Σκληρή δουλειά για ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας ζήτησε ο πρωθυπουργός – Προσκλητήριο στους Έλληνες επενδυτές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σε μια καθημαγμένη οικονομία δεν υπάρχουν ευημερούντες. Σας καλώ να αναστρέψουμε αυτή τη σισύφεια πορεία, σας καλώ να δουλέψουμε σκληρά με όραμα και σχέδιο ώστε η Ελλάδα να γίνει συνώνυμο της προσπάθειας για ανάκαμψη, της αλληλεγγύης και της ευημερίας».

Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του στην εκδήλωση «Ελλάδα 2021: Παραγωγική Ανασυγκρότηση – Δίκαιη Ανάπτυξη»

όπου παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάπτυξη ως το 2012. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης και διοργανώθηκε από τα παραγωγικά υπουργεία( Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στο όραμα για την Ελλάδα του 2021, το οποίο περιλαμβάνει τη δίκαιη ανάπτυξη, δηλαδή ανάπτυξη η οποία θα συνδεθεί με την μείωση της ανεργίας καθώς στόχος είναι η «σταδιακή ένταξη του παραγωγικού δυναμικού που σήμερα βρίσκεται στην γκρίζα ζώνη της ανεργίας. «Αν δεν σχεδιάσουμε με όραμα η ανάπτυξη που θα έρθει δε θα πιάσει τόπο», σημείωσε, όπως συνέβη την προηγούμενη δεκαετία.

Επισήμανε ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης δημιουργείται για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον το οποίο επιτρέπει οι κυβερνητικές προσπάθειες να επικεντρωθούν στον στρατηγικό στόχο της «Δίκαιης Ανάπτυξης»

Ειδικότερα, όσον αφορά την κυβερνητική αντίληψη για τη ανάπτυξη ο πρωθυπουργός μίλησε για τη δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση σε ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, η οποία

θα παράγει βιώσιμες θέσεις εργασίας αξιοπρεπώς αμειβόμενες,θα αξιοποιεί ανεκμετάλλευτες δυνατότητες της χώρας σε ανθρώπινο δυναμικό υψηλής ειδίκευσης , το φυσικό περιβάλλον και τη γεωγραφική θέση της χώραςΘα υποστηρίζεται από ένα κράτος που θα έχει επιτελικό ρόλο στην οικονομία, με υπηρεσίες υψηλής στάθμης και αντιγραφειοκρατικόΘα υποστηρίζει ένα δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος που θα κατανέμει τις υπηρεσίες του σε αυτούς που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Με δεδομένους τους παραπάνω στόχους στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία .

Καταρχάς αναφέρθηκε στη ζημιά των τελευταίων χρόνων στον τομέα των επενδύσεων καθώς όπως υπογράμμισε από το 2009 ως το 2014 οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 67%. Επίσης, έστειλε το μήνυμα ότι από εδώ και στο εξής οι έλληνες επενδυτές πρέπει να είναι εκείνοι που θα στηρίξουν πρώτοι την ελληνική - είναι, είπε, ένα ισχυρό σήμα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Ως προς τα αναπτυξιακά – χρηματοδοτικά εργαλεία ανέφερε

Την επαναφορά του waiver και την ένταξη των τραπεζών στην ποσοτική χαλάρωση που επιτρέπει την πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμόΤον μηχανισμό αναδιάρθρωσης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που θα επιτρέψει την αναχρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεωνΤον νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος επιτρέπει τη δημιουργία καινοτόμων, εξωστρεφών, δυναμικών επιχειρήσεων, δίνει έμφαση στην επανεκβιομηχάνιση και στους διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς, σητρίζει περιοχές με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική, και προβλέπει φοροαπαλλαγές οι οποίες όμως συνδέονται με την απόδοση.Το ΕΣΠΑ, τα κονδύλια του οποίου συνδέονται με τις προτεραιότητες του αναπτυξιακού νόμου, δηλαδή την αγροδιατροφική παραγωγή την υγεία και τα φάρμακα, τις τεχνολογίες πληροφορικής κι επικοινωνιών την ενέργεια, το περιβάλλον τις μεταφορές και τις κατασκευές, τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν από το προηγούμενο και από το τρέχον ΕΣΠΑ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από τα αγροτικά προγράμματα και από τους πόρους του αναπτυξιακού ανέρχονται σε 6,75 διςΤο πακέτο Γιούνκερ, στο οποίο ήδη έχουν εγκριθεί 42 προς ένταξη έργα, το οποίο θα ανέλθει σε 5,6 δις.Την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, η οποία περνάει μέσα από το νέο υπερταμείο το οποίο ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε λέγοντας ότι δίνει τη δυνατότητα ορθολογικής κι επωφελούς για το Δημόσιο εκμετάλλευσης της κρατικής περιουσίας και τονώνει την επενδυτική δραστηριότητα. Η αξιοποίηση συνίσταται σε πώληση πλειοψηφικών και μειοψηφικών πακέτων αλλά και συμβάσεις παραχώρησης.

Στα παραπάνω εργαλεία πρόσθεσε και :

την αναδιοργάνωση του κράτους ώστε αυτό να είναι φιλικό προς τις επενδύσεις, να μην χαρακτηρίζεται από γραφειοκρατία, να έχει σαφές θεσμικό πλαίσιο και να αξιοποιεί οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ και Παγκόσμια Τράπεζατην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού διακίου.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση μεγάλων έργων που όπως είπε «τα βρήκαμε παρατημένα και τα επανεκκινήσαμε» από θετικότερη βάση για το συμφέρον του δημοσίου. Αυτά είναι οι 5 οδικοί άξονες, 2 εκ των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2016 και οι υπόλοιποι το 2017 (Κόρινθος –Τρίπολη –Καλαμάτα, Μαλιακός – Κλειδί, Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός Ε65) και το Μετρό της Θεσσαλονίκης με ορίζοντα ολοκλήρωσης (βασική γραμμή κι επέκταση προς Καλαμαριά) το 2020.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και νέα έργα:

τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας (Βεϊκου – Γουδί) η οποία δημοπρατείται εντός του 2016Το Αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, ύψους 850 εκ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην πενταετία,Τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, με στόχο να ενταχθεί στο πακέτο Γιούνκερ και να ξεκινήσει το 2018.Τον Σιδηρόδρομο ΠΑΘΕΤην επέκταση του τραμ προς το ΚερατσίνιΤο τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδας Ε65Τον Αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον αγωγό φυσικού αερίου TAΡ η κατασκευή του οποίου υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 8.000 θέσεις εργασίας (οι εργασίες έχουν ξεκινήσεις) και του σχεδιαζόμενου αγωγού IGB για τη μεταφορά φυσικού αερίου στι χώρες της νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

ΣΥΡΙΖΑΤσίπραςΑνεργίαΈλληνες επενδυτέςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα