Σκληρό παζάρι για το χρέος

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Αν η χθεσινή μέρα ξεκίνη­σε με εκνευρισμό και όρ­γιο διαρροών που «τίνα­ζαν» στον αέρα την τριμε­ρή μεταξύ Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ, το επικοινωνιακό κλίμα ανατράπηκε άρδην το απόγευμα, οπότε τελι­κά κλείδωσε η συνάντηση του Τσίπρα με τους δύο ηγέτες.

Παρά τη θεαματική βελτίω­ση του κλίματος, πάντως, ώς την ώρα που έκλεινε αυτό το κείμενο, πριν

από την τριμερή, αναμενόταν ενδεχομένως κάποια πρόοδος, όχι ωστόσο τέτοια που να παραπέμπει σε άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας. Ο επίτροπος Οικονο­μικών σημείωνε ότι η συμφωνία «είναι πιο πιθανή παρά ποτέ» προσθέτοντας ότι χρειάζεται πολιτική βούληση απ' όλους και πως «οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικές για την Ελλάδα».

Ωστόσο ο πάγος έσπασε μόνο όταν η Αθήνα έδειξε πρόθεση να κάνει μια περαιτέρω υποχώρηση για το πρωτο­γενές πλεόνασμα του 2015 ανεβάζοντάς το στο 1% από το 0,75% που προέβλεπε η αντιπρόταση που απέστειλε στους θεσμούς τα ξημερώματα της Τρίτης (κυβερνητικές πηγές διευκρί­νιζαν πάντως ότι η κυβέρνηση συζη­τά τους στόχους, αλλά προς το παρόν οι διαφωνίες παραμένουν). Ο πάγος έσπασε και με τον «έξαλλο» Γιούνκερ, με τον οποίο ο Τσίπρας συναντήθηκε το απόγευμα, ενώ κλείστηκε νέο ρα­ντεβού για σήμερα.

Προηγουμένως ασκήθηκε τρομα­κτική πολιτική κι επικοινωνιακή πίεση στην κυβέρνηση:

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαρ­γαρίτης Σχοινάς δήλωνε χθες το πρωί ότι ο Πιέρ Μοσκοβισί είχε ενημερώσει από το βράδυ την ελληνική κυβέρνηση ότι η πρότασή της δεν γίνεται αποδε­κτή. Η δήλωση αυτή ήρθε λίγο αφότου το Μαξίμου είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι μέχρι το πρωί της Τετάρτης δεν είχε καμία απάντηση ή σχόλιο των θεσμών στην πρότασή της. Και βεβαίως διέψευσε και τα περί βραδινής ενημέρω­σης από τον Μοσκοβισί.

Γαλλικές και γερμανικές διαρροές άφηναν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μην υπάρξει τριμερής, ενώ και τα επιτε­λεία των Ολάντ και Μέρκελ «επιβεβαί­ωναν» ότι δεν είχε κλειδώσει καμία συ­νάντηση. Καλλιεργήθηκαν, επομένως, εντυπώσεις ότι οι δύο ηγέτες άδειασαν την κυβέρνηση, η οποία είχε σπεύσει από το προηγούμενο βράδυ να ανα­κοινώσει τη συνάντηση στο πρόγραμ­μα του πρωθυπουργού. Λίγο αργότε­ρα αφηνόταν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση στο τέλος της μέρας, αν η ελληνική πλευρά έδειχνε τη... βούλησή της.

Την ώρα που το κλίμα σημείωνε στροφή 180 μοιρών το Bloomberg σε δημοσίευμά του έκανε λόγο για γερ­μανικό σχέδιο με στόχο μια κλιμακωτή συμφωνία με την Ελλάδα. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, αν η Ελλάδα υλοποιή­σει έστω και μία μεταρρύθμιση από αυ­τές που της ζητούν οι δανειστές, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευ- ση πόρων. Από την ελληνική πλευρά πάντως υποστηρίζουν ότι τέτοιο θέμα δεν τέθηκε κατά την προπαρασκευα­στική της τριμερούς μεταξύ των συ­νεργατών των τριών ηγετών.

47 σελίδες και 6 άξονες

Στο μεταξύ, μπορεί η συνάντηση της περασμένης Τετάρτης μεταξύ Τσίπρα και Γιούνκερ να οδήγησε σε προσω­ρινή εμπλοκή της διαπραγμάτευσης, ωστόσο έδειξε πιο καθαρά από κάθε άλλη στιγμή το πού βρισκόμαστε και τι επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβερνητική πρόταση των 47 σε­λίδων αποκάλυψε πόσο μακριά από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έχει κά­τσει η «μπίλια» των κοινών τόπων της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group: τόσο που ο Τσίπρας να μην μπορεί να προχωρήσει σε συμβιβασμό χωρίς τα δυο-τρία εκείνα στοιχεία που θα την κάνουν υπερασπίσιμη στο εσωτερικό της χώρας και κυρίως των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ.

Προφανώς δεν υπάρχει συνάντηση στα «μισά του δρόμου». Αντιθέτως, φαίνεται η κυβέρνηση να έχει διανύσει πολύ δρόμο για να συναντήσει τους δα­νειστές, τη στιγμή που εκείνοι δείχνουν να αρνούνται να κάνουν βήματα προ­σέγγισης αν δεν κλείσει το τρέχον πρό­γραμμα.

Αυτό που μπορεί να διασώσει τα προσχήματα και να αποτρέψει το κακό σενάριο να φορτωθεί ο Τσίπρας μόνο επώδυνα μέτρα χωρίς μια προοπτική για το μέλλον, είναι πρώτα και κύρια η λύση στο θέμα του χρέους, δηλαδή η οικοδόμηση μιας προοπτικής για την επόμενη μέρα, κάτι που, μεταξύ άλ­λων, θα δώσει ένα επιχείρημα στήριξης στους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Στη συνέντευξή του στην «Κοριέρε ντελα Σέρα» ο πρωθυπουργός τονίζει ότι το κρίσιμο είναι να συμφωνήσουμε όχι μόνο για το πώς τελειώνει το πρό­γραμμα, αλλά και για το πώς ξημερώνει η επόμενη μέρα.

Εν προκειμένω ο πρωθυπουργός επι­διώκει μια σαφή και ρητή δέσμευση για λύση στο θέμα του χρέους το επό­μενο διάστημα καθώς και πρόβλεψη για επενδυτικό πακέτο που θα διασφαλίζει αναπτυξιακή προοπτική της οικονομί­ας. Δίπλα σε αυτά η κυβέρνηση επιδιώ­κει να διασώσει το ύψος των συντάξεων και του πραγματικού μισθού, ώστε να μπορεί να επικαλεστεί μια πιο φιλολαϊ­κή έκβαση της διαπραγμάτευσης και να μετριάσει το αποτέλεσμα των φορολο­γικών επιβαρύνσεων που έρχονται μέ­σω του ΦΠΑ, της έκτακτης εισφοράς, της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

Αλλωστε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «θα χρειαστεί να υπάρξει αύξηση εσόδων». Εφόσον δεν μπορεί να αποφευχθεί η αύξηση εσόδων, το ζήτημα είναι να μην τη φορτωθούν τα συνήθη υποζύγια, γι' αυτό μίλησε για αναδιανομή των βα­ρών, χωρίς προς το παρόν να φαίνεται ότι αυτό είναι εύκολο.

Τις διεκδικήσεις αυτές, οι οποίες θα «ελαφρύνουν» το επώδυνο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της αύξησης των εσόδων, περι­έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, θέτοντας 6 άξονες:

- Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσμα­τα, ώστε ο λογαριασμός να κρατηθεί χαμηλά κατά 8 δισ. ώς τα μέσα του 2016 σε σχέση με τους στόχους που είχε συμφωνήσει η συγκυβέρνηση Σα­μαρά - Βενιζέλου.

- Απομείωση - αναδιάρθρωση του χρέους.

- Προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού.

- Αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας με στόχο να πληρώσουν τα υψηλά ει­σοδήματα.

- Επαναφορά των συλλογικών δια­πραγματεύσεων και σταδιακή αποκα­τάσταση των εργασιακών σχέσεων.

- Ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα, ώστε να προκαλέσει θετικό σοκ στην οικονομία, κινητοποιώντας και το λιμνάζον δυναμικό της.

Η πρόταση της Αθήνας για το χρέ­ος, σημειώνεται, περιλαμβάνει εννιάμηνη παράταση με αγορά ομολό­γων από τον Ε5Μ που κατέχει η ΕΚΤ («ομόλογα Τρισέ») ύψους 27 δισ. και την ανταλλαγή τους με ομόλογα με χαμηλότερο επιτόκιο από το σημερι­νό (8%). Παράλληλα, προβλέπει την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσε­ων της χώρας ώς τον Μάρτιο του 2016 από πόρους των οποίων η εκταμίευση εκκρεμεί, όπως τα 10,9 δισ. του ΤΧΣ, τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, η τελευταία δόση του τρέχοντος δανεί­ου κ.λπ. Πρόκειται για ποσά που συ­νολικά αγγίζουν το ύψος των υποχρε­ώσεων της χώρας σε τόκους και χρεο­λύσια ώς την επόμενη άνοιξη.

παζάριχρέοςπρότασηBrussels GroupΜέρκελΟλάντΤσίπραςIssue: 1868Issue date: 11-06-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα