Σουέζ: Το Ever Given πλέει και πάλι – Πότε αποκαθίσταται πλήρως η ναυσιπλοΐα (Videos)

Το Ever Given απεγκλωβίστηκε μερικώς, ενώ περαιτέρω εργασίες αναμένεται να γίνουν αργότερα σήμερα στη Διώρυγα του Σουέζ. Πάντως εκατοντάδες άλλα πλοία με εμπορευματοκιβώτια, πλοία ξηρού φορτίου και τάνκερ με πετρέλαιο παραμένουν σταματημένα και στις δύο πλευρές της διώρυγας.

«Η θέση του πλοίου έχει επανέλθει κατά το 80% στη σωστή κατεύθυνση», εκτίμησε ο Οσάμα Ράμπια, πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, προτού προσθέσει ότι η πρύμνη του σκάφος

«απομακρύνθηκε κατά 102 μέτρα από την όχθη ενώ απείχε τέσσερα μέτρα μόλις».

The Ever Given is floatingpic.twitter.com/GNzlzaom8q

— Evan Hill (@evanchill) March 29, 2021

Στην ανακοίνωση της αρχής, ο ναύαρχος Ράμπια ανακοίνωση ότι το πλοίο άρχισε «με επιτυχία» να πλέει ξανά.
«Οι ελιγμοί ώστε το πλοίο να πλεύσει ξανά θα ξαναρχίσουν όταν η ροή του νερού θα αυξηθεί εκ νέου, από τις 11:30» (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε, εξηγώντας πως το νερό πρέπει να φθάσει σε επαρκές επίπεδο ώστε να «πλεύσει ξανά πλήρως το σκάφος κατά τρόπο ώστε να επανατοποθετηθεί στο μέσον της θαλάσσιας οδού».

#BREAKING| Ever Given was successfully re-floated

at 4.30 am local time and was being secured at the moment, Inchcape, a global provider of marine services said on Twitter __ REUTERS#Egypt #Suez #SuezCanal #EVERGIVEN #Evergreen #BreakingNews|#قناة_السويس #السفينة_الجائحة #عاجل pic.twitter.com/HxFAW2LUzw

Egypt Today Magazine (@EgyptTodayMag) March 29, 2021

Χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της Διώρυγας, ο Aιγύπτιος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η ναυσιπλοΐα θα ξαναρχίσει «μετά το τέλος των επιχειρήσεων για να πλεύσει ξανά πλήρως το σκάφος, το οποίο θα κατευθυνθεί κατόπιν προς τη ζώνη αναμονής» ώστε να αποφραχθεί το κανάλι.

: The Ever Given Vessel re-floated and has restarted its engines.#Suez #Evergreen #EVERGIVEN #SuezUnblocked pic.twitter.com/ejHwcm5r1T

— Mohammed Soliman (@ThisIsSoliman) March 29, 2021

369 vessels queuing and waiting to pass through the Suez Canal. #SuezCrisis #SuezBLOCKED #suezkanaal #suezblockage #Evergreen #EVERGIVEN pic.twitter.com/QfVssFHHeR

— Alvin Foo (@alvinfoo) March 28, 2021Διακύμανση τιμών πετρελαίου

Οι τιμές είχαν παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις τις τελευταίες ημέρες καθώς χρηματιστές και επενδυτές προσπαθούσαν να σταθμίσουν τον αντίκτυπο από το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ και την επίπτωση από τα lockdown για τον έλεγχο των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η είδηση της μετακίνησης του Ever Given ώθησε τις τιμές του πετρελαίου να μειωθούν σημαντικά μετά την αρχική ελαφρά υποχώρησή τους το πρωί.

Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε 1,8% στα 63,38 δολάρια το βαρέλι στις 8.58 (ώρα Ελλάδας), ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού μειώθηκε 2,2% στα 59,63 δολάρια. Πριν από λίγο, οι απώλειες είχαν περιοριστεί στο 0,5% για το μπρεντ και στο 1% για το αμερικανικό αργό.

Καντερές: Βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος ώρα

Στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή βρέθηκε το γιγάντιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, μετεωρολόγο και φυσικό Νίκο Καντερέ, γεγονός που οδήγησε στην εγκλωβισμό του σε σημείο της Διώρυγας του Σουέζ προκαλώντας «έμφραγμα» στο παγκόσμιο εμπόριο.

Όπως αναφέρει στο CNN Greece o γνωστός μετεωρολόγος:

«Πιστεύω ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο συνδυασμός του ύψους του πλοίου (η επιφάνεια του πλοίου συν το εμπόρευμα) και της δύναμης του ανέμου. Γνωρίζουμε ότι το μήκος του πλοίου ήταν περίπου 400 μέτρα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι σε τι ύψος ήταν το εμπόρευμα, τα εμπορευματοκιβώτια που υπήρχαν επάνω, δηλαδή πώς διαμορφωνόταν η συνολική επιφάνεια», εκτιμά ο κ. Καντερές.

Και εξηγεί:

«Δεδομένου ότι την ημέρα του συμβάντος φυσούσαν άνεμοι που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έφταναν τα 85, 90 ίσως και τα 100 χλμ./ώρα, δηλαδή 9 και 10 μποφόρ, δημιουργήθηκαν πολύ μεγάλες πιέσεις σε αυτήν την επιφάνεια του πλοίου, το οποίο ενδεχομένως να ήταν και υπερφορτωμένο, έτσι ώστε να μετακινήσουν το σκάφος αυτό.
Πιστεύω ότι πρέπει να μετακινήθηκε προς την κατεύθυνση του ανέμου. Δεν νομίζω ότι η αμμοθύελλα -όπως εκτιμήθηκε αρχικά- ήταν το καθοριστικό, διότι υπάρχουν ραντάρ. Απλώς, η μεγάλη ένταση των ανέμων και ίσως το στένεμα της συγκεκριμένης περιοχής ‘κανάλισε’ κατά το κοινώς λεγόμενο περισσότερο τους ανέμους αυτούς, έτσι ώστε να προκύψει αυτό το αποτέλεσμα», υπογραμμίζει.

Ο πρώην διευθυντής προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας εκτιμά ότι οι Αρχές της Διώρυγας ενδεχομένως θα μπορούσαν να έχουν μεριμνήσει για την αποφυγή του συμβάντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα