μαρτίου οι έλεγχοιΌπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από πολύμηνη διαβούλευση με όλους τους παράγοντες της αγοράς (σούπερ μάρκετ, βιομηχανία τροφίμων, πολυεθνικές) -ώστε να είναι ξεκάθαρο τι συνιστά έκπτωση και προσφορά και πώς μπορεί να γίνονται οι σχετικές προωθητικές ενέργειες- ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του Κώδικα Δεοντολογίας από την γενική γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Ο εμπλουτισμένος Κώδικας Δεοντολογίας, στον οποίο θα προστεθούν νέες περιπτώσεις παραβάσεων της καταναλωτικής νομοθεσίας και παραδείγματα που αφορούν στις παραπλανητικές εκπτώσεις και προσφορές, θα ανακοινωθεί την Πέμπτη 6 Μαρτίου.
Θα ακολουθήσει δεκαήμερο ενημέρωσης και εξοικείωσης της αγοράς και από τη Δευτέρα 17 Μαρτίου θα ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας.
Δηλαδή, όπως έχει γίνει γνωστό, οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια στα σούπερ μάρκετ θα υπολογίζεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή που πωλήθηκε το εκάστοτε προϊόν στο συγκεκριμένο κατάστημα, τις τελευταίες 30 ημέρες και όχι με την «επίσημη έκπτωση» που δίνει ο προμηθευτής. Στις πολυσυσκευασίες («1+1 δώρο» ή «2+1 δώρο» κ.λπ.), το προϊόν θα πρέπει υποχρεωτικά να διατίθεται και μεμονωμένα στο ράφι, για να μπορεί ο καταναλωτής να συγκρίνει, άμεσα, τις τιμές. Για πολυσυσκευασίες µε προσφορές που ισχύουν έως 60 ημέρες δεν χρειάζεται να υπάρχει ο κωδικός αναφοράς (mother code) του προϊόντος στο ράφι, αρκεί η συνηθισμένη τιμή πώλησης του προϊόντος, εκτός της περιόδου προσφοράς, να είναι αυτή την οποία επικαλείται ο έμπορος στην προσφορά, κάτι που τεκμηριώνεται από τα τιμολόγια που θα έχει στείλει το σούπερ μάρκετ, νωρίτερα, στο υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με την υποχρέωση που έχει από τη νομοθεσία.
Σε ό,τι αφορά σε εμπορικές πρακτικές, όπως εκπτωτικές κάρτες και κουπόνια, με τα οποία έχει ο καταναλωτής το δικαίωμα έκπτωσης τιμής για όλα τα προϊόντα του πωλητή ή για συγκεκριμένες σειρές προϊόντων, κατά τη διάρκεια παρατεταμένων συνεχών περιόδων (π.χ. έξι μήνες, ένα έτος), ή ακόμα όταν ο καταναλωτής λαμβάνει κουπόνι (π.χ. 20% έκπτωση) µε την αγορά που πραγματοποίησε, το οποίο θα ισχύσει για την επόμενη αγορά ή για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εξακολουθούν να ελέγχονται από τις διατάξεις για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Οι ποινές που θα προβλέπονται στον κώδικα θα φτάνουν έως και 1,5 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα μπορεί να διπλασιαστεί.
Διαβάστε επίσης:
ΕΚΤ: Πιθανή νέα μείωση επιτοκίων την Πέμπτη (6/3) – Οι επόμενες κινήσεις
Έρχεται φορολαίλαπα στα φετινά εκκαθαριστικά – Το μέσο ποσό ξεπερνά τα 2.100 ευρώ
Πρώτη φορολογική δήλωση για νέους 18 χρονών και οι υποχρεώσεις που πρέπει να γνωρίζουν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το σύμπτωμα μετά το φαγητό που μπορεί να είναι ένδειξη καρκίνου
- Η επική αντίδραση της Ντέμι Μουρ τη στιγμή που έχασε το Όσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου
- Νέα ανάρτηση της Εύη Βατίδου για τον Αλέξη Κούγια
- Ο Δραμινός που σαρώνει στα τηλεπαιχνίδια γνώσεων
- Νέο τοπίο μετά τα ογκώδη συλλαλητήρια για τα Τέμπη - Τι αποφασίζει η κυβέρνηση
- Τρέχει η μύτη σας; Πώς θα σταματήσετε γρήγορα τη ρινική καταρροή
- Ραγίζει καρδίες ο πατέρα του 22χρονου Ντένις
- Επιτόκια έως 6% για τους μικροαποταμιευτές – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
- Αρκάς: Η χιουμοριστική του «καλημέρα» για την… Καθαρά Δευτέρα
- Αγαπηδάκη: Το αντηλιακό δεν είναι καλλυντικό, είναι μέτρο προστασίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Το μπαλάκι στις… ΗΠΑ: Η Ευρώπη ανακοινώνει «συμμαχία των προθύμων» και προχωρά στον επανεξοπλισμό της – Τα 4 σημεία συμφωνίας
- Καθαρά Δευτέρα: Τα καλύτερα μέρη στην Αθήνα για να πετάξεις χαρταετό
- Πρώτη φορολογική δήλωση για νέους 18 χρονών και οι υποχρεώσεις που πρέπει να γνωρίζουν
- Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα λειτουργήσουν σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα καλεί το Κίεβο να παρακαλάει να… τα βρουν Ρωσία και ΗΠΑ
- Έρχεται φορολαίλαπα στα φετινά εκκαθαριστικά – Το μέσο ποσό ξεπερνά τα 2.100 ευρώ
- Λάζαρος Παπαδόπουλος: Τι είπε για τα Τέμπη, η πρόβλεψη για Παναθηναϊκό-Ολυμπιακό και η συνεργασία με τον Ομπράντοβιτς
- Λευτέρης Βαμβακάρης: Ποιος είναι ο Δραμινός που «σαρώνει» στα τηλεπαιχνίδια γνώσεων – Το έπαθλο… ρεκόρ στο «Πες τη Λέξη»
- Νορβηγία: Νέο «όχι» στη συζήτηση για ένταξη στην ΕΕ
- Ουκρανία: Επιμένουν οι ΗΠΑ, «να φύγει ο Ζελένσκι» για να υπάρξει συνεννόηση

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Σούπερ μάρκετ: Νέα δεδομένα για προσφορές και εκπτώσεις – Τι αλλάζει από 6 Μαρτίου
- Νορβηγία: Νέο «όχι» στη συζήτηση για ένταξη στην ΕΕ
- Λευτέρης Βαμβακάρης: Ποιος είναι ο Δραμινός που «σαρώνει» στα τηλεπαιχνίδια γνώσεων – Το έπαθλο… ρεκόρ στο «Πες τη Λέξη»
- Η Κλέλια Ανδριολάτου κάνει γιόγκα στο TikTok (video)
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, 3 Μαρτίου
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα καλεί το Κίεβο να παρακαλάει να… τα βρουν Ρωσία και ΗΠΑ
- ΕΚΤ: Πιθανή νέα μείωση επιτοκίων την Πέμπτη (6/3) – Οι επόμενες κινήσεις
- Ανακινείται θέμα εκλογικού νόμου (;)
- Ρωσία: Πυρκαγιά σε διυλιστήριο πετρελαίου στην πόλη Ουφά – Προηγήθηκε ισχυρή έκρηξη (video)
- Ουκρανία: Επιμένουν οι ΗΠΑ, «να φύγει ο Ζελένσκι» για να υπάρξει συνεννόηση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τροχαίο στον Περιφερειακό της Θεσσαλονίκης – Μία τραυματίας – BINTEO
- «Μίνι» εκεχειρία προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ, άνοιγμα Ζελένσκι σε Τραμπ
- Klavdia, Playmen & Above Suspicion έδωσαν ρυθμό στην Τελετή Λήξης Πατρινού Καρναβαλιού 2025 (φωτο+video)
- Καβάλα: Τροχαίο κοντά στα διόδια της Μουσθένης – Πετάχτηκε εκτός οχήματος (φωτο)
- Νηστεία και υγεία – Τι έδειξαν μελέτες που έγιναν στο Εργαστήριο Βιοχημείας, Φυσιολογίας και Διατροφής της Άσκησης του παν. Θεσσαλίας
- Ανοιχτές οι αγορές σε Βαρβάκειο, Ρέντη, Πειραιά για να προμηθευτούν οι καταναλωτές τα σαρακοστιανά
- Τροχαίο με τραυματία στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης
- «Γη και ύδωρ» από το Μεξικό προς εξευμενισμό του Τραμπ
- Καιρός Καθαρά Δευτέρα: Η πρόγνωση της ΕΜΥ
- Η ταινία «Anora» μεγάλη νικήτρια της βραδιάς με 5 Όσκαρ