Σιδηρούν παραπέτασμα στα ελληνοσκοπιανά σύνορα με τις «ευλογίες» της Βιέννης - Εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δραστική μείωση των προσφυγικών ροών στο λεγόμενο «διάδρομο των δυτικών Βαλκανίων» τέθηκε στο επίκεντρο της άτυπης διάσκεψης που συγκάλεσε η Αυστρία με τη συμμετοχή των χωρών της Βαλκανικής πλην της Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, καθώς και της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ

και της Σερβίας αποφάσισαν να κινηθούν συντονισμένα ασκώντας πίεση σε επίπεδο ΕΕ για τον δραστικό περιορισμό των προσφυγικών ροών μέσω των Βαλκανίων, αρχής γενομένης από τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Πέμπτη.

Η ίδια η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η «πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της 'Μακεδονίας'», ενώ η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή μόνον για εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας.

Η διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών.

Σημειώνεται ότι στην ομιλία του κατά την έναρξη της λεγόμενης Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, κατηγόρησε την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί για τον περιορισμό της προσφυγικής κρίσης.

Απορρίπτοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας στη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη, που εκφράστηκαν μάλιστα τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας όσο και με έντονη κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διατεινόταν, με μεγάλη δόση ειρωνείας, πως «δεν πιστεύω ότι στην Ευρώπη μας λείπουν κοινές εκδηλώσεις, αλλά λείπει η βούληση να περιορίσουμε σαφώς την προσφυγική ροή».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, «η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων».

Η τοποθέτηση του Κουρτς – καθώς και η στάση της Αυστρίας εν γένει – προκάλεσαν ηχηρή παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σερβία: Έπρεπε να προσκληθεί η Ελλάδα

Από την πλευρά του ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, ο οποίος έλαβε μέρος στη Διάσκεψη, εξέφρασε τη θέση πως «χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση στην προσφυγική κρίση», ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην Αυστρία για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στην πραγματοποιούμενη στις συνομιλίες.

«Εάν συμμετείχαν Έλληνες εκπρόσωποι στη Διάσκεψη στη Βιέννη θα μπορούσαν ίσως να αποφευχθούν παρεξηγήσεις» ανέφερε.

Στη συνέντευξή του ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε επίσης πως εάν η Γερμανία και η Αυστρία δεν κλείσουν τα σύνορά τους, δεν θα το κάνει και καμία από τις χώρες των Βαλκανίων, οι οποίες, όπως σημειώνει, θα συμπεριφερθούν ακριβώς όπως η Γερμανία και η Αυστρία.

ΕλλάδαπρόσφυγεςΑυστρίασύνοδοςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σιδηρούν, Βιέννης - Εγκλωβίζουν, Ελλάδα,sidiroun, viennis - egklovizoun, ellada