Σκάνδαλο emails: Υπεκφυγές από την Ασημακοπούλου και διεθνής διασυρμός – Δικαστική προσφυγή σε 5 χώρες από απόδημους

Τη χειρότερη τροπή για την κυβέρνηση – αλλά και την ίδια την ευρωβουλευτή – παίρνει η υπόθεση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, που απέστειλε χιλιάδες email σε απόδημους ψηφοφόρους, καθώς το θέμα αποκτά διεθνείς διαστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες Έλληνες του εξωτερικού έκαναν επώνυμες καταγγελίες για την παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων καταφερόμενοι εναντίον της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι στιγμής τα στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον σε πέντε

χώρες όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Έλληνες απόδημοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας να μάθουν πώς διέρρευσαν τα προσωπικά τους email και φυσικά να υπάρξουν κυρώσεις.

Η υπόθεση αυτή παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας, καθώς ανασύρονται στην επιφάνεια θέματα που έχουν να κάνουν με τα προσωπικά δεδομένα τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου κάνει ό,τι μπορεί για να απεγκλωβιστεί από την υπόθεση των υποκλοπών και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο έβαζε θέματα για το κράτους δικαίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι «δεν είμαστε εκπρόσωποι των ευρωβουλευτών ή των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ασχέτως αν είμαστε στον ίδιο χώρο, στο ίδιο κόμμα. Εγώ, λοιπόν, ως κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σας μεταφέρω την απάντηση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών», κρατώντας έτσι μία ευδιάκριτη απόσταση ασφαλείας. Πρόσθεσε παράλληλα ότι «μένουμε στην ανακοίνωση του Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών και, από εκεί και πέρα, βέβαια, όπως σε κάθε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε καταγγελία από οποιονδήποτε πολίτη, ερευνάται από την αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου από την πλευρά της δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την Αρχή «σε ό,τι της ζητηθεί ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια».

«Το γραφείο μου απέστειλε newsletter, με στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσα ως Ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, ώστε να ζητήσω την άδεια να επικοινωνώ τακτικά μαζί τους», ανέφερε η ευρωβουλευτής.

Την ίδια ώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζει στο κάδρο των ευθυνών την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ζητώντας από την πολιτική προϊσταμένη του υπουργείου να απαντήσει υπεύθυνα τι ακριβώς συνέβη με το θέμα αυτό. Μέχρι στιγμής ωστόσο η υπουργός δεν έχει απαντήσει η /ίδια, εξουσιοδοτώντας υπηρεσιακούς παράγοντες να αναλάβουν αυτό το δύσκολο έργο.

Μισές απαντήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών

Να θυμίσουμε ότι το Σάββατο το βράδυ (!!) ο Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Αθανάσιος Μπαρλέμπας, ανακοίνωσε ότι «το ΥΠΕΣ δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) εκλογέων σε υποψήφιους ή κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

Πληροφορίες λένε μάλιστα ότι η Νίκη Κεραμέως έδωσε και εξηγήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία δεν διέρρευσαν από τα δικά του συρτάρια.

Πηγές του ΥΠΕΣ επιχειρώντας να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με το θέμα υποστηρίζουν πάντως ότι η πλατφόρμα apodimoi.gov.gr έχει μεταφερθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση apodimoi.ypes.gov.gr, υπό το Υπουργείο Εσωτερικών και λειτουργεί κανονικά. Η ηλεκτρονική διεύθυνση apodimoi.gov.gr τελεί υπό κατάργηση.

Η εμπλοκή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα καθώς ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας «κατόπιν της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος».

Όπως είναι φυσικό η υπόθεση αυτή δεν έχει πυροδοτήσει μόνο τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και των συνυποψηφίων της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου οι οποίοι θεωρούν ότι η ευρωβουλευτής σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών επιχείρησε να αποκτήσει προβάδισμα έναντι των συναδέλφων της.

Πολιτικός σεισμός

Σημειωτέον ότι την υπόθεση έφεραν στη Βουλή ζητώντας απαντήσεις από την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσαν κι άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ και ευρωβουλευτές απευθύνθηκαν στην Κομισιόν και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Όθωνας Ηλιόπουλος αναφερόμενος στην υπόθεση περιέγραψε πώς ακριβώς εξελίχθηκε η υπόθεση από την οποία κινδυνεύει να εκτεθεί η χώρα διεθνώς: «Την Παρασκευή το πρωί έλαβα με διαφορά 30 δευτερολέπτων δύο email, το ένα από το υπουργείο Εσωτερικών και το άλλο από την κυρία Ασημακοπούλου. Αυτό με κινητοποίησε και επικοινωνώντας με αποδήμους στην Αμερική, στην Αυστραλία στην Ευρώπη, κλπ, διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ένα σκανδαλώδες θέμα όχι μόνο παραβίασης αλλά και υποκλοπής των προσωπικών δεδομένων μας», διηγήθηκε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Pulse: Οριακή άνοδος ΣΥΡΙΖΑ, έπιασε το ΠΑΣΟΚ στη 2η θέση – Ενισχύθηκε ο Κασσελάκης μετά το συνέδριο, χαμένος ο Τσίπρας λένε οι ψηφοφόροι

Τέμπη: Προκαλεί ο Άδωνις – «Αν έγινε έκρηξη παράνομου υλικού, θα ήταν καλό για την κυβέρνηση»

Prorata: Χωρισμένη στη μέση η κοινωνία για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα