Σήμερα ο ανασχηματισμός

Διορθωτικού χαρακτήρα αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα - Ποιοι μένουν - ποιοι φεύγουνΠολιτική

Μονόδρομος θεωρούνται πλέον οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετά την «έξοδο» από αυτό των Ράνιας Αντωνοπούλου και Δημήτρη Παπαδημητρίου κατόπιν της κατακραυγής για το επίδομα ενοικίου.

Ο πρωθυπουργός χθες από την Τρίπολη και από το βήμα του 10ου συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δε συμβιβάζεται με την ταύτιση του νόμιμου και του ηθικού, καθώς και πως «δεν είναι όλοι ίδιοι», υπογραμμίζοντας

έτσι τις διαχωριστικές γραμμές από το παλαιό «καθεστώς της Ζήμενς, της Novartis και των Θαλασσοδανείων» το οποίο χρεώνει στο πολιτικό προσωπικό της αντιπολίτευσης (ουσιαστικά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).

Χθες το απόγευμα πάντως φούντωσαν οι φήμες ότι με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Τρίπολη οι ώρες θα αρχίσουν να μετρούν αντίστροφα, και είναι πιθανόν ο ανασχηματισμός να ανακοινωθεί εντός της σημερινής μέρας.

Το ερώτημα είναι πλέον τι έκτασης θα είναι οι αλλαγές που θα γίνουν στο υπουργικό συμβούλιο και ο πρωθυπουργός θα θελήσει να προσδώσει σε αυτές και κάποιο συμβολισμό ή αν θα περιοριστεί σε λίγες διορθωτικές κινήσεις για την κάλυψη των κενών θέσεων και διόρθωση προβλημάτων και δυσλειτουργιών.

Πάντως πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε αυτή τη φάση ο ανασχηματισμός δεν ήταν στους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή έρχεται – εφόσον ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε αυτόν – όχι ας αποτέλεσμα δικής του πρωτοβουλίας, αλλά υπαγορευμένος από «εξωτερικά» γεγονότα.

Ως εκ τούτου το βασικό σενάριο θέλει ο ανασχηματισμός να είναι μικρής έκτασης και διορθωτικού χαρακτήρα. Ένα τέτοιο σήμα φαίνεται πως έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha σημείωσε πως «η μοναδική διοικητική θέση που μένει κενή αυτήν τη στιγμή, είναι η θέση του κ. Παπαδημητρίου». Και πρόσθεσε την επισήμανση πως «η θέση των αναπληρωτών υπουργών και των υφυπουργών δεν κενώνονται, διότι είναι προσωποπαγείς. Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση εκ μέρους του Πρωθυπουργού ή οποιουδήποτε άλλου, να πληρώσει καμία από αυτές τις θέσεις».

Οι διορθωτικές παρεμβάσεις

Πάντως, κατά την προηγούμενη φάση αναζωπύρωσης σεναρίων ανασχηματισμού, στο τέλος της τρίτης αξιολόγησης για το υπουργείο Οικονομίας είχε ακουστεί ότι πιθανή αποχώρηση Παπαδημητρίου από τη θέση του υπουργού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τους άλλους δύο, δηλαδή ο Αλέξης Χαρίτσης θα αναβαθμιστεί σε υπουργό και ο Στέργιος Πιτσιόρλας από υφυπουργός σε αναπληρωτή υπουργό.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας οι αρμοδιότητες της καταπολέμησης της ανεργίας έχουν ήδη μεταφερθεί στην υπουργό Έφη Αχτσιόγλου και η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι προς το παρόν δε θα υπάρξει νέο πρόσωπο στο υπουργείο.

Από εκεί και πέρα, «κενό» είχε δημιουργηθεί μετά την παραίτηση του Κώστα Ζουράρι στο υπουργείο Παιδείας – αλλά σύμφωνα με το επιχείρημα Τζανακόπουλου και σ αυτή την περίπτωση δεν είναι υποχρεωτική η πλήρωσή του εφόσον οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στον υπουργό.

Επίσης, το θέμα υγείας του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα πιθανότατα θα βαρύνει στις επιλογές του πρωθυπουργού. Για τη «νευραλγική» αυτή θέση
Ένα βασικό σενάριο είναι η αναβάθμιση σε υπουργό του Γιάννη Μπαλάφα, ενώ έχει ακουστεί και πιθανή μετακίνηση του Δημήτρη Βίτσα από το υπουργείο Άμυνας.

«Εκκρεμότητες» με ερωτηματικό

Πέρα από τις παραπάνω περιπτώσεις για τις οποίες μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν ανάγκη να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, το ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει και πιο πέρα αντιμετωπίζοντας καταστάσεις που μοιάζει να εκκρεμούν από περασμένους μήνες. Ο λόγος εν προκειμένω για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος μετά τους χειρισμούς του μετά τη βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ στο Σαρωνικό, δίνει εκ νέου πατήματα για επιθέσεις στην κυβέρνηση εξαιτίας της εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση Novartis.

Επίσης, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, πέρα από τους όποιους χειρισμούς της στο ζήτημα του Ελληνικού, συγκεντρώνει στο πρόσωπο της την γενικότερη δυσαρέσκεια του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα πεπραγμένα της στο υπουργείο.

Αναμένουν να επιστρέψουν

Στο μεταξύ, σε αναμονή για την επάνοδό τους στο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται να βρίσκονται ο Νίκος Ξυδάκης ο οποίος στον ανασχηματισμό του 2016 τέθηκε εκτός του υπουργείου Εξωτερικών που υπηρετούσε ως αναπληρωτής υπουργών για Θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (με «δάκτυλο» Κοτζιά όπως έλεγαν τότε οι πληροφορίες) καθώς και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης του οποίου η κόντρα με την Εκκλησία του είχε στοιχίσει την υπουργική του θέση.

Υπό αναβάθμιση;

Αν κι εφόσον ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε πιο δραστικές αλλαγές υπό αναβάθμιση φέρονται να είναι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος. Σε αυτή την κατηγορία ενδεχομένως ανήκουν δύο πρόσωπα που επίσης έχουν βγει μπροστά στη στήριξη του κυβερνητικού έργου, όπως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

Οι αμετακίνητοι

Στους αμετακίνητους υπουργούς περιλαμβάνονται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης από το υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης καθώς και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ανασχηματισμόςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα