Σκοτσέζικος "πονοκέφαλος" σε περίπτωση Brexit

ΚΟΣΜΟΣ

Η επαναφορά του αιτήματος για ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο ενδεχομένως να είναι άλλη μία παρενέργεια του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Ο πρώην και η νυν ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) Άλεξ Σάλμοντ και Νικολά Στάρτζεον με δηλώσεις τους κατέστησαν σαφές ότι, στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα

υπερισχύσει η ψήφος υπέρ του Brexit, τότε το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επανεξετάσει το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζεον, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, επισήμανε ότι «σαφέστατα, το δημοψήφισμα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού στο Ηνωμένο Βασίλειο», προσθέτοντας ότι αν η Αγγλία βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. και η Σκωτία ψηφίσει υπέρ της παραμονής, τότε πιθανόν να υπάρξει μεγάλη ενίσχυση όσων υποστηρίζουν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτιας.

Παρόμοιες θέσεις εξέφρασε και ο πρώην ηγέτης του SNP Άλεξ Σάλμοντ, μιλώντας σε διαδικτυακό debate της Daily Mail και του Huffington Post, υπογραμμίζοντας ότι το μανιφέστο του κόμματος είναι ξεκάθαρο, ότι στην περίπτωση που η Σκωτία οδηγηθεί εκτός Ε.Ε. παρά τη θέλησή της, το κοινοβούλιο της χώρας θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της.

Σημειώνεται ότι σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos MORI για λογαριασμό του STV, το ποσοστό των Σκωτσέζων ψηφοφόρων που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, παραμένει υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνο των υπερμάχων του Brexit, ωστόσο καταγράφει σημαντικές απώλειες σε σύγκριση με 6 εβδομάδες πριν, καταδεικνύει μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση , εκ των 1.000 ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 6ης και 12ης Ιουνίου, το 53% τασσόταν υπέρ της παραμονής και το 32% υποστήριζε την αποχώρηση της Βρετανίας ενώ το 15% των ερωτηθέντων δηλωνε αναποφάσιστο, σε σύγκριση με το 66% υπέρ της παραμονής και το 29% υπέρ της εξόδου αντίστοιχα πριν από έξι εβδομάδες.

Μεταξύ εκείνων που είναι πολύ πιθανόν να ψηφίσουν, οι υποστηρικτές της παραμονής καταγράφουν προβάδισμα της τάξης του 25%, στο 58%. «Ήταν εμφανές βάσει των δημοσκοπήσεων εδώ και πολύ καιρό ότι οι Σκωτσέζοι είναι περισσότερο πιθανό να στηρίξουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. σε σύγκριση με τους ψηφοφόρους από άλλες περιφέρειες της Βρετανίας, ειδικά στην Αγγλία» δήλωσε ο διευθυντής του Ipsos MORI της Σκωτίας Μαρκ Ντιφέι. Υπενθυμίζεται ότι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν με ποσοστό 55% έναντι 44% κατά της ανεξαρτησίας τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ηνωμένο ΒασίλειοΔημοψήφισμαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΣκωτίαBrexitHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα