Σωτηρία Παλιούρα: Μια διεθνής γιατρός που επενδύει ακόμη στην Ελλάδα

ΕΛΛAΔΑ

Στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν ακόμη Έλληνες επιστήμονες με διεθνείς διακρίσεις…Ένα από αυτά τα λαμπρά παραδείγματα είναι και η 36 χρονη Ελληνίδα οφθαλμίατρος Σωτηρία Παλιούρα από την Λαμία. Μετά από πολυετείς σπουδές στις ΗΠΑ, η Σωτηρία επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα

πριν από 1.5 περίπου χρόνο.

Τα χρόνια στις ΗΠΑ

Η Σωτηρία μετέβη στις ΗΠΑ το 1999 για τις προπτυχιακές σπουδές της στο διεθνούς φήμης Παν/μιο Yale. Αποφοίτησε 4 χρόνια αργότερα στο top10% των 1,400 περίπου φοιτητών του έτους της και εξελέγη στον τιμητικό παναμερικανικό σύλλογο αρίστων αποφοίτων ΦΒΚ.

Συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία στην Ιατρική Σχολή του Παν/μιου Yale από την οποία αποφοίτησε με Άριστα ανάμεσα στους 5 καλύτερους φοιτητές του έτους της και βραβεύτηκε με τα MD/PhD Thesis Prize, Farr Scholar Excellence in Research Award, και Robert Macnab Memorial Prize. Η διδακτορική της διατριβή στα εργαστήρια των Dieter Soll και Thomas Steitz, κατόχου του βραβείου Νόμπελ 2009, δημοσιεύτηκε σε κορυφαία περιοδικά όπως το Science και το Nature Chemical Biology και η ίδια επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο 57ο Συνέδριο Κατόχων Βραβείου Nobel Ιατρικής στο Lindau της Γερμανίας.

Διετέλεσε τον πρώτο χρόνο ειδικότητας (Χειρουργική και Παθολογία, Internship) στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Memorial στην Νέα Υόρκη, στο τέλος του οποίου βραβεύθηκε για την αφοσίωσή της στην εξαίρετη περίθαλψη των ασθενών. Ολοκλήρωσε πρωτοποριακές κλινικές μελέτες για τις οποίες βραβεύθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Έρευνας στην Οφθαλμολογια (ARVO Foundation) και τον Σύλλογο Αποφοίτων της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Harvard.

Εκπαιδεύθηκε στην Οφθαλμολογία (Residency) στην Οφθαλμολογική Κλινική του Παν/μίoυ Harvard και έλαβε βραβεύσεις για το επιστημονικό της έργο από το τμήμα Κερατοειδούς (Harvard Cornea Center of Excellence), την Εταιρεία Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής των ΗΠΑ (ASCRS), και τον Οφθαλμολογικό Σύλλογο Νέας Αγγλίας (NEOS).

Εξειδικεύθηκε στο τμήμα Κερατοειδούς και Διαθλαστικής Χειρουργικής του Bascom Palmer Eye Institute, του Νο1 πανεπιστημιακού οφθαλμολογικού κέντρου στις ΗΠΑ τα τελευταία 15 χρόνια (2002 – 2017), όπου και πήρε τον τίτλο της Επίκουρης Καθηγήτριας Οφθαλμολογίας το 2015. Το 2014 διακρίθηκε ανάμεσα σε όλους τους εξειδικευόμενους στον κερατοειδή και την διαθλαστική χειρουργική στις Η.Π.Α. με την υποτροφία “Claes Dohlman”.

Το 2015 έλαβε την υποτροφία “Σπύρος Γεωργαράς” από την Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής που της έδωσε την δυνατότητα να μαθητεύσει στην Τράπεζα Οφθαλμών Florida Lions και να αποκτήσει τον τίτλο Certified Eye Bank Technician από την Αμερικάνικη Ένωση Τραπεζών Οφθαλμών (Eye Bank Association of America).

Πίσω στην Ελλάδα

Η κα Παλιούρα εξετάζει ασθενείς σε Οφθαλμολογική Κλινική της Αθήνας και συμμετέχει στις εθελοντικές δράσεις των Γιατρών του Κόσμου (Medicins du Monde – Greece) εντός και εκτός Αθήνας σε εβδομαδιαία βάση.

Ωστόσο συνεχίζει να συνεργάζεται με την πανεπιστημιακή οφθαλμολογική κλινική του Bascom Palmer Eye Institute ως visiting assistant professor και εκπαιδεύει ειδικευόμενους από ΗΠΑ στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του international elective τους. Επίσης, έχει αρχίσει ένα πρόγραμμα συνεργασίας με την Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Yale για την εκπαίδευση φοιτητών κατά τον τελευταίο χρόνο της σχολής τους στα πλαίσια international elective.

Η Σωτηρία στοχεύει στην ίδρυση μίας ενεργούς Τράπεζας Οφθαλμών στην Ελλάδα και στην ενίσχυση της ιδέας της δωρεάς κερατοειδούς και οργάνων στην ελληνική κοινωνία. Έχει δημιουργήσει την εθελοντική ομάδα “Visionaries”, η οποία έχει στόχο την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας για την δωρεά και μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Τέλος, η κα Παλιούρα είναι συνιδρυτικό μέλος της ομάδας wecangiveback.org και της Κοιν.Σ.Επ. Project Layali που έχουν στόχο την υγιή ένταξη μεταναστών, προσφύγων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην ελληνική κοινωνία μέσω δράσεων προσφοράς και εθελοντισμού.

οφθαλμίατροςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα