Σουδάν: Ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων

Προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί το μεταφορικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο απογειώθηκε το απόγευμα από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο. Το C-27 θα παραλάβει τους Έλληνες από το Σουδάν. Ο χάρτης της επιχείρησης απεγκλωβισμού.

Το C-27 της Πολεμικής μας Αεροπορίας αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας περίπου στις 8 – 9 το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με το STAR. Το αεροσκάφος

μεταφέρει κυρίως κομάντος και ιατρικό προσωπικό, ωστόσο δεν εχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των Ελλήνων του Σουδάν που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς κάποιοι ίσως παραμείνουν στο Τζιμπουτί ή στην Αίγυπτο.

Το C-27 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ασουάν το απόγευμα της Δευτέρας (24.04.2023) και προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί στις 21.30 (ώρα Ελλάδας). Από εκεί, θα χρειαστεί περίπου 4,5 ώρες για να επιστρέψει στην Αίγυπτο και μετά τον ανεφοδιασμό θα απογειωθεί με προορισμό την Ελλάδα. Το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου 3 με 4 ώρες. 

Επικεφαλής της αποστολής είναι ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, που είναι εντεταλμένος να ενημερώνει απευθείας τον Πρωθυπουργό σε κάθε κρίσιμη φάση της όλης επιχείρησης.

Το δεύτερο ελληνικό αεροσκάφος, ένα C-130, παραμένει στην Αίγυπτο, αναμένοντας οδηγίες, για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να μεταφέρει κι άλλους Έλληνες, εφόσον συνεχιστούν οι απεγκλωβισμοί όσων παραμένουν στο Σουδάν.

Για το ζήτημα της επιχείρησης απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν, ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα, σε συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους τους, στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο Εξωτερικών.

Απεγκλωβίστηκαν 28 Έλληνες από το Σουδάν

Συνολικά μέχρι τώρα 28 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους έχουν απεγκλωβιστεί χθες και σήμερα από το Σουδάν. Σήμερα το πρωί απεγκλωβίστηκαν 10 Έλληνες και ακόμη 5, με τη συνδρομή της Ιταλίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Την Κυριακή απεγκλωβίστηκαν περίπου 13 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και 2 τραυματίες. Ο ένας από τους δύο Έλληνες τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση, καθώς ο τραυματισμός του από θραύσματα στην κοιλιά έχει επιδεινωθεί από υποκείμενα νοσήματα.

Η διαδικασία απεγκλωβισμού των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες. Νωρίτερα και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συνομιλία και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι με στόχο «τον περαιτέρω συντονισμό των προσπαθειών παροχής βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και για τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα».

Το «ευχαριστώ» Δένδια σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στο Λουξεμβούργο με την Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, την οποία ευχαρίστησε διά ζώσης για τη βοήθεια της Γαλλίας στον απεγκλωβισμό ομάδας Ελλήνων και μελών οικογενειών τους από το Σουδάν.

Σε δήλωσή του προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις «τεράστιες προσπάθειες» που καταβάλλει και τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ. Επίσης, επισήμανε πως η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις «και ως Ευρώπη στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό».

Είχα επίσης την ευκαιρία να ευχαριστήσω και δια ζώσης την ομόλογό μου, C.Colonna, για τη βοήθεια της Γαλλίας στον απεγκλωβισμό ομάδας Ελλήνων & μελών οικογενειών τους από το Σουδάν.

Ο Δένδιας θα ενημερώσει αύριο τα κόμματα για την κατάσταση στο Σουδάν

Αύριο, Τρίτη, στις 12:00, ο Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει τα κόμματα για για την κατάσταση στο Σουδάν, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης:

Μακρόν: Τον υποδέχθηκαν με… κατσαρόλες και στο Βέλγιο (Video)

6+1 αιρέσεις που οδήγησαν σε αυτοκτονία ή και σφαγή τα μέλη τους

Απολύθηκε από το CNN o Ντον Λέμον – Δηλώνει έκπληκτος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σουδάν, Προσγειώθηκε, Τζιμπουτί, Έλληνες,soudan, prosgeiothike, tzibouti, ellines