Σκηνές απόλυτης αποκάλυψης στον Καναδά – Τεράστια επιχείρηση μετακίνησης κατοίκων (Photos-Video)

ΚΟΣΜΟΣ

Οι αρχές στον Δυτικό Καναδά σχεδιάζουν να θέσουν σε εφαρμογή ένα τεράστιο σχέδιο για να μετακινήσουν τους κατοίκους της πόλης Fort McMurray, που ήδη έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, από τους χώρους συγκέντρωσης που βρίσκονται, σε πιο ασφαλέςσημείο στα νότια της χώρας, μετά από την ανεξέλεγκτη επέκταση των καταστροφικών πυρκαγιών.

Οι αρχές θα επιχειρήσουν να μετακινήσουν 8.000 κατοίκους μέσω αυτοκινητοδρόμου από το μόνο δρόμο προς το νότο που θεωρείται ασφαλής και ελπίζουν να μετακινήσουν χιλιάδες ακόμη τις επόμενες ώρες. Ένα ελικόπτερο καθοδηγεί το τεράστιο κομβόι των 400

οχημάτων για να υπάρχει βεβαιότητα ότι ο δρόμος είναι ασφαλής.

Περισσότεροι από 25.000 κάτοικοι της πόλης έχουν μεταφερθεί σε κατασκηνώσεις βόρεια της πόλης, όταν οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές έφθασαν στην πόλη και έκαψαν ολόκληρες γειτονιές.

Η κυβέρνηση της Alberta έχει κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανακοίνωση ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.100 πυροσβέστες, 145 ελικόπτερα, 138 βαριά μηχανήματα και 22 αεροσκάφη μετέχουν στην κατάσβεση των συνολικά 49 πυρκαγιών, εκ των οποίων οι 7 είναι εκτός ελέγχου.

Τρεις μέρες μετά την οδηγία για εκκένωση της πόλης οι πυροσβέστες μάχονται για να σώσουν σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές από τις φλόγες. Ο διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Alberta, Chad Morrison, είπε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μία βροχή και ξεκαθάρισε ότι τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να σταματήσουν τη φωτιά. Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία δεν αναμένονται βροχές στην περιοχή πριν από αργά το βράδυ του Σαββάτου, αν και η πιθανότητα για βροχή είναι σχετικά μικρή και δεν ξεπερνάει το 40%.

Οι ζημιές στην πόλη είναι σημαντικές, είπε ο επικεφαλής της Αλμπέρτα, Rachel Notley, και πρόσθεσε δεν είναι δυνατόν να ξέρει πότε οι κάτοικοι θα επιστρέψουν στην πόλη.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau, περιέγραψε την εκκένωση ως την μεγαλύτερη στην ιστορία της περιοχής. “Σπίτια έχουν καταστραφεί. Γειτονιές ολόκληρες έχουν παραδοθεί στις φλόγες, οι εικόνες που έχουμε δει από τους κατοίκους που επιχειρούν να εγκαταλείψουν την πόλη είναι συγκλονιστικές” πρόσθεσε ο πρωθυπορυγός της χώρας.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι οι κοινότητες του Anzac και του Gregoire Lake Estates, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Fort McMurray βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο.

Ήταν σα ζούσαμε σε ταινία, τοίχοι από φλόγες κάλυπταν το δρόμο καθώς προσπαθούσαμε να φύγουμε από την πόλη, είπε μία κάτοικος της πόλης στον Guardian, προσθέτοντας ότι έζησαν σκηνές απόλυτης αποκάλυψης.

Η φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Κυριακή έχει κάψει περισσότερα από 210.000 στρέμματα εξαιτίας της ξηρασίας και των ισχυρών ανέμων που έχουν μετατρέψει το δάσος σε φυτίλι. Η αιτία της πυρκαγιάς διερευνάται όμως είναι πολύ πιθανό να προκλήθηκε από πτώση κεραυνού.

Η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη και το Ελ Νίνιο, είχαν ως αποτέλεσμα ήπιο χειμώνα για την περιοχή και περιορισμένη χιονόπτωση. Η φωτιά ξέσπασε ανάμεσα στην περίοδο των χιονοπτώσεων του χειμώνα και των βροχών της άνοιξης, στην πιο ευάλωτη περίοδο για τα δάση της περιοχής.

Η φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν οι πετρελαιοπηγές της περιοχής που υπολογίζεται ότι παράγουν περισσότερα από 680.000 βαρέλια την ημέρα, το 20% της συνολικής παραγωγής του Καναδά.

Πηγή: Guardian

Καναδάςφωτιές ΚαναδάςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα