Σεισμός στην Τουρκία: Σύμμαχοι του Ερντογάν ζητούν αναβολή των εκλογών – Μιλούν για Νοέμβριο ή τον Μάρτιο του 2024

Ο πρώην πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Ερντογάν, ζήτησε την αναβολή των γενικών και προεδρικών εκλογών μετά την καταστροφή του σεισμού, αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι νομικά αδύνατο.

Ο Μπουλέντ Αρίντς, πρώην πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου και υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, AKP του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε τη Δευτέρα την αναβολή των γενικών και προεδρικών εκλογών λόγω των σοβαρών

επιπτώσεων του σεισμού που κατέστρεψε τη νότια και την Τουρκία. νοτιοανατολικές επαρχίες την περασμένη εβδομάδα.

«Σε αυτές τις μέρες που βιώνουμε ίσως την πιο οδυνηρή καταστροφή στην ιστορία μας, η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από το εκλογικό άγχος το συντομότερο δυνατό… Δεν μπορεί να γίνουν εκλογές τον Μάιο ή τον Ιούνιο, δεν μπορεί να συμβεί», έγραψε στο Twitter .

«Οι εκλογές πρέπει να αναβληθούν άμεσα για να μπορέσει η κρατική γραφειοκρατία να επικεντρωθεί στις πληγές των πολιτών μας. Δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη», πρόσθεσε.

Ο ίδιος πρότεινε ότι οι γενικές και προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2023 ή μαζί με τις τοπικές εκλογές τον Μάρτιο του 2024 αφού η χώρα θα έχει ανακάμψει.

Ωστόσο, ειδικοί και κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι η αναβολή των εκλογών είναι νομικά αδύνατη εκτός εάν η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο.

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι εκλογές μπορούν να αναβληθούν μόνο από το κοινοβούλιο και μόνο σε περίπτωση πολέμου. Ούτε η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ούτε η καταστροφή δικαιολογούν και επιτρέπουν την αναβολή των εκλογών. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο δεν έχει την εξουσία να λάβει μια τέτοια απόφαση», είπε στο BIRN ο δικηγόρος Ali Yildiz.

Παρατηρητές λένε ότι η αναβολή των εκλογών είναι μια πιθανή τακτική του Προέδρου Ερντογάν για να αποφύγει μια εκλογική αντίδραση από τους σεισμούς που σκότωσαν περισσότερους από 31.000 ανθρώπους, κατέστρεψαν δεκάδες χιλιάδες σπίτια και άφησαν εκατομμύρια άστεγους.

Οι Τούρκοι πολίτες έχουν παραπονεθεί για την αργή και αναποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης του Ερντογάν στην καταστροφή και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η καταστροφή πιθανότατα θα κοστίσει στην οικονομία πάνω από 80 δισεκατομμύρια δολάρια, ίσο με περίπου το δέκα τοις εκατό του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Γιλντίζ είπε ότι η Τουρκία διεξήγαγε ακόμη και εκλογές σε καιρό πολέμου για χάρη της δημοκρατίας.

«Η Τουρκία διεξήγαγε εκλογές κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας και το τουρκικό κοινοβούλιο λειτούργησε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σήμερα, το μόνο που απομένει από την τουρκική δημοκρατία είναι η μετάβαση της εξουσίας μέσω εκλογών», είπε.

«Εάν οι εκλογές αναβληθούν παρά την πολύ σαφή πρόβλεψη του συντάγματος, ανοίγει ένα κουτί της Πανδώρας που μπορεί να οδηγήσει στο τέλος της έγκαιρης μετάβασης της εξουσίας μέσω ελεύθερων εκλογών. Είναι ένας πολύ επικίνδυνος δρόμος», προειδοποίησε.

Το τουρκικό σύνταγμα είναι ξεκάθαρο για την αναβολή των εκλογών.

«Εάν δεν καταστεί δυνατή η διεξαγωγή νέων εκλογών λόγω πολέμου, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας μπορεί να αποφασίσει την αναβολή των εκλογών για ένα έτος», αναφέρει το άρθρο 78 του Συντάγματος.

Ωστόσο, ο σύμμαχος του Ερντογάν Αρίντς επέμεινε ότι τα συντάγματα δεν είναι ιερά και μπορούν να αλλάξουν από τα κοινοβούλια.

Οι τουρκικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το σύνταγμα.

Ο Ερντογάν είχε προαναγγείλει ότι οι γενικές και προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο, αλλά μετά την καταστροφή του σεισμού δεν είναι σαφές εάν οι κάλπες θα μετακινηθούν.

Πιθανή αναβολή των εκλογών έως και για έναν χρόνο – Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Από τις πρώτες ημέρες μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία άρχισαν να διακινούνται σενάρια για πιθανή αναβολή των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του “Habertürk”, Fatih Altaylı, ο οποίος επικαλείται πηγές του AKP, το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας θα προσφύγει στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, προκειμένου να αναβληθούν οι εκλογές για έξι μήνες ή ακόμα και έναν χρόνο, καθώς οι σεισμοπαθείς ξεπερνούν τα 13 εκατομμύρια.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, οι εκλογές θα μπορούσαν να αναβληθούν με προεδρικό διάταγμα όσο η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ένα άλλο σενάριο, είναι να οριστεί κανονικά η ημερομηνία των εκλογών και στη συνέχεια το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να δηλώσει ότι κατέστη ουσιαστικά αδύνατη η διεξαγωγή τους σε τέσσερις επαρχίες, καθώς και σε μέρη των άλλων έξι επαρχιών, ζητώντας έτσι την αναβολή τους.

Κάποιοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μικρή αναβολή των εκλογών, με πιθανότερη ημερομηνία τη 18η Ιουνίου.

Μέχρι στιγμής, πάντως,  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρατά κλειστά τα χαρτιά του, και τόσο ο ίδιος, όσο και ανώτατα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης περιορίζονται στις εξαγγελίες για τη βοήθεια των σεισμοπαθών. 

Διαβάστε επίσης:

Washington Post: Οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν ότι οι Ουκρανοί δεν μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο

Ηφαίστειο Κιλαουέα: Εντυπωσιακό βίντεο με τη λάβα να ξεπηδά από τον κρατήρα (Video)

ΗΠΑ: Ο πύραυλος αξίας 400.000 δολαρίων που έπεσε στο… νερό και το κυνήγι ιπτάμενων αντικειμένων

Keywords
Τυχαία Θέματα