Σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό: Πανικό προκάλεσαν οι σκηνές στα γήπεδα – Είναι για την ΕΜΑΚ, λένε οι τοπικές αρχές
Πανικό προκάλεσαν οι εικόνες με το στήσιμο σκηνών σε υπαίθρια γήπεδα μπάσκετ σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Με την σεισμική δραστηριότητα να συνεχίζεται και τις συσκέψεις σε υψηλά κλιμάκια να πραγματοποιούνται η μία μετά την άλλη, λογικό είναι να έχει ανέβει το επίπεδο αγωνίας στους κατοίκους των Κυκλάδων.
Ηρθε και η εικόνα από τις σκηνές στα γήπεδα, που… ταρακούνησαν περαιτέρω τους κατοίκους, στους οποίους έχει ήδη ζητηθεί προληπτικά να είναι σε ετοιμότητα.
Ωστόσο, προς αποφυγή
Λόγω της παραφιλολογίας, η οποία πήρε γρήγορα διαστάσεις στη Σαντορίνη, οι αρχές θέλησαν να ενημερωθεί ο κόσμος πως οι σκηνές δεν προορίζονται γι’ αυτούς και δεν συντρέχει λόγος πανικού.
Κάλεσαν επίσης τους πολίτες να ενημερώνονται αποκλειστικά από επίσημες πηγές και να αποφεύγουν τη διάδοση ανακριβών ειδήσεων, που μπορεί να προκαλέσουν αδικαιολόγητο πανικό.
Να σημειωθεί πως το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ήδη προχωρήσει σε στοχευμένες ενέργειες για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας στα νησιά των Κυκλάδων.
Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, με τον Περιφερειακό Διοικητή να έχει μεταβεί στη Θήρα για τον συντονισμό των επιχειρήσεων. Παράλληλα, ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες διάσωσης της ΕΜΑΚ, μαζί με διασωστικό σκύλο και εξειδικευμένες μονάδες ορεινής διάσωσης (ΕΜΟΔΕ), έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς στη Σαντορίνη.
Επιπλέον, σήμερα το πρωί έφτασε στο νησί ελικόπτερο Bell μεταφέροντας ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριους διασώστες, οι οποίοι θα συνδράμουν στις επιχειρήσεις εκτίμησης της κατάστασης και τυχόν διασώσεων.
Σαντορίνη: Σε ποιες περιοχές θα συγκεντρωθούν οι κάτοικοι σε περίπτωση μεγάλου σεισμούΕν τω μεταξύ, η πολιτική προστασία του Δήμου Θύρας, ανακοίνωσε τα σημεία όπου οι κάτοικοι θα πρέπει να κατευθυνθούν, σε περίπτωση μεγάλου σεισμού ή έντονης σεισμικής δραστηριότητας.
Οπως τονίζεται, το σχέδιο είναι για προληπτική και οργανωμένη εκκένωση, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.
Αναλυτικά, που θα πρέπει να κατευθυνθούν οι πολίτες:
Για τις περιοχές: ΟΙΑ – ΦΟΙΝΙΚΙΑ – ΚΟΛΟΥΜΠΟΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΠΑΞΕΔΕΣ.
Για τις περιοχές: ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ – ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ στην πεδιάδα του ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ.
Για τις περιοχές: ΦΗΡΑ – ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ – ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ – ΚΑΡΤΕΡΑΔΟ στην πεδιάδα των ΦΗΡΩΝ μεταξύ ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΦΗΡΩΝ – ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ.
Για τις περιοχές: ΒΟΘΩΝΑ – ΜΕΣΣΑΡΙΑ – ΜΟΝΟΛΙΘΟ – ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ -ΚΑΜΑΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ.
Για τις περιοχές: ΠΥΡΓΟΣ – ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΑ του ΠΥΡΓΟΥ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ.
Για τις περιοχές: ΕΜΠΟΡΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΣΑ – ΒΛΥΧΑΔΑ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ –ΠΕΔΙΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ.
Για τις περιοχές: ΑΚΡΩΤΗΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
Για την περιοχή της ΘΗΡΑΣΙΑΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΝΩΛΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΣ.
Στο μεταξύ, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
2. Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
β. Οι πολίτες θα πρέπει:
να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων. να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών. να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες). να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα. να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.Διαβάστε επίσης:
Πτώμα στη Θεσσαλονίκη: «Πέθανε και τον έθαψα» είχε πει στους γείτονες η πολωνή σύντροφος του (Video)
Πανεπιστήμιο Γάνδης για Τέμπη: 3,5 τόνους εύφλεκτων υγρών μετέφερε το πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας
Θανάσης Γρίβας: Ξεσπά ο πατέρας της δολοφονημένης Κυριακής – «Γιατί οι αστυνομικοί δεν έκαναν τη δουλειά τους»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σαντορίνη: Τρεις από τις τέσσερις ενδείξεις για ηφαιστειακή έκρηξη έχουν συμβεί
- Βίντεο ντοκουμέντο από τη ληστεία στα Μέγαρα: Η στιγμή που αστυνομικός πυροβολεί τον δράστη
- Στη Σαντορίνη και ο Κώστας Παπαζάχος - Γιατί αδειάζουν οι πισίνες στην Καλδέρα
- Ηράκλειο: Πανελλήνια οδύνη για τον 3χρονο Άγγελο – «Η γιαγιά έχει ήδη εκδηλώσει την επιθυμία να δοθούν όργανα του παιδιού»
- Αδειάζουν τις πισίνες στη Σαντορίνη: Ταξιδιωτική οδηγία από τη Βρετανία λόγω των σεισμών
- Δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Τον χτύπησε με ξύλο στο κεφάλι, τον έλουσε με οινόπνευμα και τον έκαψε
- Ποιος έγραψε τη Βίβλο; «Όχι πάντως ο Θεός», λένε οι επιστήμονες
- Καιρός: Επιστροφή του χειμώνα από την Τρίτη, με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας – Πρόγνωση από την Α. Τυράσκη
- ΕΘΝΙΚΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΕUROVISION 2025: Η αναλυτική βαθμολογία του κοινού και των δύο κριτικών επιτροπών
- Τραμπ: Οι Αμερικανοί μπορεί να υποφέρουν από τους δασμούς - Να γίνει ο Καναδάς η «51η αμερικανική πολιτεία»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Πανεπιστήμιο Γάνδης για Τέμπη: 3,5 τόνους εύφλεκτων υγρών μετέφερε το πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας
- Πάτρα: Γιατρός μάρτυρας του Ιεχωβά απαγόρευσε στη γυναίκα του να πάει στο νοσοκομείο – Σφάδαζε από τους πόνους
- Σαντορίνη: Τα 7,5 Ρίχτερ του 1956 που προκάλεσαν τσουνάμι 25 μέτρων
- Σεισμοί στη Σαντορίνη: Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις – ΕΜΑΚ, drones και εναέριοι διασώστες στο νησί
- Φιντάν: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να υποδεχθεί ορισμένους Παλαιστίνιους που απελευθερώθηκαν»
- Ανθή Βούλγαρη για Eurovision: «Ο άντρας μου ήταν ντράμερ στο κομμάτι του Χριστοφόρου και του Καραφώτη»
- Δασμοί Τραμπ: Μετά τον Καναδά και το Μεξικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να «απαντήσει» εφ’ όσον χρειαστεί
- Ο Γερουλάνος έπιασε το… νήμα του Δούκα
- Πτώμα στη Θεσσαλονίκη: «Πέθανε και τον έθαψα» είχε πει στους γείτονες η πολωνή σύντροφος του (Video)
- ΠΑΣΟΚ: «Κρείττον του λαλείν το σιγάν, κ. Μαρινάκη

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό: Πανικό προκάλεσαν οι σκηνές στα γήπεδα – Είναι για την ΕΜΑΚ, λένε οι τοπικές αρχές
- Παναγιώτης Καρύδης: «Λίγα κτίρια στη Σαντορίνη έχουν χτιστεί σύμφωνα με τους αντισεισμικούς κανονισμούς» (Video)
- Σαντορίνη: Τα 7,5 Ρίχτερ του 1956 που προκάλεσαν τσουνάμι 25 μέτρων
- Yπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Μποζικά Κορίνθιας
- Δασμοί Τραμπ: Μετά τον Καναδά και το Μεξικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να «απαντήσει» εφ’ όσον χρειαστεί
- Ο Γερουλάνος έπιασε το… νήμα του Δούκα
- ΠΑΣΟΚ: «Κρείττον του λαλείν το σιγάν, κ. Μαρινάκη
- Πτώμα στη Θεσσαλονίκη: «Πέθανε και τον έθαψα» είχε πει στους γείτονες η πολωνή σύντροφος του (Video)
- Πανεπιστήμιο Γάνδης για Τέμπη: 3,5 τόνους εύφλεκτων υγρών μετέφερε το πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας
- Τραμπ: Οι Αμερικανοί «ενδεχομένως» θα υποφέρουν από τους δασμούς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τραμπ: Οι Αμερικανοί μπορεί να υποφέρουν από τους δασμούς – Να γίνει ο Καναδάς η «51η αμερικανική πολιτεία»
- Σοβαρός τραυματισμός του Λισάντρο Μαρτίνες που αποχώρησε με φορείο (vid)
- Σαντορίνη: Σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού
- Σεισμοί στις Κυκλάδες: Τα σημεία συγκέντρωσης του πληθυσμού στην Αμοργό
- Ξεκίνησαν τα αντίποινα στους δασμούς του Τραμπ - Οι Καναδοί αποσύρουν τα αμερικανικά ποτά
- Θεσσαλονίκη: Κερδίζει εντυπώσεις το «Σλάντεκ»
- Μέγαρα: Η στιγμή που συνοριοφύλακας συλλαμβάνει ληστή με κατσαβίδι σε μίνι μάρκετ
- Καναδάς και Μεξικό συνεργάζονται ως απάντηση στους δασμούς Τραμπ
- Δήμος Θήρας: Τα σημεία όπου θα συγκεντρωθεί ο πληθυσμός σε περίπτωση ανάγκης, εν μέσω σεισμικών δονήσεων
- Yπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στον Μποζικά Κορίνθιας