Σκηνές… ροκ στο Κοινοβούλιο της Ιαπωνίας – Βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια (Video-Photos)

ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθηκαν στην Άνω Βουλή της Ιαπωνίας με γερουσιαστές να έρχονται στα χέρια και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση από την ιαπωνική τηλεόραση.

Λόγος αυτής της… διένεξης είναι το «πράσινο φως» που δόθηκε για αλλαγή στην πολιτική ασφάλειας της χώρας, σύμφωνα με την οποία δίνεται η έγκριση στον ιαπωνικό στρατό να διεξάγει επιχειρήσεις στο εξωτερικό- κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να εμποδίσουν την ψηφοφορία

με αποτέλεσμα τα τοπικά Μέσα να δείξουν σκηνές χάους από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Ενώ ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε ατάραχος, μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης περικύκλωσαν τον πρόεδρο της ειδικής επιτροπής και άρχισαν να σπρώχνονται άγρια.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Τετσούρο Φουκουγιάμα στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, εξήγησε γιατί το κόμμα του είχε καταθέσει πρόταση για να αποτρέψει την ψήφιση αυτής της επανερμηνείας του ειρηνιστικού Συντάγματος της Ιαπωνίας. «Το κυβερνών κόμμα ακούει τη φωνή της κοινής γνώμης; Μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε, γιατί έχετε την πλειοψηφία. Έτσι πράγματι νομίζετε;» δήλωσε με δάκρυα στα μάτια.

Η ένταση αυξανόταν καθώς η ώρα περνούσε και η ψήφιση των νόμων της επιτροπής αναβλήθηκε επανειλημμένα, με τους βουλευτές να μπλοκάρουν τις πόρτες και να συνωστίζονται στους διαδρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτός ο νόμος έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στους πολίτες. Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, 13 συλλήψεις έγιναν χθες βράδυ «για παρεμπόδιση του έργου της αστυνομίας» κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην οποία μετείχαν περίπου 13.000 πολίτες μπροστά στο κοινοβούλιο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες Ιάπωνες διαδήλωναν στους δρόμους σχεδόν καθημερινά, σε μια χώρα όπου οι διαδηλώσεις είναι σπάνιες.

Η ιαπωνική κυβέρνηση από την πλευρά της ισχυρίζεται πως οι αλλαγές στη νομοθεσία- τις οποίες χαιρετίζει η σύμμαχος Ουάσινγκτον-είναι ζωτικές ώστε να μπορεί η χώρα να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως αυτή της γειτονικής Κίνας, της οποίας η πρόσφατη δραστηριότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα έχει προκαλέσει αναστάτωσε σε χώρες της περιοχής.

Οι πολέμιοι της αλλαγής λένε πως αυτή παραβιάζει το ειρηνευτικό σύνταγμα και μπορεί να μπλέξει τη χώρα σε συγκρούσεις των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε έχει την πλειοψηφία στην Άνω Βουλή. Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένα να εμποδίσουν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στο σύνολο του Σώματος πριν η Βουλή διαλυθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, ακόμα κι αν το πετύχουν αυτό με τη χρήση τακτικών καθυστερήσεων όπως η πρόταση δυσπιστίας ή μομφής.

Η νομοθεσία έχει ήδη περάσει από την Κάτω Βουλή.

ΙαπωνίαΆνω ΒουλήγερουσιαστέςξύλοHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα